Lupta cu flăcările continuă în Grecia! Mai multe țări au oferit asistență, printre care și România. Iată de unde sunt pompierii români

de: Bianca Rebegea
12:51, 09 aug. 2021

Flăcările continuă să mistuiască Grecia. Aproape 35 de mii de hectare de vegetație au fost făcute scrum, iar bătălia nu pare să se apropie de final. Viceministrul grec al Protecției Civile a anunțat că „bătălia continuă”, în timp ce premierul a vorbit despre „o vară de coșmar”.

Cea mai afectată zonă este insula Evia, iar în Zakynthos, un avion pentru stingerea incendiilor, s-a prăbușit în timpul unei intervenţii.

Avionul s-a prăbuşit duminică după-amiază, în timpul unei operaţiuni în insula Zakynthos, potrivit France Presse. Din fericire, pilotul a supraviețuit.

În lupta cu flăcările, Grecia a mobilizat și armata, pentru a veni în spijinul pompierilor. De asemenea, mai multe țări au oferit asistență, printre care se numără și România.

Cei care intervin la incendiile de pădure din Grecia sunt din: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Baza de Informații Fiscale, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență și județele Argeș, Alba, Hunedoara, Bihor, Sălaj, Dâmbovița, Dolj, Teleorman, Călărași, Buzău, Brașov, Prahova.

Incendiul din Grecia a scăpat de sub control. Insula Evia, iadul pe pământ

Pădurile din insula Evia au fost devastate de flăcările care au ajuns până la cer. După nici cinci zile de la apariția flăcărilor, incendiul a scăpat de sub control și a distrus mai multe localități. De aceea, a fost impus un nou ordin de evacuare pentru mai multe sate.

Până acum, flăcările au făcut scrum peste 56.000 hectare în toată Grecia.

Alte focare periculoase continuă să fie active în peninsulă Peloponez, lângă Olimpia Antică și un altul în Fokida, la nord de Atena. În plus, riscul de incendii rămâne ridicat şi în Creta.

Pompierii români, lăudați după prima intervenție într-una dintre cele mai afectate zone din Grecia

Duminică, 8 august, pompierii români au intervenit, pentru prima dată, într-o misiune în Grecia. Aceștia au fost lăudați pentru organizare, determinare și curaj.

Aceștia au intervenit în zona Spathari, pe insula Evia, printre cele mai afectate de incendii, unde localnicii au fost evacuați de pe plajă cu bărcile și unde, în mod aproape miraculos, o biserică a scăpat de flăcări.

„La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor.”, arată fines.gr

În relatarea publicată de fimes.gr, pompierii români au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. Totodată, s-au mutat pe drumuri izolate, pentru a nu obstrucționa circulația.

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu obstrucționa circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se menționează în relatarea publicată de fimes.gr.