Luni, a șasea zi de grevă generală în școli și grădinițe! Se anunță proteste masive: „Nu mai putem continua așa” – FOTO

de: Andreea Timofte
02:00, 29 mai 2023

Astăzi, 29 mai, este a șasea zi de grevă generală în școli și grădinițe. În weekend nu au mai avut loc negocieri între sindicaliști și guvernanți. Astăzi încep înscrierile pentru susținerea examenului de Bacalaureat, iar Ministerul Educaţiei a transmis că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare. Tot astăzi a fost anunțat un protest în fața Prefecturii Iași, marți, în Capitală, iar miercuri din nou la Iași

Amintim că de luni, 22 mai 2023, la nivelul județului Iași au intrat în grevă 9.359 de angajați. La nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

Angajații din învățământ se țin pe poziții

Profesorii nu acceptă vouchere, prime sau majorări salariale sub 25 la sută din partea Guvernului

Profesorii nu acceptă vouchere, prime sau majorări salariale sub 25 la sută din partea Guvernului. Astfel, de astăzi, când absolvenții de clasa a XII-a se înscriu la Bacalaureat, începe o altă serie proteste în țară. Greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea guvernanților ce își doresc în ceea ce privește revendicările salariale.

„Da, este a șasea zi de grevă, astăzi va fi protest la Iași, începând cu ora 11:00. Apoi, marți, aproximativ 2.0000 de angajați din toată țara vor protesta la București, iar miercuri ne vom întâlni din nou la Iași, în fața Prefecturii. Sperăm să se rezolve cât mai repede, sperăm să fim invitați la negocieri pe parcursul zilei, să se găsească o soluție, pentru că nu mai putem continua așa. Încep înscrierile la Bacalaureat, eu spun că e important să se întoarcă copiii la școală. O să vedem în funcție de ce se va discuta la Guvern, profesorii vor să se aplice revendicările cerute”, a declarat prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședintele USLIP Iași.

Revendicările profesorilor

Profesorii rămân ferm pe poziții

Sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. În plus, aceștia mai vor ca salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

Se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.