Luna porților deschise la Palatul Copiilor din Iași. Instituția sărbătorește 70 de ani de activitate – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 06 dec. 2023

Luna porților deschise la Palatul Copiilor din Iași reprezintă un moment important atât pentru copii, cât și pentru părinți. Înființat în anul 1953, având denumirea de Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor a conturat tinere talente prin gama largă de activități și cursuri

Cu ocazia aniversării a 70 de ani, instituția din Iași va organiza o serie de evenimente, o parte dintre acestea având tematica sărbătorilor de iarnă. Propunerile de activități educative vor pune în relief specificul tuturor domeniile care se regăsesc în instituție: artistic, arte vizuale, cultură civică, sport, turistic și științific.

Luna porților deschise la Palatul Copiilor din Iași, sărbătorită prin diverse evenimente

Cu această ocazie, tinerii de la Palatul Copiilor au organizat mai multe evenimente artistice pe tot parcursul lunii decembrie, activități pentru publicul larg și care vor oferi oportunitatea de a promova educația și cultura.

„Toate activitățile lunii decembrie sunt sub invitația porților deschise – 70 de ani de existență a Palatului Copiilor. Suntem în sărbătoare și tot ce va fi în luna decembrie va purta această haină”, declară Gabriela Andrei, director adjunct al Palatului Copiilor.

Una dintre cele mai frumoase activități ce vor avea loc în această lună se intitulează „Sărbători de iarnă la Palat”. Proiectul se află la a VIII-a ediție și reunește cercurile artistice din Palatul Copiilor într-un spectacol de sărbătoare dedicat tuturor celor ce iubesc colindele tradiționale și cântecele de iarnă. Evenimentul are loc pe data de 14 decembrie 2023, la ora 14:00.

Activitate artistică la Bojdeucă – Spectacol artistic susținut de elevi ai cercurilor din Palatul Copiilor Iași. Activitatea are loc pe data de 16 decembrie, la ora 11:00.

Activitățile proiectelor intitulate „Armonii cromatice”- ediția a XI-a, Expoziție de pictură „Povești și basme românești” acordă atenție deosebită stimulării creativității, dezvoltarea sensibilității artistice și cromatice, a spiritului de observație, diferențierea formelor, a proporțiilor, orientarea spațială. Activitate susținută pe data de 19 decembrie, ora 16:00.

Povestea din spatele Palatului Copiilor

Construcția a fost ridicată, în 1840, de logofătul Dumitrache Cantacuzino-Pașcanu. În preajma anului 1855, locul a fost marcat de o poveste dramatică care a contribuit la procesul de dezrobire a romilor din Moldova și Țara Românească.

Dumitrache Cantacuzino-Pașcanu a avut o relație nelegitimă cu o țigancă, din care a rezultat un copil nelegitim, pe care acesta nu l-a recunoscut, dar la educația căruia a contribuit. După moartea logofătului, copilul a plecat împreună cu mama sa în Franța, unde s-a căsătorit cu o franțuzoaică. Întorși la Iași, soția nu a acceptat statutul de rob pe care îl avea. Deși tânăra pereche a cerut dezrobirea fiului logofătului, mama acestuia nu a fost de acord. Din cauza acestui fapt, tânărul și-a omorât soția și s-a sinucis. Acest tragic eveniment a dus la semnarea decretului de eliberare a robilor țigani deținuți de proprietari particulari. Palatul a găzduit mai multe evenimente pe parcursul timpului, ajungând ca în zilele noastre să contureze tinerele talente ale orașului.

Cu ocazia Lunii porților deschise la Palatul Copiilor din Iași, instituția sărbătorește 70 de ani de activitate cu joc și bucurie.