Luna plină ne schimbă modul în care dormim fără să ne dăm seama, spune un studiu

de: BZI.ro
22:28, 28 ian. 2021

În timpurile moderne, multe cercetări s-au concentrat asupra modului în care sursele de lumină artificială ne perturbă somnul și sănătatea, datorită efectelor nenaturale ale iluminării după apusul Soarelui. De ce Luna plină ne schimbă modul în care dormim fără să ne dăm seama?

Dar cât de nefireasca este lumina de noapte? La urma urmei, oamenii au fost întotdeauna expuși la niveluri variabile de lumină pe timp de noapte, din cauza reflecțiilor luminii din Luna în creștere și în scădere – iar această strălucire schimbătoare ne stimulează în moduri pe care nu suntem pe deplin conștienți, sugerează noi cercetări.

„Lumina lunii este atât de strălucitoare pentru ochiul uman încât este complet rezonabil să ne imaginăm că, în absența altor surse de lumină, această sursă de lumină nocturnă ar fi putut avea un rol în modularea activității nocturne și a somnului uman”, a declarat o echipă de cercetători condusa de autorul principal și neurobiologul Horacio de la Iglesia de la Universitatea din Washington, potrivit Science Alert.

„Cu toate acestea, dacă ciclul Lunii poate modula activitatea nocturnă și somnul uman rămâne o chestiune de controversă”.

Cercetatorii au urmarit tiparele de somn și au efectuat experimentul în locații foarte diferite

Pentru a investiga misterul, cercetătorii au echipat peste 500 de participanți cu monitoare de activitate pe încheietura mâinii, pentru a le urmări tiparele de somn și au efectuat experimentul în locații foarte diferite.

În primul rând, au implicat 98 de participanți din poporul Toba-Qom, o comunitate indigenă care trăiește în provincia Formosa din Argentina. Unii dintre acești participanți rurali la experiment nu aveau acces la electricitate, alții aveau acces limitat in casele lor, în timp ce un contingent final trăia într-un cadru urban cu acces complet la electricitate.

Într-un experiment separat, cercetătorii au urmărit somnul a 464 de studenți care trăiau în zona Seattle – un oraș modernizat, cu toate sursele de electrificate ale societății postindustriale.

Urmărind activitatea de somn a participanților pe parcursul ciclului lunar, cercetătorii au descoperit că același tip de model ar putea fi văzut în somn și trezire, indiferent de locul în care locuiau voluntarii.

„Deși efectul este mai robust în comunitățile fără acces la electricitate, efectul este prezent în comunitățile cu electricitate, inclusiv în randul studenților de la Universitatea din Washington.”

Deși a existat o oarecare diferență între rezultate, în general, datele au arătat că somnul tinde să înceapă mai târziu și, în general, durează o perioadă mai scurtă de timp în nopțile cu lună plină, când lumina lunii oferită de luna este mai strălucitoare.

Somnul uman este sincronizat cu fazele lunare

Deși dimensiunea eșantionului studiat aici nu este deosebit de mare – și există cu siguranță mai multe cercetări care ar putea fi făcute pentru a extinde aceste rezultate – același tipar a fost observat la două populații distincte care trăiesc în țări separate și cu niveluri atât de variate de acces la electricitatea.

„Împreună, aceste rezultate sugerează cu tărie că somnul uman este sincronizat cu fazele lunare, indiferent de fondul etnic și sociocultural și de nivelul de urbanizare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

În ceea ce privește ceea ce dă naștere acestor efecte, cercetătorii susțin că activitatea nocturnă extinsă stimulată de lumina lunii ar putea fi o adaptare evolutivă preluată de pe vremea societăților umane preindustriale.

Potrivit interviurilor cu indivizi Toba / Qom, nopțile luminate de lună sunt încă cunoscute pentru activitatea de vânătoare și pescuit ridicate, evenimente sociale sporite și relații sexuale intense între bărbați și femei.

„Deși adevărata valoare adaptativă a activității umane în timpul nopților luminate de lună rămâne de stabilit, datele noastre par să arate că oamenii – într-o varietate de medii – sunt mai activi și dorm mai puțin atunci când lumina lunii este disponibilă în primele ore ale nopții”, explică cercetătorii.

Descoperirile sunt raportate în Science Advances.