Luminița Alexa, vânzătoarea din Iași în vârstă de 52 de ani, pe care nu a vrut să o angajeze nimeni după ce a depus zeci de CV-uri

de: Raluca Costin
02:00, 02 feb. 2022

Luminița Alexa, vânzătoarea din Iași care are 52 de ani, povestește că nu a reușit să-și găsească un loc de muncă din cauza vârstei. A depus zeci de CV-uri și a mers la mai multe interviuri, în cele 3 luni cât a fost șomeră, dar a fost refuzată de angajatori

Luminița Alexa este vânzătoarea din Iași în vârstă de 52 de ani care spune că nu a fost angajată din cauza vârstei, deși avea experiență. Timp de 3 luni a fost șomeră. În perioada în care primea indemnizația de șomaj a depus zeci de CV-uri, a fost sunată de câțiva angajatori care au chemat-o la interviuri, dar nu a primit niciun loc de muncă din cauză că are peste 45 de ani. Spune că toți patronii vor să angajeze tineri care au cel mult 35 de ani.

”Chiar e o problemă pentru noi, cei care am trecut de 45-50 de ani și vă spun de ce. Lucrez de mulți ani ca vânzătoare. Am lucrat și în mall, și la magazine cu încălțăminte, cu diverse produse. Am lucrat în mall 16 ani, dar salariul era prea mic și nu am mai stat, am căutat altceva. În urmă cu 2 ani am rămas șomeră, chiar când începuse pandemia. Nu a mai mers afacerea cu încălțăminte, iar firma în care lucram a dat faliment și a închis magazinul. A trebuit să intru în șomaj în martie 2020. Mi-am căutat un loc de muncă, dar a fost greu pentru că nimeni nu mă angaja”, spune Luminița Alexa, vânzătoare din Iași.

Luminița Alexa, vânzătoarea din Iași care are 52 de ani: „Nu mai aduceți CV-ul, pentru că nu suntem interesați!”

Ieșeanca își amintește că ultima dată când și-a căutat un loc de muncă, în urmă cu 2 ani, era sunată de angajatori care o întrebau ce experiență are, dar și vârsta. Când auzeau că are peste 45 de ani, îi spuneau că nu o angajează. Ieșeanca afirmă că nu a renunțat până nu a găsit un loc de muncă, dar, în toată acea perioadă, s-a simțit discriminată.

”Am stat vreo 3 luni acasă și atunci am dat zeci de telefoane, am depus multe CV-uri și puțini patroni m-au chemat la interviuri. Când vorbeam la telefon cu cei care făceau recrutările, îmi spuneau că vor să angajeze tineri. >. Asta îmi spuneau. Când mă vedeau la interviu, îmi spuneau că nu arăt de 52 de ani, că nu îmi arăt vârsta. Dar, chiar și așa, nu mă angajau. Unii cu care vorbeam la telefon nici nu voiau să audă de angajare când le spuneam vârsta. Nu te caută nimeni dacă le spui patronilor vârsta”, povestește Luminița Alexa, vânzătoare din Iași.

”Mă duceam de multe ori la sediul AJOFM”

Luminița Alexa a găsit în cele din urmă un post de vânzătoare într-o cofetărie, după ce fost de mai multe ori la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași pentru a întreba despre posturile disponibile.

”Mă duceam de multe ori la sediul AJOFM să întreb dacă au ceva locuri de muncă pentru mine. Pe 25 mai 2020 m-am angajat aici, după ce m-au sunat de la instituție și mi-au zis că au găsit un post pentru mine la o cofetărie. Am acceptat pentru că mai lucrasem la cofetărie. A fost totul OK. Eu am terminat 12 clase și am lucrat vreo 2 ani la fabrica Nicolina, până au închis-o și a trebuit să-mi caut altceva. Apoi, m-am angajat ca vânzătoare. Eu mai am cunoștințe care s-au confruntat cu aceeași situație ca mine. Nu și-au găsit un loc de muncă ușor. De la 40 de ani încolo nu se mai uită nimeni la tine, ca patron. Eu, având experiență de atâția ani, am zis că am șanse să mă angajez. Dar nu a fost așa”, susține Luminița Alexa.

Gabriela Ilie, antreprenoare: ”Pentru că aveam peste 45 de ani, nu mă angaja nimeni”

Ieșeanca lucrează într-o cofetărie din Iași a cărui administrator a trecut prin aceeași experiență neplăcută ca Luminița. Patroana Gabriela Ilie, în vârstă de 52 de ani, a lucrat mai mulți ani într-o multinațională dar acest lucru nu a ajutat-o.

”Eu am trecut prin aceeași experiență ca Luminița. Am vrut să mă angajez, dar, pentru că aveam peste 45 de ani, nu mă angaja nimeni. Și gândiți-vă că am lucrat în multinaționale, pe funcții importante, iar acest lucru am crezut că va fi de ajutor, pentru că am experiență. Dar toți m-au refuzat când am mers la interviuri. De aceea cred că ar trebui să angajăm persoane care au peste 45 de ani pentru că au experiență, se pot adapta cerințelor angajatorilor și pot face reconversie profesională. Dintre cei 12 angajați din firma noastră, jumătate dintre ei au peste 45 de ani”, susține Gabriela Ilie, administratorul cofetăriei ”Bucate Alintate”, care a renunțat la statutul de angajat și a devenit antreprenoare.

Patronii din Iași care angajează șomeri cu vârsta de peste 45 de ani primesc subvenții de la stat

Potrivit AJOFM Iași, în anul 2021 s-au angajat prin intermediul instituției 1.506 de şomeri care au peste 45 de ani. Angajatorii pot beneficia de Legea 76/2002, adică de cei 2.250 de lei lunar pentru fiecare șomer în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată. Angajatorii din Iași au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni.

Pentru decontarea sumelor, angajatorii vor trebui să depună până la data de 25 ale lunii următoare celei pentru care solicită aceste sume, prin mijloace electronice, un tabel nominal (se găsește în Monitorul oficial), alături de pontaj și statul de plată pentru luna respectivă semnat de salariați, extras, în copie certificată de angajator sau, în situația în care plata se face prin virament bancar, se atașează și ordinele de plată ale salariului și extrasele de cont aferente. În anul 2021 s-au angajat în Iași 7.801 persoane, prin intermediul AJOFM.

Ca și Luminița Alexa, vânzătoarea din Iași care are 52 de ani, persoanele șomere pot să solicite ajutorul consilierilor din cadrul instituției din zona Târgu-Cucu pentru a-și găsi un loc de muncă.