Lumânări aprinse pentru dușmani: O rugăciune de liniște și purificare

de: Cristian Zavastin
11:09, 29 mart. 2021

În biserica creștină, lumănările fac parte din toate ritualurile sacre și tocmai de aceea este bine să aprinzi lumănări și pentru dușmani și să te rogi pentru binele lor.

În ortodoxie, aprinderea lumănării este un semn de credință, iar aprinderea acesteia când spunem o rugăciune pentru noi, pentru cei dragi nouă sau pentru dușmani este un semn că noi cerem ajutorul divinității.

Lumânarea în sine reprezintă esența rugăciunii noastre pentru sănătate, liniște sufletească sau bogăție spirituală. Lumânarea este o jertfă voluntară pentru Dumnezeu, o mărturie a credinței și o implicare a unei persoane în lumina divină și flacăra iubirii sale.

Lumânări aprinse pentru dușmani: Un semn de bunătate și de smerenie

Multă lume se întreabă de ce o persoană care le-a făcut rău sau care le vrea răul trebuie pomenită în rugăciunile lor. De ce să-i pomenim de bine pe cei care nu doar că nu ne-au ajutat vreodată, dar ne-au făcut sau au încercat să ne facă rău cu fapta sau cu gândul.

Răspunsul la aceste întrebări este cât se poate de simplu. Religa creștină este plină de bunătate și smerenie și ne îndeamnă să întoarcem și celălalt obraz atunci când cineva „ne lovește“ cu fapta sau cu vorba. Religa crețtină este bazată pe dragostea față de aproapele nostru, fie că acesta ne vrea binele sau răul. Aprinderea de lumănări pentru dușmani este un semn de bunătate din partea noastră, iar rugăciunea se înalță pentru îndreptarea celui care ne-a greșit cu vorba sau cu fapta și aducerea lui pe calea binelui.

Lumânările aprinse pentru sănătatea dușmanilor noștri este ruga noastră de a le aduce liniștea și purificarea sufletele lor. Pentru că doar așa oamenii încetează să mai fie agresivi unul față de celălalt și să respecte voința lui Dumnezeu.

Unde se aprind lumânările pentru dușmani

Oamenii mai în vârstă, care știu orânduielile bisericești, pot spune că nu există un loc anume unde să fier aprinse lumănările pentru dușmani. Acestea pot fi aprinse în fața oricărei icoane.

Totuși, lumânările pentru dușamni pot fi așezate în sfeșnice mai aproape de centru. După ce se aprind și se așează în fața lumânărilor, oamenii se roagă pentru ajutorarea dușmanilor să fier aduși pe calea cea dreaptă. Lumânările pot fi aprinse atât acasă, în fața icoanei, cât și la biserică.

Dacă din greșeală sau din neștiință ai aprins lumânările pe un tetrapod, adică un sfeșnic pentru lumânări funerare, nu ai motive de îngrijorare, deoarece conform Scripturii, „Dumnezeu este în viață” și știe care este mesajul tău.

Lumânări aprinse pentru noi și pentru cei dragi

Lumânările aprinse pentru noi sau pentru cei dragi nouă se pun ăn fața icoanei patronulu insotru de nume sau în orice loc din biserică unde pot aprinde lumânări sau în afara bisericii, la „Vii“.

Dacă ne rugăm pentru noi înșine sau pentru sănătatea și bunăstarea celor dragi, după aprinderea unei lumânări, trebuie să apelăm numele sfântului sau sfântului, în fața icoanelor cărora le vom pune lumânări.

La biserică, în funcție de sfântul în fața icoanei căruia aprinzi lumânarea, poți spune:

Înaintea imaginii Mântuitorului: „Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine, păcătosul (numele)”.

În fața icoanei Maicii Domnului: „Fericită Fecioară Maria, mântuiește-mă pe mine păcătosul (numele)”

Înaintea sfântului ales: „Sfinte (numele), mă rog lui Dumnezeu pentru mine, un păcătos (sau numele pentru care ceri)”