Lukașenko, reacție tranșantă cu privire la propunerea Poloniei de a trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina

de: BZI.ro
10:21, 25 mart. 2022

Recent, Polonia a avansat ideea de a fi de a trimise forțe de menținere a păcii în Ucraina, propunere la care președintele Belarusului a reacționat vehement. Alexandr Lukașenko consideră acest lucru echivalent cu izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial. De asemenea, în această situație, Belarusul s-ar vedea nevoită să se apere și să intre în război de partea Rusiei.

Primul ministru polonez Mateusz Morawiecki a propus omologilor din Alianța Nord-Atlantică trimiterea de misiuni de menţinerea păcii şi ajutor umanitar în Ucraina. Cu toate acestea, este vorba despre un subiect sensibil deoarece, în funcţie de evoluţia din teren, situaţia poate degenera şi evolua în scenariul-limită al unei confruntări între NATO şi Rusia. Propunerea premierului polonez și-a găsit un ecou în ideea avansată de Morten Bodskov, ministrul danez al Apărării, care a precizat că și Danemarca este pregătită să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina.

„Guvernul danez este gata să trimită trupe în Ucraina ca parte a unei misiune de menţinerea păcii dacă astfel poate contribui la încheierea acestui război sângeros”, a susținut Morten Bodskov.

Ce spune Lukașenkodespre trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina

În replică, Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, este de părere că trimiterea unui contingent occidental de menținere a păcii ar putea aduce un Al Treilea Război Mondial. Mai mult, liderul Belarusului nu vede cu ochi buni propunerea Poloniei de a trimite forțe militare în Ucraina.

„Vedeți că acești polonezi au dat deja cu subsemnatul, acum și-au prezentat oferta și l-au invitat pe tipul acela de peste Ocean (n.r. – președintele american Joe Biden) și îl hrănesc cu lingurița «haideți să creăm o forță de menținere a păcii de aproximativ 100.000 de oameni și să o aducem în Ucraina prin Liov”, a declarat Lukașenko.

El este de părere că acest lucru ar fi echivalent cu izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial, iar în această situație țara sa nu va sta deoparte și va fi nevoită să intre în război alături de Rusia.

„Dacă vrei să ai o țară, trebuie să te ții de ea cu dinții și cu unghiile. Mai bine fără mitralieră, deoarece situația este foarte gravă și foarte tensionată, trebuie să vedem și să înțelegem acest lucru”, a mai spus Lukașenko.

În ce condiții ar folosi Rusia arme nucleare

Dincolo de toate acestea, în cazul în care situația de pe frontul ucrainean ar escalada, Rusia ar putea folosi arme nucleare. Acest lucru a fost afirmat de curând și de purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, care a spus că se va apela la un atac nuclear doar dacă existența Rusiei ar fi amenințată în vreun fel. Reamintim că președintele Putin a ordonat luna trecută ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în alertă maximă.

„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităţilor”, a declarat recent Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite.

În altă ordine de idei, se dau lupte grele în continuare, astfel că un scenariu care presupune trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina ar putea fi luat în calcul.