Ludovic Orban: „Pe ce motiv să depună moţiune de cenzură. Stăm de dimineaţă până noaptea într-o activitate epuizantă”

de: Antonia Ceausu
22:45, 17 iun. 2020

Premierul Ludovic Orban s-a arătat contrariat în această seară în legătură cu moțiunea de cenzură pe care Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat a anunțat că partidul pe care îl reprezintă, o va iniția.

”Pe ce motiv să depună moţiune de cenzură? Pentru că Guvernul şi-a făcut datoria? Pentru faptul că noi stăm de dimineaţă până noaptea într-o activitate epuizantă, pentru că am încercat să găsim răspunsuri potrivite la o situaţie cu care nu s-a confruntat nimeni până în momentul de faţă? Care e motivaţia pentru care să depună o moţiune de cenzură să dea jos Guvernul Orban? Că am reuşit în nişte condiţii extrem de dificile, fără sprijin parlamentar, cu o majoritate parlamentară ostilă, care este o majoritate care se comportă din ce în ce mai iresponsabil, am reuşit să ţinem sub control această epidemie şi cât de cât să ţinem economia la un nivel de funcţionare?

Eu nu pot să decid ce va face PSD, ce va face PSD-ul mai mic, PSD cu sateliţii. Asta ei hotărăsc, dar nu au absolut niciun motiv şi depunerea unei moţiuni de cenzură nu va putea fi justificată în faţa opiniei publice, iar oamenii politici, parlamentarii, liderii politici trebuie să explice oamenilor fiecare gest politic pe care îl fac pentru că oamenii judecă, oamenii apreciază şi îşi stabilesc opţiunile politice în funcţie de ceea ce fac efectiv pentru binele oamenilor liderii politici.”, a explicat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu anunță moțiune de cenzură! PSD sesizează CCR pe starea de alertă

Marcel Ciolacu anunță moțiune de cenzură. Liderul PSD spune că social-democrații vor depune moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban după încheierea stării de alertă.

Ciolacu s-a arătat nemulțumit de faptul că Guvernul Orban a trimis un document Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă în România spre informare, și nu spre încuviințare. Astfel, liberalii evită votul în Parlament, în urma căreia hotărârea de Guvern ar fi putut fi modificată de PSD.

„Restrângerea de drepturi nu se poate face fără lege în Parlament. Vom face o trimitere la CCR, vom face o sesizare. În fața acestui abuz, categoric vom face o trimitere la Curtea Constituțională, respectiv o sesizare, și vreau să vă anunț public că începând de astăzi parlamentarii Partidului Social Democrat încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care o s-o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu anunță moțiune de cenzură: Liberalii nu au introdus la vot în Parlament prelungirea stării de alerta

Reacția lui Ciolacu vine după ce PNL nu a introdus la vot în Parlament prelungirea stării de alerta.

„Plenul reunit de joi nu va include un punct referitor la prelungirea stării de alertă. PSD a modificat legea şi a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituţional, şi anume că Parlamentul încuviinţează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziţie expresă prevăzută de lege. Ca atare, în mod corect a făcut adresa, şi anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a şi publicat în Monitorul Oficial. Poziţia PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă”, a declarat astăzi Alina Gorghiu.

Înțelegere PSD, Pro România și ALDE

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat o nouă discuție cu liderii Pro România și PSD în urma căreia s-a luat decizia depunerii unei moțiuni de cenzură. Liderul ALDE s-a declarat extrem de nemulțumit de felul în care Guvernul Orban a înțeles să gestioneze situația de criză din România. Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Tăriceanu chiar a anunțat că a avut o nouă convorbire cu Victor Ponta și cu Marcel Ciolacu și că cele trei partide sunt hotărâte să depună o moțiune de cenzură.

”Cred că această stare de alertă e o manevră pe care Guvernul Orban o încearcă pentru a amână depunerea unei moțiuni de cenzură. Am discutat și azi cu domnii Ciolacu și Ponta, suntem hotărați să scriem o moțiune de cenzură. Odată cu starea de alerta epuizată sigur că acest lucru înseamnă apropierea momentului la care moțiunea vă fi depusa și, cel mai probabil, Guvernul Orban vă cădea”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai arătat că Guvernul nu gestionează situația medical-sanitară și că nu e în stare să ia decizii în avans cu 2 săptămâni.

”Ei știau foarte bine că pe 15 iunie se termina starea de alertă și trebuiau să vină cu o nouă propunere de hotărâre de guvern. Și în condițiile în care Guvernul Orban beneficiază în Parlament de sprijinul a numai 20% din parlamentari, demersul logic era acela de a veni cu un proiect de hotărâre de guvern pe care să îl discute cu liderii partidelor parlamentare, cu liderii celor două camere”, a indicat Tăriceanu așteptările opoziției față de Executivul condus de Ludovic Orban.