Ludovic Orban nu vrea să renunțe: Școlile rămân închise!
Premierul Ludovic Orban susţine că în continuare şcolile trebuie să rămână închise, chiar dacă există numeroase solicitări în acest sens. Orban afirmă că ţările care mai aveau şcolile deschise le-au închis între timp, iar măsura este una pentru protejarea părinţilor şi bunicilor.
„Ne-au criticat că le-am deschis, apoi că am trecut cursurile online. Aproape toate ţările care aveau cursuri în clasă le-au suspendat între timp. Riscul de transmitere în şcoli este mai mic. Problema e că funcţionarea şcolilor presupune creşterea aglomeraţiei, intercaţiuni între părinţi, bunici, sunt o serie de activităţi care cresc riscul epidemiologic. Pentru a-i proteja pe părinţi şi pe bunici, este mai bine să fie orele online”, a declarat Orban, la România TV.
Premierul afirmă că s-au făcut eforturi pentru a asigura accesul elevilor la cursuri online, dar recunoaşte şi că există încă mulţi copii fără acces la internet.
„Am crescut cu peste 3000 numărul şcolilor conectate la internet. Am făcut progrese foarte mari în intervalul de timp pe care l-am avut la dispoziţie. Sigur, nu există la acest moment posibilitatea de a conecta toţi copiii. Numărul copiilor care nu au acces s-a redus constant. Nu poţi să creezi diferenţieri, să aduci copiii la şcoală doar în sate, creezi alt tip de discriminare. Această perioadă nu va fi una foarte lungă. Vine vaccinul, sperăm să treacă al doilea val al pandemiei. Când condiţiile epidemiologice vor permite reluarea cursurile în condiţii de siguranţă, vom lua această decizie”, a mai declarat Orban.
Ludovic Orban anunță că vor exista creșteri la câteva ministere. Primul pe listă: Ministerul Sănătății
Marți seara, 17 noiembrie, Ludovic Orban a anunțat că Ministerul Sănătății va primi cel puţin 1 miliard de euro la rectificarea bugetară.
Printre ministerele care va cunoaște o creștere este Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
Orban: 1 miliard euro pentru Ministerul Sănătății
”Vor exista creşteri la câteva ministere. În primul rând Ministerul Sănătăţii. Va fi o creştere de cel puţin 1 miliard care evident este o creştere necesară pentru a face faţă creşterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti COVID.
De asemenea vom avea o creştere la Investiţii, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
Vom avea de asemenea o creştere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie să finalizăm plăţile pentru despăgubirea fermierilor, ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. De asemenea, să suplimentăm pentru a susţine financiar câteva forme de sprijin ale fermierilor. Sunt principalele creşteri. Vom avea proiectul de ordonanţă în primă lectură la şedinţa de Guvern de mâine. Ministerul Economiei derulează mai multe programe pentru care are în momentul de faţă finanţarea asigurată”, a anunţat premierul.
Mai mult, premierul anunță că și bugetele locale vor fi echilibrate.
„Vom echilibra bugetele locale, astel încât să asigurăm resursele pentru plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabiltăţi pentru cheltuieli de funcţionare pentru care nu au existat în mod evident resurse. Dacă au avut bani, dar i-au cheltuit pe alte lucruri decât pentru cheltuielile de funcționare, adică plata salariilor și a cheltuielilor de funcționare, nu le vom aloca bani, și doar aceia care întradevăr, din cauza reducerilor veniturilor la bugetul local, nu au avut resurse pentru cheltuieli de funcționare.”