Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor să ia toate deciziile necesare pentru derularea planului de relansare economică – VIDEO
Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor să ia toate deciziile necesare pentru derularea planului de relansare economică. Premierul Ludovic Orban a intrat în ședința ordinară de Guvern cu un exemplar tipărit al planului de relansare economică. Acesta le-a cerut miniștrilor să ia toate deciziile astfel încât „în maxim o lună” să poată începe derularea programului.
Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor să ia toate deciziile necesare
Premierul Ludovic Orban le-a cerut tuturor miniștilor să ia toate deciziile necesare pentru derularea planului de relansare economică. Ministrului Finanțelor Publice i-a cerut să se împrumute pentru a putea asigura suportul financiar în acest „program ambițios”.
„Acest plan va schimba strategia de dezvoltare a României, va schimba viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte, să se modernizeze, să-şi crească competitivitatea pe plan internaţional şi sunt convins că prin acest Plan Naţional de Investiţii şi Relansare Economică vom reuşi să asigurăm o dezvoltare accelerată a României, o creştere economică ce să fie bazată pe piloni sustenabili”, a spus Orban, în debutul şedinţei de Guvern.
El le-a solicitat miniştrilor să finalizeze toate proiectele de acte normative necesare pentru implementarea măsurilor prevăzute în program.
„Ministerul Finanţelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe trebuie să fie implicate în continuare în asigurarea adoptării deciziilor favorabile României la nivel european şi în toate procedurile derulate la nivel european de la aprobări de scheme de ajutor de stat, de asemenea, la toate procedurile necesare pentru accesarea fondurilor europene care pot fi la dispoziţia României. De asemenea, domnul ministru Cîţu, identificarea de resurse suplimentare de la finanţatori instituţionali pentru a putea să asigurăm suportul financiar pentru acest program ambiţios. (…) Până la sfârşitul săptămânii toate proiectele de acte normative trebuie elaborate şi transmise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului de investiţii şi de relansare economică, i-am spus ‘Reclădim România’, de fapt o modernizăm”, a afirmat Orban.
Suplimentarea fondului IMM Invest
Este decizie oficială în Guvern. Plafonul IMM Invest va fi suplimentat. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că banii din actualul plafon vor fi epuizați în curând.
„Suntem dispuși să suplimentăm plafonul pentru IMM până la 20 de miliarde și mai sus. La rectificare sunt sigur că va trebui să suplimentăm, până atunci se epuizează plafonul’. a declarat Cîțu în ședința de Guvern de astăzi.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susține că succesul programului IMM Invest este „incontestabil”, până la acest moment fiind acordate circa 7,2 miliarde de lei, iar peste 8.300 de firme au beneficiat de acești bani.
„Până acum: 8.368 de firme. 7.2 miliarde lei credite acordate. Un record absolut! Deja creditele prin ÎMM Înveşt reprezintă 10.5% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rata lunară de creștere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună”, scrie, luni, dimineața, ministrul Finanțelor, pe Facebook.
Ce se întâmplă cu programul Prima Casă
Premierul Ludovic Orban i-a cerut, în debutul ședinței de Guvern de joi, ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, să modifice programul Prima Casă în conformitate cu realitatea economică de astăzi.
„La programul Prima Casă să aibă loc o reglementare, să ţineţi cont în reglementare că, atunci când a fost oferit programul, metru pătrat era mai ieftin în raport cu avansul care trebuia dat”, a spus Ludovic Orban.
În replică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a punctat că „programul Prima Casă trebuie modernizat”, astfel încât să fie adus la „realitatea de azi”.
Prelungirea mandatelor unor atașati de muncă
Ministrul Muncii Violeta Alexandru a solicitat în cadrul ședinței de guvern prelungirea mandatelor unor atașați de muncă din ambasadele României.
„Având în vedere faptul că suntem în stare de alertă, lucru pe care nu-l puteam anticipa la anterioară solicitare de a introduce pe ordinea de zi o modificare la HG privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și protecției Sociale sub aspectul prelungirii mandatelor unor atașați de muncă din ambasadele noastre. Am nevoie ca acești oameni să fie în continuare la serviciu și să asigure asistența necesară ambasadorilor, motiv pentru care vă rog să fiți de acord că pe ordinea suplimentară să vin cu o nouă solicitare de prelungire, adică 60 de zile de la expirarea stării de alertă”, a solicitat Alexandru.
Premierul a fost de acord și a adăugat: „noi suntem blocați în orice fel de concurs pentru ocuparea de funcții publice”.