Ludovic Orban, huiduit de protestatari la sediul PNL. Se cere demisia Premierului

de: Cristian ZAVASTIN
13:16, 16 iul. 2020

Ludovic Orban a fost huiduit astăzi de protestatari la sediul PNL. Premierul a ținut o coferință de presă în curtea sediului central al partidului, din Aleea Modrogan.

Un grup de protestatari au venit la sediul liberalilor, und el-au huiduit pe premier și au cerut demisia acestuia . Este primul asemenea incident de la preluarea guvernării de către liberali.

Ludovic Orban, huiduit de protestatari la sediul PNL: „Să vă fie rușine”, „Nesimțiților”

În timp ce Ludovic Orban anunța că liberalii au stabilit o parte din candidații la alegerile locale, pentru primăriile de municipii, protestatarii l-au huiduit și au strigat să nu treacă legea carantinării, aflată la vot final în Senat. „Opriți legea”, „Să vă fie rușine”, „Nesimțiților”, „Ludoviceee, trezește-te, bă!”, „Mincinoșilor”, au strigat protestatarii.

Plenul Senatului s-a reunit astăzi pentru a dezbate şi vota legea privind izolarea şi carantina. Guvernul a anunţat că premierul Ludovic Orban va participa la şedinţa de astăzi din Senat.

Proiectul de lege fost dezbătut mai multe zile în Comisia juridică a Senatului, care se reuneşte  pentru a emite raportul. După ce au dezbătut proiectul de lege mai multe zile, aseară au ajuns la un acord.

Premierul Ludovic Orban a declarat aseară că ”se pare că s-au înţeles în comisie”, astfel că va fi finalizat raportul la lege privind carantina.

„Acum am vorbit la telefon şi, în sfârşit, am o veste bună, domnule Arafat, stimaţi colegi: se pare că s-au înţeles în comisie (Comisia juridică – n.r.) şi vor finaliza raportul la lege şi aştept să fiu informat când este convocat plenul (Senatului – n.r.) pentru a participa la plen ca să susţin proiectul de lege”, a spus Ludovic Orban.

Legea carantinării, dezbătută în Senat

Proiectul de lege al carantinării și izolării a suferit mai multe modificări, acestea fiind anunțate în cadrul dezbaterilor de aseară.

Astfel, în urma discuțiilor s-a decis că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină. De asemenea, izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta.

O altă reglementare adoptată de Comisia Juridică a Senatului mai prevede că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

O altă modificare vine în legătură cu izolarea pentru un minor, care se va dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului.

„Dacă persoana este un minor, măsura izolării pentru acesta se instituie (…) la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare (…) se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare”, este precizat într-unul dintre alinite.

Mai mult, s-a stabilit că ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare, au decis miercuri seara senatorii Comisiei juridice, care au modificat astfel articolul 12 al proiectului legii privind carantinarea şi izolarea.