Ludovic Orban: Florin Cîțu, propunerea coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR pentru funcția de premier – VIDEO

de: Bianca Rebegea
19:15, 18 dec. 2020

La finalul negocierilor pentru împărțirea funcțiilor și a ministerelor, Ludovic Orban a făcut o serie de declarații. El a anunțat viitorul premier al României, Florin Cîțu, care este doar o propunere în acest moment. Schița Guvernului mai cuprinde două nume: Dan Barna și Kelemen Hunor, pentru funcția de vicepremier.

„Așa cum ne-am angajat imediat după ce românii și-au exercitat dreptul de vot să formăm o coaliție de centru-dreapta care să permită o guvernare performantă, astăzi cele trei formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește constituirea guvernului, structura guvernului și, de asemenea, pozițiile care vor fi ocupate de cele trei formațiuni.

În ceea ce privește funcțiile cele mai importante în stat, Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de UDMR, USR-PLUS și PNL. În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președintele Camerei Deputaților, unui candidat din partea PNL”, a spus Ludovic Orban, la Vila Lac.

Viitorul Guvern va cuprinde 18 ministere, dintre care 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 vor fi conduse de reprezentanți ai USR-PLUS, iar 3 de reprezentanți ai UDMR.

„În ceea ce privește guvernul, în afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor forma guvernul. Este vorba de doi vicepremieri. De asemenea, guvernul va avea 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 vor fi conduse de reprezentanți ai USR-PLUS și 3 vor fi conduse de reprezentanți ai UDMR”, a mai spus Ludovic Orban.

Dan Barna: „Am găsit cea mai bună soluție”

La rândul său, Dan Barna, propunerea pentru funcția de viceprim-ministru, a dat următoarea declarație:

„Ziua de astăzi s-a dovedit a fi un pas important spre o coaliție stabilă și spre o coaliție care să-și asume guvernarea în această perioadă complicată pentru România. Au fost discuții de azi dimineață de la ora 9.00. Am găsit, spunem noi, cea mai bună soluție pentru a avea o majoritate parlamentară și un guvern care să aibă și competența și echilibrul și forța de reprezentare a celor trei forțe. Portofoliile asumate de USR-PLUS sunt Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Economiei”, a spus, la rândul său, Dan Barna.

În urma negocierilor, președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a ales cu cel mai bogat minister. Trei portofolii ajung pe mâna UDMR, în viitorul guvern condus de Florin Cîțu.

”O coaliție ce va dura 4 ani de zile, după 8 ani cu 12 guverne. Vom asuma 3 ministere: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului.”, a declarat Kelemen Hunor, după negocieri.

Cine sunt miniștrii excluși din viitorul Guvern

Părăsesc noul Guvern patru din cei mai cunoscuți miniștri liberali din actualul cabinet: Cătălin Predoiu, Nelu Tătaru, Lucian Bode, Ion Ștefan.

Astfel, în urma negocierilor, PNL s-a ales cu următoarele ministere: Apărare, Externe, Finanțe, Interne, Educație, Energie, Agricultură, Cultură și Muncă. De cealaltă parte, USR-PLUS a primit: Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Inovare și Digitalizare, Economie, Antreprenoriat și IMM, Fonduri UE. UDMR, așa cum am precizat mai sus, s-a ales cu doar trei ministere: Dezvoltare, Mediu și Sport.