Ludovic Orban, despre situația Moldovei: „A fost ocolită de marile investiții“
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, a declarat, duminică, 24 ianuarie, la Focşani, că de 30 de ani Moldova a fost ocolită de marile investiţii şi a venit momentul pentru a apăsa ”mai tare pedala coeziunii economice”.
„Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită: o infrastructură de transport. A fost un gest politic realizat de patrioţi, de oameni cu un curaj remarcabil şi, mai ales, de oameni politici care au fructificat la maxim oportunităţile oferite de tratativele de pace din Războiul Crimeei şi care au găsit soluţia să nu facă 2 principate unite, ci să construiască o Românie”, a declarat Orban.
Ludovic Orban: „Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită, o infrastructură de transport“
Liderul liberal a precizat că Moldova a fost ocolită de marile investiţii în ultimii 30 de ani.
„Din păcate, 30 de ani, Moldova a fost ocolită de marile investiţii. Primii kilometri de autostradă au fost daţ în circulaţie abia anul trecut, este vorba despre cei 17 km de autostradă de pe Centura Bacău. Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită. o infrastructură de transport care să asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii”, a menționat Ludovic Orban.
„Să avem autostradă care să lege Iaşiul de coridoarele de transport“
Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că și-a luat ca angajament ca în următorii 6-7 ani să avem autostradă de la Siret.
„Este momentul să apăsăm mai tare pedala coeziunii economice şi sociale şi să permitem o dezvoltare spectaculoasă a Moldovei în anii care vor veni. Pentru noi este un angajament pe care-l vom duce la bun sfârşit pentru ca în următorii 6-7 ani să avem autostradă de la Siret, Suceava, Bacău, Focşani, Buzău până la Bucureşti, să avem autostradă care să lege Iaşiul de coridoarele de transport şi nu în ultimul rând, autostrada care să facă legătura între Bacău şi Braşov. Sunt obiective fundamentale de care va depinde dezvoltarea tuturor judeţelor Moldovei”, a mai spus Ludovic Orban.
Mesajul lui Klaus Iohannis, de Ziua Unirii Principatelor: „Multe dintre idealurile de la 1859 îi animă încă pe români“
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj duminică, pe 24 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. La 162 de ani de la Unirea Principatelor, că multe dintre idealurile de la 1859 îi animă încă pe români, spune șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis vorbește despre momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești, ca de un eveniment gândit „cu iscusință” de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii, potrivit mesajului postat de Administrația Prezidențială.
„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică și socială cu adevărat istorică, poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească. Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne”, a transmis Klaus Iohannis.