Ludovic Orban a încurcat cifrele! A anunțat că „am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare”, în contextul în care s-au efectuat doar 36.000 de teste
Joi, 29 octombrie, Ludovic Orban, premierul României, a transmis că țara noastră a depăşit capacitatea de 50.000 de teste pe zi şi că numărul de teste realizat într-un judeţ depinde de nevoia de testare de acolo. Cu toate acestea, astăzi s-au înregistrat cu puțin peste 36 000 de teste. El a mai amintit că există județe care au capacitate de testare mai mare, fapt care se datorează dezvoltării acestora, dar și a numărului de locuitori.
“Capacitatea de testare a crescut, vă spun că la ora actuală am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare şi direcţiile de sănătate publică urmăresc modalitatea de testare şi urmăresc ca toţi cei care îndeplinesc condiţiile de testare să fie testaţi într-un intervanl de maxim 48 de ore. Numărul de texte pe care le pot face într-un judeţ depinde de nevoia de testare care există în judeţul respectiv. Faptul că sunt judeţe cu capacitate de testare mai mare se datorează şi dezvoltării judeţelor, numărului de populaţie, numărului de unităţi care au capacitatea să efectueze această testare”, a mai afirmat primul-ministru.
Ludovic Orban: „Evaluarea indicatorilor se face pe unităţi administrative”
În cadrul conferinței de presă de la Constanța, premierul a arătat că evaluarea indicatorilor se face pe unități administrative, iar carantinarea cartierelor este dificil de realizat.
“Evaluarea indicatorilor, conform prevederilor legale, se face pe unităţi administrative, cel mult pe sate, adică grupări de case care au o formă de unitate. În interiorul localităţilor e foarte complicat, la oraşe mai ales, e foarte complicat de carantinat cartiere sau anumite grupuri de blocuri sau de case. E complicată o astfel de decizie. În Bucureşti sunt sectoarele care sunt unităţi administrativ-teritoriale şi noi evaluăm şi rata de infectare pe fiecare sector în parte, dar este foarte complicat să ne ducem până la nivelul cartierelor”, a afirmat premierul.
Premierul a precizat că testarea se face pe baza definiției de caz
Ludovic Orban a fost întrebat dacă s-ar putea schimba modul de calcul, iar raportarea să se facă la numărul de teste și nu la numărul populației. El a subliniat că se folosește indicatorul utilizat de toate celelate țări europene, însă nu este exclusă varianta unui alt indicator.
“Indicatorul pe care îl utilizăm este utilizat în toate ţările europene. (…) Sigur că poate fi utilizat şi un alt indicator, dar care să nu fundamenteze decizii de restricţie, care este legat de procentul de pozitivi din numărul de teste. Pe de altă parte, testarea se face pe baza definiţiei de caz. De regulă, cer testarea oameni care sunt într-una dintre situaţiile care sunt reglementate prin definiţia de caz. Este evident că procentul celor pozitivi dintre cei testaţi este un procent relativ mare pentru că cei care se testează se testează pentru că au simptome sau pentru ca un istoric, pentru că au intrat în contact cu o persoană pozitivă şi atunci este firesc să fie procentul mai mare.
Premierul a explicat că indicatorul utilizat în prezent este asemenea celui propus.
Indicatorul pe care noi îl utilizăm, indiferent că e folosit la suta de mii de locuitori sau la mia de locuitori, e acelaşi lucru pentru că atunci când îl aplici la mia de locuitori e 1 virgulă sau 2 virgulă, când îl aplici la suta de mii de locuitori, mai adaugi două zerouri. E acelaşi lucru”, a explicat Ludovic Orban.
Ludovic Orban: „S-a testat pe baza definiţiei de caz”
Premierul a mai adăugat că testele efectuate în fiecare judeţ s-au făcut pe baza definiției de caz. Totodată, el a arătat că nu există întârzieri în ceea ce privește testările.
“S-a testat pe baza definiţiei de caz. Am văzut articolele scrise de unii jurnalişti, s-a testat cât s-a cerut, nu există întârzieri în ceea ce priveşte testările care s-au făcut pe baza definiţie de caz. Mai mult decât atât, după emiterea Ordonanţei de Urgenţă Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cred că a şi fost publicat ordinul în Monitorul Oficial privind modalitatea şi termenul de anunţare a rezultatului după prelevarea exudatului nazofaringian. Nu se poate compara, de exemplu, judeţul Cluj şi ca număr de populaţie, şi ca mediu urban cu judeţul Giurgiu”, a mai afirmat Orban.