Lucruri senzaționale despre șarpele Boa! Cum vânează acest prădător
Șarpele Boa este una dintre cele mai mari specii de șerpi care există pe glob. Acesta este găsit în pădurile tropicale dar și în savane.
Specia este, la fel ca șarpele de alun, neveninoasă. Consumă animale și sunt renumiți prin metoda lor de pradă. Mai multe amănunte despre această complexă vietată o să aflați în rândurile care urmează.
Șarpele Boa poate cântări câteva zeci de kilograme
Șarpele Boa constrictor sunt șerpi neveninoși, recunoscuți pentru tactica lor de a prinde prada: o strâng până la deces. Chiar dacă nu ating dimensiunile impresionante ale rudelor lor, anaconda și pitonul, boa constrictor se numără printre cei mai lungi șerpi din lume. Cel mai lung boa constrictor raportat avea o lungime de 4 metri. În medie, acești șerpi măsoară între 2 și 3 metri. Greutatea lor poate depăși 45 de kilograme, iar femelele sunt adesea mai mari decât masculii.
Comparativ cu aceștia, anaconda verde poate atinge aproape 6 metri în lungime, în timp ce pitonii reticulați ajung obișnuit la 8-9 metri. Șerpii boa au caracteristici distinctive sub formă de marcaje asemănătoare unei șei, întinse pe lungimea corpului lor. Aceste marcaje sunt întunecate și contrastante pe un fundal galben deschis sau gri.
Boa constrictor au dinți mici, pe care îi utilizează pentru a prinde și ține prada. Dacă dinții le cad sau sunt deteriorați, aceștia pot fi reînnoiți. Desigur, boa constrictor nu dispun de colți, dar fălcile lor se pot întinde incredibil de larg, permițându-le să înghită prada.
Ca o completare putem spune că șarpele boa este o specie neveninoasă la fel ca șarpele de casă care, pe lângă faptul că este neveninos, te poate ajuta și să scăpi de rozătoarele nedorite.
Unde trăiește și ce mănâncă șarpele boa
Șerpii boa își au habitatul exclusiv în emisfera vestică, fiind răspândiți în întreaga Americă. Aceștia pot fi întâlniți începând din nordul Mexicului, traversând America Centrală și ajungând până în Peru, în partea vestică a Anzilor, extinzându-se apoi spre sud în Argentina, în partea de est. Boa constrictor se regăsește și în insulele din Caraibe, precum și în zonele de coastă din apropierea Oceanului Pacific. Șarpele boa adoptă o strategie de vânătoare de ambuscadă, așteptând că prada să treacă în proximitatea sa.
Dieta boa constrictor este preponderent formată din mamifere mici, cum ar fi șobolanii și veverițele. Liliecii constituie hrana preferată, fiind capturați de boa constrictor atunci când aceștia atârnă de crengi sau sunt la intrările peșterilor, prinzându-și prada în timp ce aceasta zboară.
Cu toate că majoritatea prăzii lor nu este impresionant de mare, boa constrictor sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a înghiți aproape orice pot cuprinde cu fălcile lor mari și extensibile. Acest spectru variat de pradă include maimuțe, porci și căprioare. Șerpii boa rar atacă oamenii, de obicei, făcând acest lucru numai în autoapărare. Este important de menționat că oamenii, inclusiv copiii, sunt prea mari pentru ca un boa constrictor să-i înghită.
Șarpele Boa constrictor sunt ovovivipari, adică produc pui vii. La naștere, puii de șerpi trebuie să se desprindă singuri din membranele în care s-au dezvoltat în corpul mamei lor. Perioada de gestație variază între cinci și opt luni, în funcție de temperatura ambientală. Femelele aduc pe lume aproximativ 25-30 de pui.