Lucrările de modernizare a sistemului de irigații din Tabăra – Trifești au fost finalizate în proporție de 96 la sută. Un nou proiect a fost demarat la Nord – Soloneț
Proiectul de modernizare a sistemului de irigații din cele 3 amenajări se derulează conform planului de investiții. Lucrările cele mai avansate sunt la Tabăra – Trifești, unde sunt finalizate în proporție de 96 la sută, iar la Tabăra – Sculeni, gradul de realizare a lucrărilor este de 18 la sută, cu termen de finalizare în anul 2020
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații din Iași. Lucrările sunt aproape de final la stația SPA (stație de pompare a apei) Sud – Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni. Începând din anul 2017, Guvernul României, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), derulează „Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații”, în Iași fiind aprobate 3 proiecte de modernizare a sistemului de irigații.
În ceea ce privește stadiile de proiectare sau execuție a lucrărilor la aceste amenajări, în cea de la Sculeni – Țuțora – Gorban, proiectarea este în derulare. La amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni, gradul de realizarea este de 96 la sută, termenul final fiind sfârșitul anului 2021. De asemenea, proiectul de reabilitare a infrastructurii principale de aducțiune din subsistemul de irigații Nord-Soloneț, din cadrul amenajării Tabăra – Trifești – Sculeni, gradul de realizare a lucrărilor este de 18 la sută, cu termen de finalizare 2022.
Agricultorii mai pot semna cu ANIF contractele de irigații pentru anul 2021
Fermierii din Iași care au început campania de primăvară și vor să irige terenurile mai au timp să semneze contractele cu ANIF Iași. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției, suprafața contractată până în prezent este de 31.000 de hectare. Anual, în medie, se semnează contracte pentru o suprafață de 40.000 de hectare. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF. În județul Iași, în anul 2020, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Iași a încheiat 3 contracte de irigații pe următoarele amenajări: Amenajarea Tabăra – Trifești -Sculeni, Amenajarea Sculeni – Țuțora – Gorban, Amenajarea Țigănași – Perieni, unde suprafața irigată, cumulat, a fost de 42.552 de hectare, din care prima udare a fost pe o suprafață 16.200 de hectare.
Astfel, la Amenajarea Tabăra – Trifești – Sculeni, suprafața irigată cumulat a fost de 30.226 de hectare, din care prima udare s-a făcut pe 8.441 hectare. În a doua amenajare, suprafața irigată a fost de 5.303 hectare, din care prima udare este pe 5.303 hectare. De asemenea, în amenajarea Țigănași – Perieni, suprafața irigată a fost de 7.023 de hectare, din care prima udare a fost pe 2.456 de hectare.
Fermierii din Iași vor investi în modernizarea sistemului de irigații 6 milioane de euro, fonduri europene
Fermierii care s-au asociat au obținut fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigații de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Valoarea totală a proiectelor este de 6 milioane de euro. Fondurile disponibile în anul 2020 s-au epuizat rapid, astfel că 6 proiecte din Iași au fost declarate eligibile la finanțare. Banii au intrat în conturi, iar lucrările vor fi demarate în acest an. Banii europeni disponibili prin submăsura 4.3, în cadrul căreia fermierii au depus proiecte, pentru componenta infrastructura de irigații, sunt 100 la sută nerambursabili. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Achiziția de echipamente de irigat pentru OUAI-uri (organizația utilizatorilor de apă pentru irigații )/ FOUAI-uri (federația de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații) este limitată la un procent de maximum 30 la sută din valoarea totală eligibilă a proiectului, din care se scade valoarea aferentă echipamentelor de irigat.
Protest cu utilajele agricole în stradă, al fermierilor nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă
Fermierii din Iași au scos 200 de utilaje în stradă, ieri, 7 aprilie 2021, pentru că nu au primit despăgubirile de secetă pentru anul 2020 și 2019. Fermierii au plecat cu utilajele de la Antibiotice și s-au oprit la Prefectură, unde au depus documentul cu revendicări. Aceștia se află în imposibilitatea plății angajaților și începerii unui nou an agricol. Din cauza secetei, cantitatea de porumb a fost redusă semnificativ. Asociația non-profit „Grânarii – Dă-te pe brazdă!” a fermierilor din județele de Est ale României, respectiv Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, cu sediul în Iași, are un număr de 110 membri fermieri care lucrează o suprafață de 40.000 de hectare. Fermierii din Iași au primit până acum doar o parte din suma acordată pentru despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă, respectiv grâu și rapiță, adică aproximativ 80 la sută din cuantumul stabilit pentru fiecare cultură în parte.