Lucrările de la Spitalul Regional de Urgență sistate, parțial, din cauza unor descoperiri arheologice: „Am oprit, în zona respectivă, lucrarea” – FOTO/VIDEO – EXCLUSIV
Lucrările de la Spitalul Regional de Urgență au fost sistate, parțial, din cauza unor indicii privind existența unor vestigii arheologice. Trebuie precizat că lucrările pe șantierul SRU au debutat în data de 19 aprilie 2024 și, în present, pe șantier, se lucrează intens.
În ce stadiu se află lucrările de la Spitalului Regional de Urgență
Reporterii BZI s-au deplasat luni, 26 august 2024, pe șantierul Spitalului Regional de Urgență, pentru a observa care este stadiul lucrărilor. Acolo au aflat că o mică parte din săpături au fost sistate, deoarece există posibilitatea ca pe șantier să existe vestigii arheologice.
„Săptămâna trecută, în urma săpăturilor, au fost descoperite indicii că ar fi niște vestigii arheologice, dar sunt doar indicii. Au fost chemați cei de la Academia Română, iar ei vor analiza care sunt pașii următori. Noi am oprit, în zona respectivă, lucrarea până în momentul în care vom avea un răspuns clar din partea Academiei, ca să știm care sunt pașii următori. Așteptăm, momentan, dar se lucrează, ați văzut și dumneavoastră. Numai în zona respectivă s-au oprit săpăturile. Dacă sunt fragmente arheologice, ne vor spune ce este de făcut. Asta este obligația legală, avem contract cu cei de la NESS, ei au contract cu Academia Română vizavi de săpăturile astea arheologice”, a explicat Bogdan Abalași, responsabil regional și responsabil de contract.
Din fericire, indiciile privind existența unor vestigii arheologice se întind pe o porțiune mică a șantierului, fiind situate la marginea lui, astfel că lucrările de excavare nu au fost grav afectate.
SRU Iași va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență
SRU Iași va fi situat în zona Moara de Vânt, din municipiul Iași, va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și neuroștiinte.
La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Iași va avea o suprafață construită totală de 202.689 metri pătrați, va fi structurat pe nouă nivele 2S+P+5E+Eth și va fi desfășurat pe o suprafață de teren de 120.000 metri pătrați. În cadrul SRU Iași vor funcționa șase centre medicale, anume: cap şi gât, (99 de paturi), toracic (104 paturi), abdominal (275 de paturi), articulaţii, coloană vertebrală şi traumă (75 de paturi), medicină internă (135 de paturi) şi centrul pentru mamă şi copil (76 de paturi). Pe lângă secțiile de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, vor fi transferate și paturi de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, precum și de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 668 de milioane de euro, bani alocaţi din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. Se preconizează că lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași vor fi finalizate în următorii patru ani, iar acesta va fi funcțional începând cu anul 2028.