Lucrările de excavare de la Spitalul Regional de Urgență Iași au fost finalizate! Pe o porțiune a șantierului se va desfășura o cercetare arheologică
Lucrările de excavare de la Spitalul Regional de Urgență Iași au fost finalizate și deja s-a trecut la torcretarea săpăturii, pentru ca aceasta să nu se surpe. A fost necesară o astfel de tehnică, pentru ca fundația unității medicale să fie cât mai rezistentă.
Au fost finalizate lucrările de excavare de la Spitalul Regional de Urgență Iași și s-a torcretat săpătura
Reporterii BZI au aflat, pe surse, că lucrările de excavare de la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași au fost finalizate și s-a trecut deja la taluzarea săpăturii. Nu a fost excavată toată suprafața, deoarece într-o zonă a șantierului s-au descoperit vestigiile arheologice. Pe o porțiune a șantierului se face cercetare arheologică. S-a turnat torcret, betonul care susține pereții săpăturii, să nu alunece și să nu se surpe.
A fost necesară torcretarea, deoarece groapa este de adâncime mare, are undeva la 7-8 metri. Astfel, a fost necesară tehnica asta pentru a preveni surparea săpăturii. Cercetarea arheologică se va desfășura pe o porțiune de 2.500-3.000 de metri pătrați, iar după ce arheologii vor încheia cercetarea, se vor continua lucrările și pe această porțiune. Indiciile privind existența unor vestigii arheologice pe șantier au fost descoperite la începutul lunii august 2024, motiv pentru care o mică parte din săpăturile de SRU au fost sistate.
SRU Iași va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență
SRU Iași va fi situat în zona Moara de Vânt, din municipiul Iași, va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și neuroștiinte. La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Iași va avea o suprafață construită totală de 202.689 metri pătrați, va fi structurat pe nouă nivele 2S+P+5E+Eth și va fi desfășurat pe o suprafață de teren de 120.000 de metri pătrați.
În cadrul SRU Iași, vor funcționa șase centre medicale, anume: cap şi gât, (99 de paturi), toracic (104 paturi), abdominal (275 de paturi), articulaţii, coloană vertebrală şi traumă (75 de paturi), medicină internă (135 de paturi) şi centrul pentru mamă şi copil (76 de paturi). Pe lângă secțiile de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, vor fi transferate și paturi de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, precum și de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Valoarea totală a proiectului este estimată la 668.000.000 de euro, bani alocaţi din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. Se preconizează că lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași vor fi finalizate în următorii patru ani, iar acesta va fi funcțional începând cu anul 2028. Lucrările efective la Spitalul Regional de Urgență Iași au debutat în data de 19 aprilie 2024, iar recent au fost finalizate lucrările de excavare.