Lucrări făcute în bătaie de joc la Palatul Braunstein din Iași. Primăria a uitat să monteze sistemul de climatizare: „Nu ai cum să stai, leșini din cauza căldurii” – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 29 iun. 2023

Deși au fost cheltuite peste 20 de milioane de lei pentru lucrările de reabilitare și modernizare de la Palatul Braunstein din Iași, după un an de la inaugurare, vizitatorii sunt copleșiți de căldura din interior. Cupola nu are climatizare

Proiectul privind reabilitarea și modernizarea monumentului istoric din Piața Unirii, a bijuteriei arhitecturale ieșene ce este cunoscută sub denumirea de Palatul Braunstein, a fost finalizat în luna martie a anului 2022. Lucrările au fost executate de consorțiul Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene. Valoarea totală a proiectului a fost de 20.037.244 de lei.

Lucrări de peste 20 de milioane de lei, făcute în bătaie de joc. Palatul Braunstein nu are sistem de climatizare

Deși au fost cheltuite peste 20 de milioane de lei pentru lucrările de reabilitare și modernizare de la Palatul Braunstein din Iași, sistemul de climatizare întârzie să apară. Vizitatorii care trec pragul cupolei de la ultimul etaj sunt întâmpinați de căldură și miros neplăcut.

Deși a trecut mai bine de un an de zile de când lucrările de modernizare au fost finalizate și aproximativ un an de la inaugurarea acestora, problemele sistemului de climatizare nu au fost rezolvate. Mulți vizitatori susțin faptul că, deși cupola oferă o priveliște deosebită, mirosul și căldura îi descurajează să revină.

„Păcat, cupola arată deosebit, sala este minunată, dar, sincer, nu ai cum să stai mai mult, leșini din cauza căldurii și a mirosului. E ciudat că nu s-au gândit să rezolve cu un sistem de climatizare, e păcat, mare păcat. În loc să se creeze o atmosferă plăcută, ajungi să intri din curiozitate și să nu-ți mai vină să zăbovești”, a spus un vizitator.

Căldura din interiorul sălii și mirosul sunt problemele remarcate de cei care trec pragul cupolei din Palatul Braunstein.

„E cald, e foarte cald, iar mirosul nu e deloc plăcut. Nu stau mult, nu are rost”, a transmis un alt vizitator.

Este important de precizat faptul că și reporterii BZI au mers în cupola Palatului Braunstein din Iași, unde au fost „întâmpinați” de mirosul neplăcut și căldura apăsătoare.

Pe de altă parte, reprezentanții municipalității ieșene au transmis faptul că recent a fost finalizată racordarea sistemului de climatizare la rețeaua de energie electrică, iar acesta va fi funcțional în perioada următoare.

„Zilele trecute s-a finalizat racordarea sistemului de climatizare la rețeaua de energie electrică. Este necesar un circuit și o rețea electriză separată, conform normelor în vigoare. Este important de precizat faptul că este necesară de o putere instalată mare. A fost montat contorul de către DelGaz Grid și zilele acestea se fac probele, asigurându-se mentenanța. Cel târziu săptămâna viitoare, sistemul de climatizare va fi funcțional la parametri normali”, a transmis Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Reabilitarea și modernizarea Palatului Braunstein a durat 4 ani de zile și a costat 20 de milioane de euro

Totul a durat 4 ani și a însemnat o investiție colosală, de 4 milioane de euro! În prezent, un palat încărcat de istorie din orașul Iași, dar și din România, a fost complet modernizat și reabilitat. Este vorba despre Palatul Braunstein, amplasat în Piața Unirii. Aici, primăria a derulat întreg procesul. Valoarea totală a proiectului este de 20.037.244 de lei. De precizat este că, la propunerea primăriei, plenul Consiliului Local (CL) a suplimentat fondurile existente, la mijlocul anului 2020, cu suma de 1,8 milioane de lei, fără TVA. Proiectul a fost executat de asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia.

La nivelul parterului a fost păstrată galeria de artă care este în relație directă cu un punct de informare, de care va fi despărțit printr-un perete amovibil (care poate fi mutat – n.r.), din tâmplărie din lemn stratificat cu geam de tip vitraliu, ce va da posibilitatea dublării capacității galeriei pentru găzduirea unor evenimente speciale.

Soluția adoptată va pune accentul pe interacțiunea dintre spațiul interior și stradă, astfel că toate funcțiunile din parter vor comunica cu exteriorul prin vitrine cu uși pliabile ce vor putea fi deschise pentru a atrage publicul. Aceeași soluție va fi adoptată pentru curtea interioară, ce va comunica în fapt cu spațiul de lectură de presă străină.

După finalizarea lucrărilor de modernizare au apărut problemele cu privire la lipsa climatizării la cupola Palatului Braunstein. Mirosul este unul apăsător, iar căldura te determină să părăsești cât mai repede locația.