Lucrări de cadastru de milioane de lei, în comunele din județul Iași. ANCPI va aloca 12 milioane de lei pentru 10 localități

de: Vlad Rotaru
02:00, 04 aug. 2021

Unele dintre comunele din județul Iași au fost incluse într-un proiect derulat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Astfel, 10 localități din mediul rural vor beneficia de lucrări de cadastru și înregistrare în sistemul național

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a scos recent la licitație un contract de achiziție publică destinat mai multor localități din mediul rural. Proiectul prevede lucrări pentru servicii de înregistrare în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor, prin Programul Operațional Regional.
În calcul au intrat și zece comune din județul Iași. Conform proiectului, serviciile includ, printre altele, organizarea lucrărilor sistematice de cadastru, recunoașterea terenului, identificarea limitelor imobilelor, stabilirea limitelor imobilelor situate în intravilan și extravilan. În calcul intră și pregătirea fișei de date a imobilului, identificarea deținătorilor și colectarea actelor, actualizarea documentelor tehnice ale cadastrului.

ANCPI cuprinde 10 comune din județul Iași

În județul Iași este inclusă comuna Bălțați – 4.142 de hectare, unde se va derula un proiect cu o valoare estimată de 1,2 milioane de lei. În calcul intră și comuna Hălăucești – 4.369 de hectare, cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei. În comuna Heleșteni se va derula un proiect pentru 3.002 hectare, cu o valoare estimată de 1,1 milioane de lei. În calculul ANCPI intră și localitatea Lespezi, cu lucrări pe o suprafață de 4.651 de hectare, cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei. În comuna Miroslovești se va derula un proiect pentru 4.282 de hectare, cu o valoare estimată de 1,2 milioane de lei. În comuna Mogoșești-Siret se va derula un proiect ANCPI pentru 3.843 de hectare, valoarea estimată fiind de 1 milion de lei.

În comuna Moțca se va desfășura un proiect pentru 3.561 de hectare, cu o valoare estimată de 1,1 milioane de lei. ANCPI va derula în comuna Stolniceni-Prăjescu un proiect pentru 5.345 de hectare, cu o valoare estimată de 1,6 milioane de lei. În comuna Strunga, pentru 7.156 de hectare, se va derula un proiect cu o valoare estimată de 2,2 milioane de lei. Comuna Valea Seacă a derulat un proiect pentru 3.585 de hectare, cu o valoare estimată de 1 milion de lei. ANCPI a derulat astfel de investiții la nivel național.

Discuții cu reprezentanții comunelor din Iași

Costel Alexe, șeful CJ Iași, a precizat că primele discuții despre acest proiect au avut loc cu Prefectura și cu reprezentanții Asociației Comunelor din România.

„Mi-am exprimat cu fiecare ocazie deschiderea de a sprijini primăriile din județ să înregistreze gratuit imobilele în sistemul de cadastru și carte funciară. În luna aprilie 2021 am constituit, împreună cu Instituția Prefectului și Asociația Comunelor, un comitet de lucru pentru finalizarea cu succes a proiectelor depuse printr-un alt program demarat de ANCPI. Vorbim despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proprietățile pot fi înscrise gratuit în sistemul ANCPI

Președintele CJ Iași a explicat și în ce va consta proiectul derulat în cele 10 comune din județ.

„Prin acest instrument, se vor crea beneficii directe pentru ieșeni, care vor avea ocazia să-și înscrie gratuit proprietățile și să înregistreze imobilele deținute fără acte. De asemenea, vor putea fi eliberate certificatele de moștenitor și va putea fi terminat procesul de restituire a imobilelor la nivelul UAT-urilor. Intabularea suprafețelor este importantă și pentru ca administrațiile locale să poată accesa fonduri europene, însemnând, totodată, dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură și dezvoltarea socio-economică a județului nostru”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.