Lucrări ApaVital, într-o importantă comună ieșeană! Ce modificări vor fi aduse și când vor începe acestea
Rețeaua de distribuție a apei va fi redimensionată în comuna Bârnova, județul Iași. Primarul din localitate a anunțat că execuția va fi realizată de compania ApaVital
Primarul comunei Bârnova, Mihai Bălan, a anunțat că ApaVital, furnizorul de apă al județului Iașului, va demara începerea lucrărilor privitoare la redimensionarea instalației de alimentare cu apă potabilă în satul Pietrăria. Conducta va fi mărită pentru a face față nevoii de apă a cetățenilor. Soluția propusă și adoptată este de suplimentare a coloanei de apă cu încă o conductă de dimensiuni mari. Aceasta va porni din stația de pompare de pe strada Constantin Brâncoveanu și se va îndrepta înspre bazinul de 300 mc din Pietrăria. Această rută a fost aleasă pentru a facilita refacerea resurselor de apă disponibile.
Lucrări ApaVital, într-o importantă comună ieșeană
Cetățenii din Bârnova au trimis multiple solicitări primăriei din comună în ceea ce privește cantitatea de apă potabilă care le este livrată de către furnizorul de apă al Iașului, ApaVital. Primarul Mihai Bălan a anunțat că aceste probleme și-au găsit o rezolvare și că ApaVital va începe, în viitorul apropiat, lucrări care vizează modificarea instalației de alimentare cu apă potabilă a localității. Ele vor fi demarate în satul Pietrăria și vor avea în vedere creșterea potențialului de apă care poate fi transportat înspre localitate.
„În urma solicitărilor locuitorilor și a sesizărilor trimise, în mod repetat, de Primăria Bârnova către ApaVital SA, vă informez că furnizorul de apă va începe, în curând, lucrările de redimensionare a instalației de alimentare cu apă potabilă în satul Pietrăria”, a explicat Mihai Bălan.
Vestea este îmbucurătoare pentru locuitorii comunei, deoarece seceta a produs multe probleme în ultima perioadă.
„Creșterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă pentru comunitatea noastră a constituit pentru mine o preocupare permanentă, mai ales în perioadele critice în care, din cauza creșterii consumului și a secetei prelungite, rezervele de apă din rezervoarele de înmagazinare se epuizează cu rapiditate”, a mai precizat primarul comunei.
Soluțiile propuse pentru a face față cererii de apă
La începutul lunii iulie 2022, a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanții ApaVital, Consiliul Județean, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția pentru Agricultură și ARSACIS, pentru a discuta despre gestionarea problemei.
Furnizorul de apă al Iașului a fost nevoit să înceapă distribuirea apei după program, din cauza resurselor limitate. Cu această ocazie, a fost atrasă atenția asupra consumului ridicat de apă al locuitorilor din Bârnova, care crescuse de la 800 mc la 1.900 mc. Pentru a face față cantității mari de apă, primarul și ApaVital au venit cu o soluție.
„Pentru a găsi soluții în scopul asigurării comunității noastre cu apă, 24 de ore din 24, am avut o întrevedere cu factorii de conducere ai SC ApaVital SA Iași, iar în urma discuțiilor și deplasării în teren am identificat o soluție viabilă. Coloana de alimentare cu apă va fi suplimentată cu încă o conductă de dimensiune mare care va pleca din stația de pompare de pe str. Constantin Brâncoveanu spre bazinul de 300 mc din Pietrăria, astfel încât volumul de apă să se refacă rapid”, a explicat Mihai Bălan.
Primarul a mai menționat că s-a încheiat procesul de modernizare a rezervorului din Cercu și că ApaVital a mai achiziționat un rezervor de 250 mc care va ajuta la menținerea presiunii apei în Vișan.
„Mă bucur că lucrările de creștere a capacității de distribuție a apei potabile în comună au dat rezultatele dorite prin modernizarea rezervorului din Cercu și vă comunic faptul că ApaVital a mai achiziționat, de curând, încă un rezervor de 250 mc pentru a asigura, în continuare, debitul și presiunea apei în Vișan și pentru a ține pasul cu extinderea de pe piața imobiliară”, a adăugat Mihai Bălan, în legătură cu lucrările ApaVital dintr-o importantă comună ieșeană.