Lucian Rusanu, bucătar de lux la numai 25 de ani! A părăsit restaurantele de 5 stele din străinătate și a venit în Iași. A gătit pentru celebrul fotbalist Kaka. „Muncești 14-16 ore într-o zi” – FOTO
Lucian Rusanu, un tânăr bucătar școlit în Italia și Anglia, a lăsat restaurantele de lux din străinătate pentru cele din Iași. De aproape doi ani gătește pentru ieșenii cu pretenții. Tânărul a plecat din România când avea numai 9 ani, vârstă la care știa deja că o să ajungă unul dintre cei mai buni bucătari din țară
Povestea lui Lucian Rusanu, tânărul pasionat de bucătărie, începe la numai 9 ani, când a plecat în Italia, unde părinții săi munceau de ceva timp. Își amintește că în perioada în care părinții săi nu erau acasă, îi plăcea să încerce tot felul de rețete culinare. Știa încă de atunci că el va fi bucătar. De aceea s-a înscris la Liceul Hotelier, din Roma. A fost primul pas spre o carieră de succes, în domeniul HoReCa.
„Părinții mei au plecat când eram mic, de aceea m-au crescut bunicii până la vârsta de 9 ani, când am plecat și eu în Italia. Nu a fost greu să mă adaptez, pentru că am învățat repede limba, eram cu familia… Am stat în Italia până la vârsta de 20 de ani. Gândul însă mi-a fost mereu la țara mea. Îmi plăcea să vin în vacanța de vară, să stau la bunici, mereu eram atras de locurile natale. Din copilărie îmi plăcea să gătesc. Când părinții mei munceau în weekend, eu rămâneam acasă cu fratele meu și făceam tot felul de rețete. Așa am început să dezvolt pasiunea pentru bucătărie.
După ce am terminat școala generală, m-am înscris la «Liceul Hotelier» din Roma, unde se studiază timp de 5 ani. Mi-a plăcut super mult și m-am ambiționat să devin cel mai bun. În primii 3 ani de școală faci recepție, apoi hotel și apoi bar și bucătărie. Faci practică multă, dar și teorie. De exemplu, ne spuneau să ne imaginăm că intrăm într-un hotel și ne ocupăm de fiecare sector, în parte. Din al treilea an de școală trebuie să îți alegi profesia”, povestește Lucian Rusanu, bucătar.
Lucian Rusanu, bucătar: „Italienii au altă mentalitate despre mâncare, o altă cultură”
În perioada cât a fost la liceu a făcut practică, a învățat totul despre restaurante, hoteluri și bucătărie și s-a îndrăgostit de bucătăria italienească. De aceea s-a angajat în restaurante cu tradiție din jurul Romei, unde a muncit până la vârsta de 20 de ani.
„Făceam practică în restaurantele și hotelurile din Roma și din jurul orașului. Curățam legume și făceam treaba unui ajutor de bucătar. Am muncit și în timpul liceului, în vacanță, la restaurantele din jurul Romei. Am făcut stagiatura la un hotel cu 3 stele Michelin, unde eram bucătar. După ce am terminat liceul, m-am angajat la restaurante locale, cu tradiție. Am muncit ca ajutor de bucătar la un restaurant vechi de 3 generații, care avea aceeași clienți de mulți ani.
Veneau copiii cu bunicii, care fuseseră în restaurant când erau tineri. Italienii au altă mentalitate despre mâncare, o altă cultură. Pun preț pe rețete. Nu le schimbă și acestea sunt cât mai simple. De aceea îmi place bucătăria italienească. Mie îmi plac cel mai mult pastele carbonara, rețeta originală, sau cele cu olio și peperoncino (n.r.- ulei de măsline și ardei iute)”, mai spune Lucian.
Lucian Rusanu a vrut să devină unul dintre cei mai buni bucătari din România
Chiar dacă îi plăcea să lucreze în restaurantele italienești, visul său era să ajungă în Anglia, unde erau prezentați, în emisiuni culinare, cei mai buni chefi. De aceea a plecat din Italia la vârsta de 20 de ani și a reușit să treacă cu brio de interviul la un hotel de lux, din Londra, unde a fost angajat ca bucătar.
„Cea mai grea perioadă a fost când am decis să plec în Anglia. Era bine în Italia, mă descurcam, însă văzusem emisiuni cu bucătarii din Anglia și visam să fiu și eu acolo. De aceea am luat această decizie și m-am angajat la un restaurant al unui hotel de 5 stele, «The Wellesley Knightsbridge», a Luxury Collection Hotel, din Londra, aproape de Buckingham Palace. Am participat, la scurt timp după ce m-am angajat acolo, la un concurs.
Erau diverse categorii: cel mai tânăr bucătar, unde m-am înscris și eu, și am câștigat, cel mai bun bucătar etc. Erau participanți doar din restaurantele hotelurilor de lux. Eu munceam cu bucătari francezi și italieni, care la rândul lor au lucrat cu cei mai buni chefi. Giorgio Locatelli, de exemplu. Văzând profesionalismul lor, m-am ambiționat să fiu și eu cât mai bun. Șefii mei m-au sfătuit să nu mă gândesc doar la banii pe care-i câștig din această meserie, ci să fiu profesionist, pentru că așa voi fi respectat. Meseria asta e super grea, chiar dacă nu pare. Muncești 14-16 ore într-o zi. Am observat că în ultimii ani a devenit o meserie foarte respectată”, povestește Lucian Rusanu.
Tânărul bucătar a gătit și pentru vedete internaționale în perioada în care muncea în Londra
În perioada cât a fost în Londra, a gătit și pentru vedete internaționale, care erau frecvent cazate în hotelul de lux unde muncea.
„Am gătit pentru fotbalistul Kaka, ce s-a cazat la hotel când a fost meciul amical Brazilia cu Anglia. Eu nu știam cine e (n.r-râde). A comandat o salată Cesar”, își amintește Lucian.
Tânărul bucătar spune că salariile sunt mai mari în străinătate, în domeniul unde lucrează, dar și în România încep să se apropie de cele de acolo. Ca începător câștiga în jur de 1.000 de euro.
„Salariile în Italia sunt de 500 de euro, pe cartea de muncă, și îți mai dă restul în mână. Așa cum se face și aici, în România. Mai ales ca începător, se fac astfel de lucruri. În Anglia, un începător primește de la 1.300 de lire până la 2.400 de lire, pe lună, iar un bucătar-șef poate câștiga 4.000-5.000 de lire, pe lună.
Eu câștigam cât meritam și eram mulțumit. Aici nu sunt aceleași salarii, dar au început să fie mai mari de 4.000 de lei pe lună. Am tot respectul pentru restaurantele tradiționale, dar nu mă pasionează pe mine, ci îmi place fine-dining-ul. Dacă pui 2-3 chestii pe farfurie, nu e fine-dining. Așa cum îi spune numele, trebuie să ai culoare, compoziție și un echilibru în gusturi. Dacă pui o carne gătită, un piure, sos soft, când guști, să fie totul delicat. Într-adevăr, prețurile sunt mai mari, dar și munca din spate e mare și vorbim despre o calitate superioară”, mai spune bucătarul. Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea lui Andrei Lazăr, șef de sală la un restaurant de lux din Iași.
Lucian face parte din echipa de bucătari a lui Cătălin Amarandei, finalist al emisiunii „Chefi la cuțite”
Din anul 2020 este în Iași. A venit acasă când i-a murit bunicul și nu a mai plecat în străinătate. Spune că a cunoscut-o pe actuala iubită și de aceea a rămas în Iași. Faptul că și în Iași au apărut restaurante de lux a reprezentat încă un motiv să rămână aici.
„Am venit în Iași cu câteva zile înainte de declanșarea stării de urgență, pentru că murise bunicul. Apoi nu am mai putut să plec și în iulie m-am angajat la un restaurant din Iași. Am decis să rămân aici pentru că o cunoscusem și pe actuala iubită, eram mulțumit de locul de muncă. Când am auzit de faptul că chef Cătălin Amarandei (n.r.- finalist emisiunea «Chefi la cuțite») deschide restaurantul «Trai», i-am propus să fiu în echipa lui. M-a acceptat și acum suntem 7 bucătari, dar mai e nevoie de încă 5. Înainte să se deschidă restaurantul am avut rezervări cu 3 luni înainte. Întradevăr, când vii din străinătate, există mentalitatea aceasta în domeniul nostru că vin din afară și îmi dau cu părerea. Dar fac asta pentru că știu despre ce vorbesc. De obicei, bucătarii cu ani de experiență reacționează așa”, mai spune Lucian Rusanu, bucătar.
Domeniul HoReCa a fost primul afectat de pandemia COVID-19, patronii căutând soluții pentru a găsi angajați. Au mărit salariile, dar nici așa nu au găsit personal.