Lovitură pentru milioane de români care au bani pe card! ANAF îi taxează dacă nu au făcut asta
ANAF îi taxează pe milioane de români care au bani pe card și nu și-au plătit taxele și impozitele. Decizia se aplică de la 1 ianuarie 2025 și sunt afectați foarte mulți români.
Anul 2025 va fi unul extrem de dificil pentru român pentru că Guvernul de austeritate condus de trădătorii PNL-PSD-UDMR pregătesc măsuri draconice. Creșteri de taxe și impozite, înghețarea indexării pensiilor, o cotă de TVA mare.
Lovitură pentru milioane de români care au bani pe card! ANAF îi taxează dacă nu au făcut asta
ANAF atrage atenția românilor care nu își declară veniturile, subliniind că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariile și pensiile vor crește, iar acest aspect trebuie luat în considerare. Persoanele care dețin în conturi bancare sume mai mari de 2.430 de lei, dar care nu și-au achitat la timp taxele și impozitele, ar putea întâmpina dificultăți.
Autoritățile fiscale subliniază că toate veniturile trebuie declarate, inclusiv cele obținute din dividende, criptomonede, acțiuni sau depozite bancare. Cei care au deschis depozite bancare trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care depozitul generează dobândă. De asemenea, în 2025, se vor aplica noi reguli pentru calcularea contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate (CASS), în funcție de veniturile obținute din depozite, chirii sau dividende.
Astfel, pentru veniturile cumulate între 6 și 12 salarii minime brute, echivalente cu suma de 24.300 de lei, contribuția anuală CASS va fi de 2.430 de lei. Pentru veniturile situate între 12 și 24 salarii minime brute, adică peste 48.600 de lei, contribuția va ajunge la 4.860 de lei pe an. În cazul veniturilor care depășesc 24 salarii minime brute, adică mai mult de 97.200 de lei, contribuția anuală CASS va fi de 9.720 de lei.
Creșteri de taxe și impozite din 2025
Guvernul PSD-PNL-UDMR îi pune la respect pe românii muncitori. În timp ce ei trândăvesc în Parlament pe sume mari de bani, românii vor plăti taxe și impozite mai mari din 2025.
În prezent, se conturează tot mai clar o propunere susținută de multe partide, care implică o creștere a cotei generale de TVA la 21% începând din 2025, precum și eliminarea unui număr semnificativ de produse din categoriile ce beneficiază de TVA redus la 9%. Discuțiile guvernamentale se concentrează asupra acestei măsuri, pe care o consideră necesară pentru a aduce România mai aproape de media europeană în ceea ce privește fiscalitatea, dar și pentru a crea resurse financiare care să permită respectarea angajamentelor față de Uniunea Europeană.
Totuși, aplicarea acestei măsuri depinde de alte decizii economice majore. O posibilitate luată în calcul este înghețarea creșterilor salariale pentru bugetari și a majorărilor pensiilor planificate pentru anul viitor. În lipsa unei astfel de decizii, există riscul ca TVA-ul să fie majorat chiar mai mult, ajungând la 25%. Un reprezentant al Fiscului, implicat în discuțiile politice, a explicat că varianta unui TVA de 25% ar putea fi adoptată temporar, pe o perioadă de un an, dacă nu se găsesc alte soluții pentru acoperirea cheltuielilor publice.
Acesta a detaliat că o posibilă creștere a pensiilor de la 1 ianuarie ar necesita aproximativ 5 miliarde de euro, fonduri care nu sunt disponibile în prezent. În plus, majorarea salariilor bugetarilor, corelată cu creșterea salariului minim brut tot de la începutul anului, ar implica o cheltuială suplimentară de aproape un miliard de euro. Lipsa acestor bani în buget pune presiune pe găsirea unor măsuri rapide și eficiente, printre care se numără și creșterea TVA-ului.