Lovitură încasată de Cristian Stanciu, patronul FEG! CJ Iași i-a dinamitat o combinație cu un teren din centrul orașului. Politicianul a încercat să pună presiune pe autorități

de: Vlad Rotaru
02:00, 09 dec. 2021

Cristian Stanciu, patronul FEG, a atacat în instanță un proiect imobiliar derulat pe un teren aflat în vecinătatea unei suprafețe pe care o are în centrul Iașului. Politicianul PSD a încercat să pună presiune pe arhitectul-șef al Consiliului Județean Iași pentru a bloca avizul emis cu privire la proiectul din zona centrală a orașului. Consiliul Județean i-a demontat pas cu pas toate acuzațiile, în dosarul care se află pe rol la Tribunalul Iași

Informații șocante despre un proiect de urbanism derulat în zona centrală a municipiului Iași! Cazul de pe strada Iordachi Lozonschi, din Iași, a ajuns să fie disputat în instanțele de judecată. Proiectul derulat de un afacerist ieșean a fost contestat de Cristian Stanciu, patronul Fundației Ecologice Green (FEG), ales consilier județean și președinte al Comisiei de Urbanism din Consiliul Județean (CJ) Iași.

Deși Bogdan Andrei Achelăriței are toate documentele în regulă, emise de Primăria Iași și avizate de Consiliul Județean Iași, Cristian Stanciu a încercat să împiedice derularea proiectului elaborat de acesta. Patronul FEG a atacat chiar în instanță avizul emis de arhitectul-șef al CJ Iași, susținând că documentele au fost date fără temei și că instituția nu a ținut cont de avizul negativ al Comisiei de Urbanism din care chiar el face parte.

Scandal întreținut de Cristian Stanciu, patronul FEG, pentru un teren din centrul Iașului

Stanciu are un teren de 714 metri pătrați, pe locul fostei case a poetului George Lesnea, situat pe strada Cloșca. Pe terenul alăturat, cu o suprafață de 552 de metri pătrați, ar urma să apară o clădire cu regim de înălțime de D+P+3E, proiect care are toate avizele în regulă. Aceste detalii l-au nemulțumit pe Stanciu, care a încercat să blocheze proiectul în cadrul Comisiei de Urbanism. Pentru că nu a reușit acest lucru, patronul FEG a reclamat în instanță actul emis de arhitectul-șef. În motivare, Stanciu a susținut că documentul contestat este unul administrativ, lucru contestat de CJ. Instituția susține că actul respectiv nu are caracter administrativ și că totul cade în sarcina Consiliului Local.

„Analizând cererea de chemare în judecată a reclamantei, se constată că aceasta a fost formulată de către directorul executiv ec. Cristian Stanciu, în calitate de reprezentant legal al Fundației Ecologice Green Iași, însă motivele avute în vedere și întreg probatoriul propus spre administrare se întemeiază pe date și acte obținute de domnul Cristian Stanciu în calitatea acestuia de consilier județean, membru al deliberativului Consiliului Județean Iași și membru al Comisiei de Urbanism a deliberativului CJ Iași”, se arată în întâmpinarea depusă de Consiliul Județean Iași.

Cristian Stanciu, prins într-un scandal uriaș pe milioane de euro

Dosarul nr. 5324/99/2021, deschis de FEG Iași, va avea primul termen pe 19 ianuarie 2022, la Tribunalul Iași. Consiliul Județean a depus o întâmpinare la dosar în care a arătat cum a încercat Cristian Stanciu să-și manifeste influența în cadrul Comisiei de Urbanism pentru a bloca proiectul de pe strada Iordachi Lozonschi. În întâmpinarea depusă de CJ se arată negru pe alb cum Cristian Stanciu și-a manifestat influența în cadrul Comisiei de Urbanism pentru a bloca proiectul respectiv.

„Cu privire la modul de desfășurare a ședințelor Comisiei de Urbanism a deliberativului CJ Iași, rugăm onorata instanță să constate că membrii acestei comisii au ales să-și exprime punctele de vedere prin exercitarea dreptului de vot la emiterea avizelor asupra documentațiilor analizate. Se va constata că domnul Cristian Stanciu, în calitate de consilier județean și membru al Comisiei de Urbanism a deliberativului CJ, a ales să nu participe la vot, împrejurare de natură a semnala că s-ar putea afla într-un posibil conflict de interese, acesta susținând, printre altele, că «această necorelare a indicatorilor conform prevederilor legii actuale dă o dublă măsură a lucrurilor acolo, pentru că eu, fiind alături, nu pot obține un astfel de indicator, și nici nu-mi doresc asta, doresc să obțin indicatori conform legii, dar legea trebuie să fie unitară pentru toată lumea», cum este consemnat în procesul-verbal al ședinței”, se mai arată în întâmpinarea CJ Iași.

CJ Iași: „Nu există niciun prejudiciu produs FEG Iași”

Primăria a eliberat un certificat de urbanism încă din 2019 pentru terenul de pe strada Iordachi Lozonschi, nr. 10A. Ulterior a fost emis avizul de oportunitate, prin care s-au stabilit indicatorii urbanistici ai proiectului. În plus, cei de la CJ au arătat că cei din Comisia de Urbanism au fost informați cu privire la avizul emis de arhitectul-șef și că documentele sunt cât se poate de în regulă. Mai mult, în întâmpinare se arată că FEG Iași nu a avut niciun prejudiciu.

„Consiliul Județean nu are atribuții privind stabilirea indicatorilor urbanistici, ci are în atribuții verificarea conformității acestora cu prevederile legale aplicabile. Se constată că, pentru acest motiv, persoana împotriva căreia se îndreaptă acțiunea nu poate fi CJ Iași, președintele CJ Iași și arhitectul-șef al județului, ci doar autoritatea publică locală care a stabilit condițiile necesare și obligatorii pentru elaborare PUZ”, se mai arată în document.

În plus, CJ susține și faptul că întreaga Comisie de Urbanism nu analizează și nu avizează proiecte de hotărâri din domeniul respectiv, acestea nefiind supuse aprobării deliberativuluI CJ, ci Consiliului Local. În fapt, avizele Comisiei de Urbanism de la CJ sunt doar consultative.

Presiuni făcute de politicianul PSD în Comisia de Urbanism a CJ Iași

Deși proprietarul terenului de pe strada Iordachi Lozonschi, nr. 10, avea toate avizele în regulă, Cristian Stanciu a încercat să-l amâne și a propus în mai multe rânduri amânarea discuțiilor în cadrul Comisiei de Urbanism.

„La ședința din data de 20 septembrie 2020, prin procesul-verbal se consemnează că, «la începutul ședinței, președintele comisiei, domnul Cristian Stanciu, a propus scoaterea de pe ordinea de zi a punctului 4, întrucât trebuie efectuate verificări ale condițiilor impuse prin avizul Direcției Județene de Cultură». Procesul-verbal al ședinței de pe 23 noiembrie 2020 consemnează că «Fundația Ecologică Green solicită neemiterea avizului CJ pentru PUZ aprobat prin HCL nr. 156/31/05/2016 pe teren proprietate situat pe strada Iordachi Lozonschi, nr. 10»”, se mai arată în document.

De altfel, Stanciu a venit cu tot felul de argumente la mai multe ședințe ale Comisiei de Urbanism pentru a putea bloca proiectul. De precizat este faptul că Stanciu plătește sume derizorii pe spațiile pe care le ocupa cu FEG în oraș către Primăria Iași, dar de pe urma căruia încasează milioane de euro.

Cristian Stanciu, nemulțumit că nu i-au ieșit combinațiile din centrul orașului

Stanciu a încercat să explice cum a ajuns să atace în instanță decizia emisă de arhitectul-șef, nemulțumit de faptul că acesta a trecut peste dorința sa de a amâna acest proiect. Stanciu chiar a ieșit public, la ultima ședință de plen a CJ Iași, în care a căutat să atace instituția pentru că a emis acel aviz afaceristului ieșean.

„În cadrul Comisiei de Urbanism se dau unele avize cu caracter consultativ pentru proiectele care intră în plenul Consiliului Județean, cele tehnice, cele de mediu. Noi, când semnăm avize, le semnăm pentru că ele sunt atașate unor proiecte de hotărâre care intră în plenul Consiliului Județean. Acolo se manifestă caracterul consultativ. Am avut și o situație în cadrul Comisiei de Urbanism în care noi am votat într-un fel, am dat aviz negativ, iar arhitectul-șef și-a fundamentat avizul în alt mod, care face obiectul unei acțiuni în instanță. Dau acest exemplu nu din cauza faptului că sunt implicat în speța respectivă, ci ca să înțelegem cum stau lucrurile. Acel aviz unic are un caracter public. Va fi trimis la Primăria Iași, va fi afișat în cadrul PUZ-ului și se va vota ca proiect de hotărâre acolo”, a susținut Cristian Stanciu la ultima ședință a plenului CJ Iași.