Lovitură grea pentru români. Ce urmează să se întâmple cu prețul gazelor. Reacția Premierului României

de: Cristina Dascălu
21:20, 29 aug. 2021

Prețul gazelor a explodat, iar situația este îngrijorătoare pentru toții români. Este aproape un preț dublu față de cel precedent, și vine după scumpirile de la electricitate. Totul pleacă de la faptul că prețurile de achiziție a gazelor au înregistrat creșteri fără precedent.

Prețuri mari la gaze. Ce se va întâmpla cu facturile românilor

Din nefericire, inevitabilul s-a produs. Deși o parte importantă dintre consumatori au fost anunțați cu privire la scumpirile ce vor apărea de la 1 noiembrie. Aproximativ 1 milion de consumatori conectați la gaze se așteaptă să plătească mai mult din această toamnă.

Vorbim despre creșteri de preț fără precedent, iar specialiștii spun că totul pleacă de la explozia prețului de achiziție a gazelor, în România și în Europa. Conform Institutului de Statistică, în ultimul an, gazele s-au scumpit, în medie, cu 20 de procente.

Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%. Locatarul unei case din sudul României, care în februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în februarie 2022, ţinând seama de noile preţuri, urmează să achite circa 1.200 de lei, a declarat pentru Pro tv, Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh.

Scumpirile la gaze vin după scumpirile de la energie electrică. În acest context, Florin Cîțu a anunțat că se gândește la o modalitate prin care să-i ajute pe români.

Premierul României promite că va ajuta românii la plata facturilor pentru energie

Florin Cîțu a anunțat că Executivul caută soluții prin care să compenseze o parte a creșterilor de prețuri de la energie electrică.

Ne uităm la o soluţie de compensare a unei părți din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, ne uităm până unde mergem cu această compensare, până la ce nivel de venit sau consum mediu pe factură, a spus Florin Cîțu.

Premierul a declarat că majorările de prețuri se întâmplă din cauza importurilor, a influențelor venite de pe piața europeană și din nevoia de schimbare din zona de producție a energiei.