Lovitură economică majoră: Una dintre cele mai importante companii din Iași, lider pe piața din România, a ajuns în pragul falimentului. Afacerea de milioane de euro s-a prăbușit brusc

de: evelina.chitoroaga
04:00, 07 mart. 2020

Una dintre cele mai importante companii din Iași se apropie cu pași repezi de faliment. Totalgaz Industrie, lider pe piața națională la producția stațiilor de reglare-măsurare a instalațiilor pentru gaze, a ajuns la datorii de aproape 130 de milioane de lei, motiv pentru care băncile comerciale au cerut intrarea în insolvență a companiei. Controlată de doi oameni de afaceri discreți din Iași, Totalgaz a intrat în impas financiar și este executată silit după ce comenzile au scăzut drastic în ultima perioadă. Cu aproape 250 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de euro, compania ieșeană are mai multe incidente de plată înregistrate anul trecut

Totalgaz Industrie SRL, una dintre cele mai mari companii din Iași, se apropie cu pași repezi de faliment. Din cauza dificultăților financiare înregistrate în ultima perioadă, băncile comerciale au solicitat intrarea în insolvență a companiei care a acumulat datorii totale de 132 de milioane de lei. Controlată de soții Janica și Ioan Părău, doi discreți oameni de afaceri din Iași, firma este asaltată cu dosare în instanță pentru încuviințarea de executări silite și din cauza unor incidente de plată. Pe 25 februarie, Alpha Bank România a depus la Tribunalul Iași o cerere de intrare în insolvență împotriva SC Totalgaz Industrie SRL.

Mai mult, compania din Iași este asaltată cu procese care au ca obiect „incidente de plată” cu companii precum Utchim Steel SRL sau Industrial MD Trading SRL. „Avem compartimentul juridic care se ocupă de aceste dosare în instanță și informații din interior nu putem oferi în momentul de față. Sunt lucruri care trebuie lămurite înainte de a fi discutate în presă”, au precizat oficialii Totalgaz Industrie SRL.

Pentru a bloca intrarea în insolvență, juriștii Totalgaz au depus la rândul lor un dosar în instanță pentru a intra în procedura de „concordat preventiv”. De precizat faptul că, poate recurge la această procedură orice firmă care se află în dificultate financiară, fiind practic o procedură de prevenire a insolvenței.

Produse exportate pe piețe importante din Europa

Dificultățile financiare ale firmei controlate de Ioan Pârău sunt pe fondul scăderii cifrei de afaceri, mai precis a comenzilor venite de la partenerii de afaceri. Compania care se ocupă de „Fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigație”, mai precis de echipamente și instalații pentru distribuția gazelor naturale, a exportat piese în țări precum Finlanda, Ucraina, Cehia sau Israel.

Afacerea a început însă să meargă din ce în ce mai prost în anul 2015, pe fondul scăderii comenzilor venite din străinătate și din țară. Astfel, de la o cifră de afaceri de 64 de milioane de lei și 330 angajați în 2015, în următorul an, firma aproape că și-a înjumătățit cifra de afaceri și a pierdut aproape 50 de angajați.

Conform ultimelor raportări fiscale, Totalgaz a înregistrat o cifră de afaceri de 45 de milioane de lei în 2018 și a înregistrat un profit de doar 869 de mii de lei. Firma are însă active în valoare de peste 100 de milioane de lei, din care aproape 70 de milioane de lei este reprezentată de bunuri și mărfuri. Din totalul datoriilor de 132 de milioane de lei, circa 12 milioane sunt restanțe către bugetul de stat.

De precizat faptul că piața pe care activează Totalgaz Industrie SRL Iași este una în cădere, iar multe companii concurente au intrat deja în faliment. Firma ieșeană este prima companie românească care a realizat o instalație de separare trifazică folosită la testarea sondelor. Reamintim faptul că, în 2009, la New York, Totalgaz Industrie Iași a primit „International Quality Summit Award”, oferit ca o recunoaștere pentru rezultatele firmei din acea perioadă. Deși este considerat unul dintre cei mai bogați ieșeni, Ioan Pârău este un discret om de afaceri care se ferește de lumina reflectoarelor. Acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediției.