Lovitură dură pentru multinaționalele care scot profitul din Ungaria. Viktor Orban doreşte o „contribuţie la apărare” din partea firmelor

de: BZI.ro
15:48, 08 iul. 2024

Ungaria prin Viktor Orban pune piciorul în prag multinaționalelor care scot profitul din țară. Premierul Ungariei dorește ca fiecare multinațională care are profit mare să dea o parte din el ca o contribuție pentru apărare.

În schimb, multinaționalele din România au profituri uriașe și plătesc zero taxe către bugetul de stat. Tot profitul este scos în afara țării prin diverse modalități.

Lovitură dură pentru multinaționalele care scot profitul din Ungaria. Viktor Orban doreşte o „contribuţie la apărare” din partea firmelor

Executivul maghiar intenționează să impună o „contribuție la apărare” băncilor, firmelor energetice și corporațiilor multinaționale, conform declarațiilor făcute luni de șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, citate de Reuters.

Gergely Gulyas a afirmat că orice corporație multinațională care obține profituri suplimentare în actualul context de „timp de război” va trebui să contribuie la fondul de apărare al statului.

Profiturile băncilor din Ungaria au crescut odată cu majorarea dobânzilor de către banca centrală, o măsură adoptată și în alte țări europene pentru a combate inflația provocată parțial de creșterea prețurilor la combustibili din cauza conflictului din Ucraina. Majorările prețurilor la energie au contribuit, de asemenea, la creșterea profiturilor companiilor din sectorul energetic. Ratele dobânzilor din Ungaria rămân printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. De la invazia Ucrainei de către forțele ruse în 2022, Ungaria a refuzat să furnizeze arme Kievului și a menținut relații economice strânse cu Rusia.

Vinerea trecută, Viktor Orban a avut o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, iar luni s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, în cadrul unei așa-zise „misiuni de pace” pentru Ucraina.

Guvernul lui Orban se confruntă cu un deficit bugetar ce depășește semnificativ limitele stabilite de UE, acesta fiind, în medie, de aproape 7% din PIB în ultimii patru ani. Anunțând o serie de măsuri incluse în „planul de acțiune anti-război”, Gulyas a precizat, după ședința guvernamentală de luni, că Ungaria va menține și în acest an taxele excepționale pentru retailerii și companiile multinaționale, în loc să le elimine treptat, așa cum se aștepta, o parte din aceste taxe urmând să fie direcționate către construirea unui „fond de apărare”.

Românii plătesc cea mai scumpă energie! Multinaționalele au profituri uriașe

Între timp în România lucrurile stau invers. Românii plătesc produse foarte scumpe, având cel mai mare preț la energie din Europa. În această schemă, multinaționalele obțin profituri uriașe și plătesc taxe zero. Prețul mediu spot al energiei electrice în România, tranzacționat luni pentru livrare marți, este de 515 lei/MWh, echivalentul a aproape 104 euro/MWh.

Acest nivel este similar cu cel din Bulgaria și este cel mai ridicat din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Deși astfel de diferențe au mai fost observate anterior, actuala discrepanță este notabilă. În general, prețurile din Italia sunt recunoscute pentru nivelul lor ridicat, în timp ce prețul spot în Serbia se situează la 103 euro/MWh.

Comparativ, prețul spot al energiei electrice în România este de aproximativ dublu față de cel din Ungaria și de patru ori mai mare decât cel din Germania. Aceste diferențe ar trebui să fie diminuate de mecanismul de cuplare al piețelor spot, care în teorie ar permite transferul de energie de la piețele cu prețuri mai mici către cele cu prețuri mai mari.