Lovitură devastatoare dată lui Dan Fiterman de UMF Iași. Pierderi masive de bani. Spitalul Arcadia a intrat în colaps
Spitalul Arcadia administrat de clanul Fiterman are parte de o lovitură năucitoare dată de UMF Iași. Riscă să intre, spitalul Arcadia, în faliment? Se preconizează o scădere de 50% a cifrei de afaceri. Asta în condiţiile în care și așa unitatea spitalicească privată era prinsă în mai multe scandaluri uriașe.
Spitalul Arcadia trece printr-o perioadă extrem de grea, dar care era de așteptat având în vedere faptul că atitudinea patronului Dan Fiterman este de o joasă speță. Pierde personal pe bandă rulantă, iar faptul că UMF i-a retras sprijinul, s-ar traduce cu o apocalipsă.
UMF a tăiat cangrena reprezentată de spitalul Arcadia
Decizia luată de rectorul Viorel Scripcariu este singura bună luată de chirurgul care nu a făcut nimic în cele două mandate de la fruntea UMF. Concret, faptul că UMF a tăiat ” macaroana” firmelor din grupul Arcadia înseamnă pierderi uriașe de bani, poate chiar și falimentul. Grupul Arcadia nu mai poate acredita spitale clinice, iar acest lucru duce la o pierdere de cel puţin 50% din cifra de afaceri.
Între UMF Iași și Arcadia Medical Center, Arcadia Cardio și Arcadia Hospital au fost încheiate trei contracte de colaborare în vederea acreditării celor trei unități medicale că spitale clinice. Acreditarea se putea realiza de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății la propunerea UMF Iași. Potrivit informațiilor existente până în acest moment, UMF a demarat această procedură de acreditare, transmițând către Ministerul Educației dosarul pentru cele trei unități medicale. Pe 7 ianuarie 2022, Ministerul Educației a cerut UMF să completeze dosarele de acreditare cu numele cadrelor didactice titulare care sunt încadrate în cele trei unități medicale ale Arcadia.
Pe 21 ianuarie 2022, Consiliul de Administrație al UMF Iași hotărăște să rezilieze contractele de colaborare cu firmele din grupul Arcadia și astfel să sisteze procedura de acreditare ca unități clinice, arată 7iasi.ro.
Arcadia, un spital de gradul IV sau V! Mai jos nu se poate ajunge
Pentru necunoscători, vom explica în rândurile care urmează ce diferențe există între gradele pe care le au spitalele. În aceste momente, Arcadia are un grad de IV sau V, fiind catalogat o clinică. Obținerea gradului de spital clinic aduce nenumărate avantaje. Un grad de I sau II înseamnă automat mai mulţi bani și imagine.
De exemplu, legea arată că spitalul clinic face, pe lângă activitatea uzuală și cercetare științific-medicală. Ba mai mult, finanțele spitalelor cu un grad mai mare, sunt mai mari. De exemplu, se decontează un tarif mai mare pentru același serviciu medical. Pe de altă parte, un spital cu asemenea grad poate primi medici rezidenți care lucrează gratuit pentru că sunt plătiți de Ministerul Sănătății. Totodată, pentru Arcadia ar fi reprezentat și avantajul testării și recrutării de personal medical pentru rețeaua proprie fără costuri, lucru care acum nu se poate face.
La un asemenea patron, o asemenea decizie. Lui Fiterman nu i-a ieșit: Fake it until you make it
Spitalul Arcadia trece printr-o perioadă extrem de grea din cauza acestui contract refuzat. Totuşi, la un asemenea patron, Dan Fiterman, situația era una care putea fi prevăzută extrem de simplu. Mai este viabilă afacerea Arcadia? Dan Fiterman ar trebui să înţeleagă faptul că minciuna are picioare scurte și că o afacere bazată pe vorbe goale nu poate fi niciodată profitabilă. În fond, afacerea a fost creată în jurul unei imagini supraevaluate și fără să ofere consistență. Nu orice depravat poate să tină o afacere de acest fel, mai ales în contextul în care vorbim despre viețile oamenilor care sunt în joc. Arcadia este cangrena sistemului medical, cangrenă care a fost tăiată de chirurgul Viorel Scripcariu care a făcut un singur lucru bun în atâția ani în care a făcut din UMF propria moșie.
Lui Fiterman nu i-a ieșit celebra expresie, Fake it until you make it (Falsează până reușești). Ne întoarcem la clanul Fiterman şi menţionam că în Arcadia nu este liniște deloc. Ultima lovitură pe care acesta a suferit-o este plecarea medicului chirurg estetician Mazilu ce nu s-a mai înţeles cu conducerea unității şi a ales să-și ia toată secția și să se ducă la un alt spital privat. Vorbim despre 15 oameni care erau angajați în secția de chirurgie plastică. În tot acest context, nu ne mai miră faptul că această cangrenă ce reprezintă spitalul Arcadia începe să devină neconcludentă pe piața de profil din județ! În viitorul apropriat va ajunge doar o mică pagină neagră din istoria Iașului.