Lovitură de teatru! Un cunoscut om de afaceri, lăsat fără avere! Toate bunurile lui sunt puse sub sechestru

de: Sorin Pavelescu
04:00, 23 oct. 2019

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Iași s-a trezit cu toată averea pusă sub sechestru. Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice a constatat în urma unor verificări faptul că acesta a cheltuit mult mai mulți bani față de cât a câștigat în mod oficial. „Toate bunurile mele sunt puse sub sechestru, fiind poprită și pensia”, a precizat Vasile Zlate în cererea adresată instanței de judecată. Familia Zlate a fost acuzată în repetate rânduri că banii proveniți în urma devalizării companiei de stat Terom SA au fost folosiți în firmele controlate de membrii familiei Zlate

Autoritățile fiscale au pus sub sechestru toate bunurile deținute de controversatul om de afaceri ieșean Vasile Zlate. Inspectorii din cadrul Direcției Generale Control Venituri Persoane Fizice au făcut o serie de verificări și au realizat că soțul fostei directoare de la SC Terom SA Iași a cheltuit mai mulți bani decât a câștigat în mod oficial. Practic, acesta ar fi declarat venituri mai mici către instituțiile statului. Din acest motiv, toate bunurile sale au fost puse sub sechestru de ANAF, iar pensia a fost și ea poprită. În aceste condiții, Vasile Zlate a făcut un demers la Curtea de Apel Iași prin care contestă măsura luată de autoritățile fiscale.
„Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice a efectuat verificări cu privire la perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015. S-a constatat în mod greșit că aș fi folosit fonduri mult mai mari decât cele provenite din surse impozabile declarate. Aprecierea aceasta a fost una pur subiectivă. Atunci, a fost emisă o decizie de impunere. Am contestat acea decizie, dar a fost suspendată contestația, pe motiv că există o plângere penală depusă pe data de 16 iulie 2019 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași”, a precizat Vasile Zlate în cererea adresată instanței de judecată.

Vrea să se folosească iar de toate bunurile

Vasile Zlate controlează alături de Viorica Zlate și fiul lor, Lucian, compania JAD Group. Firma se află în momentul de față în procedura de insolvență după mai multe acuzații de evaziune fiscală făcute de autoritățile fiscale în ultimii ani. Acesta consideră însă că, deși a fost dechis un dosar de evaziune fiscală, asta nu explică măsurile luate de Fisc. „Infracțiunea de evaziune fiscală nu poate justifica suspendarea contestației mele. Toate bunurile mele sunt puse sub sechestru, fiind poprită și pensia”, a mai precizat Vasile Zlate în cererea adresată instanței.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al cauzei. Ulterior, magistrații ieșeni vor asculta ce au de spus și reprezentanții Fiscului, pentru a putea lua o decizie în acest caz.
Membrii familiei Zlate încearcă să scape cu fața curată după multitudinea de combinații financiare făcute în ultimii ani, combinații care i-au adus în vizorul autorităților. Recent, Vasile Zlate și Viorica Zlate au deschis mai multe dosare împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași prin care încearcă anularea unor măsuri luate de inspectorii fiscali.

Au apărut firmele fantomă în locul fabricii de stat

Direcția Județeană a Finanțelor Publice Iași a trecut la verificări în cazul JAD Group după ce firma a solicitat rambursarea sumei de 331.616 lei reprezentând TVA. Solicitarea a fost făcută în cazul unui proiect din Calea Chișinăului prin care firma a ridicat un centru de afaceri cu fonduri europene. După verificările celor de la Finanțe, s-a stabilit că firma lui Zlate nu doar că nu putea să primească acești bani, ci chiar ar trebui să mai plătească în plus statului nici mai mult nici mai puțin decât 2.867.320 lei.
Inspectorii Fiscului au descoperit nereguli grave, în special TVA dedusă pentru un număr de operațiuni fictive. JAD Group a înregistrat că ar fi plătit TVA către 5 firme care aparțin sau au fost administrate în fapt tot de familia Zlate și care au același sediu cu JAD Group, pe Calea Chișinăului nr. 29: Company LGV, Mohingab Group SRL, RFKI Comercial SRL și Ovis General Construct.
După șase ani de procese și peste 70 de termene de judecată, în anul 2016, Tribunalul Iași a dat sentința în privința devalizării fostei fabrici Terom Iași, unul dintre cele mai mari combinate de fibre sintetice. Magistrații au concluzionat că afacerea a fost pusă la cale de Viorica Zlate, director al combinatului, și frații Hasan și Ammar Nanna.