Locul spectaculos din Iași unde sunt cele mai tari și gustoase legume – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV
Reporterii BZI au făcut o nouă incursiune în locul din Iași unde sunt pregătite pentru cultivare cele mai tari și gustoase legume. Este vorba de Stațiunea Didactic a Fermei ”Vasile Adamachi”, Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu al Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”. Astfel, o echipă de studenți, profesori și specialiști din cadrul Facultății de Horticultură, coordonați de prof. univ. dr. Vasile Stoleru (prorector) pregătesc, în această perioadă, răsaduri și soiuri de legume, pentru a fi cultivate în aer liber
Cele mai tari și gustoase legume din Iași, pregătite, în această perioadă, într-un loc ultra-modern din oraș! Totul are loc la Ferma ”Vasile Adamachi”, Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) al Universității de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad”. Aici, o echipă de studenți, profesori și specialiști din cadrul Facultății de Horticultură, coordonați de prof. univ. dr. Vasile Stoleru (prorector) pregătesc, în această perioadă, răsaduri și soiuri de legume, pentru a fi cultivate în aer liber.
”În momentul de față avem în vedere altoirea pătlăgelelor-vinete pe trei portaltoi rezistenți de tomate, vinete și ardei iuite. Semănăm, după aceea replicăm în ghivece și apoi plantăm. Asta, pentru o recoltă mai bogată, rezistență la boli și dăunători. Principiul nostru este acela de a avea legume mai sănătoase și mai gustoase”, a precizat Ana Maria Ciubotărița, asistent de cercetare.
Locul din Iași unde sunt pregătite pentru cultivare cele mai tari și gustoase legume
Pe de altă parte, studenții dobândesc experiență în a crește plante și legume, respectiv a unor noi hibrizi.
”Acum desfășurăm lucrările practice ale anului III de la Horticultură, lucrări practice de legumicultură care constau în semănat, replicat. Sunt lucrările în vederea înființării noilor culturi, în seră. Ulterior acestei perioade demarăm înființarea de culturi în câmp. Suntem foarte deschiși să avem cât mai multe experiențe în creșteri de plante și, probabil al unor noi hibrizi”, arată și Cristina Bălănescu care, la 51 de ani, urmează cursurile la zi (este în anul al III-lea) ale Facultății de Horticultură.
Toate acestea sunt completate de explicațiile asist. univ. dr. Alexandru Cojocaru, specializarea Legumicultură.
”Momentan efectuăm lucrări de replicat ale răsadurilor la plante legumicole. Totodată, ne-am apucat să semănăm speciile legumicole care urmează să le transplantăm în câmp deschis. Tot ceea ce avem aici, toate speciile legumicole, toate răsadurile pe care le producem vor fi transplanate în câmpul didactic experimental al disciplinei de Legumicultură. Acolo, studenții noștri de la licență, masterat și doctorat își înființează experiențele lor. Avem o multitudine de specii legumicole pe care le studiem și studenții noștri le urmăresc, fac cercetări asupra lor atât în câmp, cât și chimic, după, la nivel de laborator. Planurile noastre sunt de a obține recolte cât mai bogate din punct de vedere calitativ, dar și cantitativ. Pentru asta, studenții noștri pot opta pentru un master de Horticultură ecologică, unde sunt învățați să cultive specii horticole și cum să le obțină, respectiv certifice ecologic”, arată asist. univ. dr. Alexandru Cojocaru.
Activitatea practică, esențială pentru formarea viitorilor specialiști din agricultură, e la curent cu agricultura modernă
În acest context, prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector ”USV” Iași detaliază aspecte legate de această activitate a studenților. Acesta predă la Facultatea de Horticultură și are în domenii de specialitate: Culturi legumicole ecologice, Managementul sistemelor legumicole ecologice, respectiv Inspecţia şi certificarea producţiei legumicole ecologice.
”Pentru a fi buni specialiști în domeniul horticol, studenții noștri, în cadrul orelor de la disciplina de Legumicultură, îmbină teoria cu partea practică. În această perioadă, studenții anului III, specializarea Horticultură, participă la pregătirea spațiilor de producție prin înlocuirea foliei, asigurarea sistemului de susținere a plantelor, verificarea sistemului de fertirigare, dezinfecția solului sau pregătirea solului pentru transplantarea răsadurilor. Activitatea practică presupune aplicarea cunoștințelor teoretice, a competențelor dobândite în producție”, precizează prof. univ. dr. Vasile Stoleru.
În ce condiții sunt produse, într-un laborator din Iași, cele mai căutate și dorite alimente
În final, acesta arată că
”Culturile legumicole cu cerințe ridicate față de căldură (tomate, ardei, castraveți) se înființează prin răsad. În acest sens, se folosesc răsaduri de calitate provenite de la soiuri cu valoare biologică ridicată, care să asigure eficiență economică culturii. Dintre lucrările care se fac în perioada de producere a răsadului pot fi menționate: asigurarea unei umidități corespunzătoare în aer și substrat prin udări zilnice sau ori de câte ori este nevoie; asigurarea fertilizanților, dacă este cazul; menținerea temperaturilor constante diurne și ncturne în conformitate cu cerințele speciei; aplicarea tratamentelor fitosanitare, acolo unde este cazul, pentru controlul bolilor și al dăunătorilor; replicarea răsadurilor; asigurarea unui spațiu suficient pentru răsaduri în vederea evitării alungirii datorită lipsei de lumină; aerisirea spațiului de producție”, a conchis prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector ”USV” Iași.
Această specială incursiune într-un laborator din Iași, unde sunt produse cele mai dorite alimente, surprinde pregătirea viitorilor ingineri horticoli, la ”USV” Iași.
Legumicultura ecologică versus sere verticale
Cu ajutorul fondurilor europene și a resurselor proprii ”USV” Iași și-a modernizat bazele de practică, astfel încât să fie capabilă să facă față provocărilor actuale ale societății contemporane. Studenții, indiferent de facultatea la care studiază, sunt încurajați să învețe în aceste baze, punându-se mare accent pe partea practică, pentru că doar testând vor învăța să fie buni specialiști într-un domeniu esențial pentru viitorul omenirii. La Facultatea de Horticultură, spre exemplu, sunt testate echipamente de precizie care ajută legumele ”cu gust” să se dezvolte în condiții speciale. În contextul actual al schimbărilor climatice apare tot mai des ideea cultivării plantelor legumicole, a speciilor perene sau chiar a florilor în spații protejate cum ar fi, de exemplu, serele și solariile. În serele verticale se pot produce legume sau flori tot timpul anului, culturile fiind ușor controlate, din punct de vedere al factorilor biotici și abiotici, în condiții de siguranță alimentară ridicată.
Astfel, nu se intervine cu pesticide pentru controlul dăunătorilor sau agenților patogeni, existând din acest punct de vedere o premisă favorabilă dezvoltării producțiilor pe verticală.
Infrastructura de cercetare care se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu, rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro
Infrastructura de cercetare care se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu de la ”USV” Iași, rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro. În Sera Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu totul este automatizat, programat pe calculator, pe telefon, și se pot monitoriza factorii de creștere, în spațiul de cultură, creând condiții ca sera să poată funcționa tot timpul anului, pornind cu sistemul de irigat, fertilizat, cu cel de ventilare, cu asigurarea condițiilor de iluminat.
Pe scurt, totul poate fi integral automatizat. În acest mod, proiectul ICAM are impact asupra creșterii capacității de inovare a întreprinderilor din mediul de afaceri agricol, contribuind la îmbunătățirea performanței acestora. Cunoașterea rezultată va fi transferată către alți fermieri din întreaga țară și către sistemul de cercetare și educație din domeniul agricol.
Așadar, în Stațiunea Didactică de la Ferma Adamachi a ”USV” Iași este locul spectaculos unde sunt obținute cele mai tari și gustoase legume.