Locul în care tuberculoza face legea. Personalul medical a pierdut, cel puțin o dată, lupta cu această boală și a avut nevoie de tratament – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 31 iul. 2023

Locul în care tuberculoza face legea, până și personalul medical a fost infectat măcar o dată. Secția Clinică II de Pneumologie Pașcanu din Iași adăpostește persoanele cu afecțiuni pulmonare grave, cronice. Clădirea a fost ridicată în anul 1859, reprezentând locul în care mulți se roagă pentru a mai primi șansa la o nouă zi, dar și cel în care boala poate ataca pe oricine, oricând

Medicii care tratează tuberculoza sunt cei mai expuși la infecție, riscul este unul mare, iar de-a lungul carierei au avut nevoie de tratament împotriva acestei boli contagioase măcar o dată. Sunt cazuri în care medicii au fost infectați de două sau chiar de trei ori.

Personalul medical simte pe propria piele ce înseamnă tuberculoza

Locul în care tuberculoza face legea, până și personalul medical a fost infectat măcar o dată. Secția Clinică II de Pneumologie Pașcanu din Iași, adăpostește persoanele cu afectiuni pulmonare grave, cronice

Pentru medicii care luptă împotriva tuberculozei pericolul este destul de mare, aceștia primesc sporuri de risc de îmbolnăvire, un avantaj care nu se poate compara cu condițiile în care lucrează. Majoritatea cadrelor medicale au simțit măcar o dată pe propria piele ce înseamnă tuberculoza, putând să înțeleagă mai bine situația prin care trec pacienții pe care-i tratează.

„Anul acest nu au fost cazuri în care cineva din personalul medical să fie infectat cu tuberculoză. Însă riscul este unul destul de mare pentru că aceasta este o boală contagioasă care se poate lua oricând și oriunde. Mai mult decât atât, în anii precedenți au existat situații în care persoane din sistemul medical au avut nevoie de tratament împotriva acestei boli.

Fiecare dintre noi a fost infectat măcar o dată, însă au existat cadre medicale care de-a lungul carierei lor au fost infectate de două ori, acestea fiind mai rare. Pentru condițiile în care lucrăm există sporuri de periclitate care sunt precum un spor de risc de îmbolnăvire, este o boală infecțioasă, cum am mai spus, e normal ca și riscul să fie pe măsură”, declară dr. Bogdan Constantin Moldoveanu, medic primar secția II Clinica de Pneumologie, Spitalul Pașcanu.

Locul în care tuberculoza face legea

Sunt cazuri în care medicii au fost infectați de două sau chiar de trei ori

Cei mai mulți dintre pacienții care ajung la secția Pașcanu au contractat această boală și din cauza sărăciei în care trăiesc sau a mediului nociv în care au lucrat. În ultimul an, cazurile grave de TBC au crescut cu peste 30 la sută. Un lucru ce îngreunează munca personalului medical este reprezentat de faptul că mulți dintre pacienții infectați renunță și reiau tratamentul împotriva TBC în repetate rânduri.  Astfel, organismul nu mai răspunde la acesta, fapt care dă naștere pacienților rezistenți la tratamentul TBC.

„Cinci la sută din cazurile infectate se finalizează cu boală. În ultima perioadă, pericolul în tuberculoză este reprezentat de faptul că, deși, la început, acestea erau sporadice, acum sunt din ce în ce mai dese. Un factor este reprezentat de cei care fac mai multe tratamente pe care le abandonează și pe care le reiau, pentru că, la un moment dat, acest microb învață să lupte împotriva tratamentului cu care noi încercăm să-l omorâm. Atunci, cei care fac mai multe tratamente capătă rezistență la tuberculostaticile uzuale, transmițând boala în continuare.

Cazurile noi pe care ei le îmbolnăvesc sunt direct cu germenii rezistenți. Dacă un pacient se îmbolnăvește de la o persoană bolnavă de tuberculoză care este rezistentă la tratament, și aceasta, la rândul ei, va fi greu de tratat”, adaugă dr. Bogdan Constantin Moldoveanu, medic primar secția II Clinica de Pneumologie.