Locul in care se afla „Buricul Pamantului” sau centrul geografic al Terrei – FOTO
Buricul Pamantului. Conform unor măsurători realizate de către cei de la Google Maps, Çorum, un oraș mic din centrul Turciei este buricul Pământului. Acest orășel este cunoscut de către turiști datorita năutului prăjit de către localnici.
Potrivit specialiștilor, centrul geografic al pământului este la 40 ° 52’N și 34 ° 34’E. Aceste coordonate măsurate de ei indica o zona rurala, periferica, ce aparține de Çorum.
Încă din 2003 specialiștii au stabilit Centrul Pământului
Nu este pentru prima data când orașul este menționat că fiind „Centrul Pământului”. Și în urma cu câțiva ani, mai mulți oameni de știință au indicat acest loc că fiind centrul Terrei. Astfel, tot în urma unor calcule realizate în anul 2003, astronomul și istoricul german Holger Isenberg menționează așezarea că fiind centrul geografic al Terrei. Dar acest aspect nu a fost luat în seama de către autoritățile turce. Abia acum, după reconfirmarea calculelor, autoritățile locale par a-și lua titlul în serios.
Buricul Pamantului. Încasări mai mari din turism
Potrivit cotidianului turc Daily Sabah, primarul orașului, Muzaffer Külcü, a organizat o conferință de presa în piață publica pentru a le împărtăși locuitorilor descoperirea: „Avem resurse culturale inestimabile, orașul nostru este situat într-o zona pe care hitiții o controlau acum mai bine de 2.000 de ani. Însă nu am reușit să promovam suficient Çorum. Lumea ne știe după năutul prăjit. Aceasta noua descoperire ne vă face cu siguranță mult mai vizibili, lucru ce ne vă ajuta să ne dezvoltam orașul din încasările venite din turism”.
Serviciul Google Maps, este dezvoltat de către compania americana Alphabet, deținătoarea motorului de căutare Google. Acest serviciu este specializat în cartografierea online a globului pământesc. Acesta permite vizualizarea de harți, fotografii făcute din satelit cu suprafață Pământului și chiar returnarea de obiecte pierdute.
Google Maps a fost lansat pe 8 februarie 2005, după 6 luni de testare beta, și are în continuare un statut activ. Serviciul este gratuit.