Locul din Iași de unde cumpără nemții vinuri unice în țară. „Am participat cu 9 vinuri și am luat 8 medalii de aur și una de argint”

de: Raluca Costin
02:00, 22 sept. 2022

Nemții cumpără de mai mult timp vinul produs în Iași de Domeniile Bohotin. Aceștia au vizitat crama și au cerut o cantitate mare de vin, mai ales Busuioacă de Bohotin. Anul acesta vor fi produși 1 milion de litri de vin

Cei mai fideli clienți care vin la Iași frecvent pentru a cumpăra vinuri autentice sunt nemții. Acestora le place Busuioaca de Bohotin, dar și alte soiuri de vin produse în Cozmești sau Răducăneni. Cantitatea solicitată de nemți a crescut în fiecare an.

„Nemții sunt printre cei mai fideli clienți ai noștri. Colaborăm de mulți ani cu ei și mereu ne-au cerut cantități mai mari. Vindem foarte bine și în supermarketuri, am observat că merge foarte bine varianta bag in box. Acum suntem la Domeniile Bohotin, unde este Busuioaca de Bohotin. Încercăm să devenim unul dintre cei mai mari producători din România. În primul rând, este vorba de Busuioaca de Bohotin și suntem singurii care o facem pe cea autentică, de la mama ei. Avem Dealul Bohotin, plantația pe Cozmești și Moșna, plus că suntem singurii care avem pe etichetă DOC (n.r. – denumirea de origine controlată, care reprezintă un nume geografic al unei podgorii) Bohotin. Anul acesta, avem o Busuioacă mai deschisă la culoare, ușor mai aromată, dar și pe cea mai închisă, care dă vinului o culoare ușor violacee. Aroma imprimată vinului este ușor de mure, zmeură. Cealaltă dă o aromă care duce spre vanilie, soc”, explică Ilie Ciomaga, oenolog în cadrul companiei Domeniile Bohotin –Casa de Vinuri Bucium.

Bohotin este locul din Iași de unde cumpără nemții vinuri

Producția de anul acesta este bună, iar vinurile vor fi de o calitate excepțională.

„Anul acesta, avem o producție medie de 8 tone la hectar, la 160 de hectare pe rod, în jur de 100 de vagoane, adică 1 milion de litri de vin. Din punct de vedere calitativ, strugurii sunt unde trebuie să fie, băieții de la fermă și-au făcut treaba, mama natură a fost undeva la mijloc și mai zgârcită în precipitații. Dacă acum o săptămână pe Iași sau Huși au fost 70-80 de litri pe metrul pătrat, la noi au fost doar 5 litri. În ultimele două luni, a plouat doar 15 litri. Mai aveam nevoie de precipitații pentru a crește și bobul. În afară de arome, e nevoie și de cantitate. Fiind anul secetos, avem producții bune, dar și apa are rolul ei”, mai spune Ilie Ciomaga.

În Răducăneni și Cozmești sunt produse Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească, Feteasca Neagră și Sauvignon Blanc.

Ilie Ciomaga: „Vrem să ajungem la 350 de hectare, cu o producție anuală de 3 milioane de litri”

Ilie Ciomaga mai spune că va crește suprafața cultivată cu viță de vie din soiul Busuioacă de Bohotin în următorii 2-3 ani.

„Suprafața pe care o avem acum este de 216 hectare cu viță-de-vie, dar vrem să ajungem la 350 de hectare, cu o producție anuală de 3 milioane de litri. Cele 2 milioane de euro pe care le vom investi anul viitor vor fi în hala de îmbuteliere, în echipamente. Noi avem și un laborator cu aparate de ultimă generație, unde testăm toate caracteristicile vinului, pentru că este necesar să vezi ce vin ai în podgorie”, mai spune Ilie Ciomaga, oenolog.

În crama Bucium, din Iași, cel mai vechi vin are 64 de ani. De asemenea, la locul din Iași de unde străinii cumpără vinurile autentice pot fi organizate vizite în cramă și degustări.