Locul de groaza in care sunt tratati zilnic zeci de copii – GALERIE FOTO
@ Zeci de parinti merg sa-si trateze copiii in cel mai dezastruos loc @ Clinica de Stomatologie Infantila din Bolta arata ca dupa razboi @ Aparatura invechita, acoperisul care sta sa cada, toaletele infecte si lipsa apei sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta clinica de mai mult timp @ Sute de studenti practicieni si zeci de medici rezidenti petrec ore de cosmar intre peretii clinicii @ „Suntem depasiti de situatie si asta este realitatea. Nu invinovatesc pe nimeni, dar acest ambulatoriu de specialitate este considerat o gaura neagra pentru spital. Nu producem profit nici pentru a ne asigura utilitatile”, a explicat prof. dr. Adam Maxim, sef de clinica
Locul in care zeci de copii se ingramadesc pentru a scapa de durere, arata mai rau decat o cladire parasita. Felul in care arata Clinica de stomatologie infantila din Bolta intrece orice imaginatie. De la aparatura stomatologica veche, pana la acoperisul care sta sa cada, toate au ramas in stare arhaica. Picturile de pe cativa pereti sunt singurele care amintesc ca destinatia cladirii este pentru copiii care vin la medic cu lacrimi in ochi de la o durere de masea. Sectiile de pedodontie si ortodontie sunt depasite de problemele pe care le infrunta zi de zi.
„Cladirea este proprietatea primariei, aflata in custodia Spitalului Sf. Spiridon. De ani de zile nu s-a mai realizat nicio investitie. Instalatiile sunt arhaice, de peste 30 de ani, iar aparatura este uzata si depasita. Tragic este faptul ca zilnic ajung la noi zeci de copii cu o situatie financiara precara sau copii cu nevoi speciale. Peste tot se vorbeste de dreptul copilului la sanatate si gratuitate la servicii medicale. Suntem depasiti de situatie si asta este realitatea. Nu invinovatesc pe nimeni, dar acest ambulatoriu de specialitate este considerat o gaura neagra pentru spital. Nu producem profit nici pentru a ne asigura utilitatile”, a precizat prof. dr. Adam Maxim, sef la Clinica de Stomatologie Infantila Bolta.
Fara femei de serviciu sau toalete
In clinica au mai ramas doar 13 medici si doua asistente. Nu s-au gasit bani nici macar pentru a plati o femeie de serviciu, curatenia ramanand pe ultimul loc. „Mai este pe aici o boschetara si o mai platim sa vina sa dea cu matura. Fiecare isi face curatenie prin cabinet si ne limitam doar la un singur grup sanitar in toata clinica. La etajele superioare nu mai curge nici apa iar pe timp de vara am gasit si sobolani. La toalete nu mai curge apa si nu pot fi folosite, iar cei de la spital au spus ca singura solutie este sa bata usa toaletei in cuie pentru a nu se mai intra”, a explicat Vasilica Toma, sef lucrari in cadrul Clinicii de Stomatologie Infantila. Situatia este alarmanta, in cazul in care in aceasta unitate vin peste 100 de studenti pentru practica si peste 30 de medici rezidenti care doresc sa se perfectioneze. Atat printre studenti, cat si printre medicii stomatologi rezidenti sunt straini care au dat peste cabinete infecte, grupuri sanitare in care stau ascunse focare de infectie si aparatura uzata si depasita.
„Criza de personal se datoreaza unui management de resurse umane discriminatoriu, prin care s-a favorizat exodul medicilor si asistentilor medicali. Ieri a venit o delegatie, formata din reprezentanti ai primariei, ai spitalului si ai Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi (UMF). S-a discutat pentru a se incepe demersurile prin care clinica sa fie preluata de UMF. Intotdeauna am fost considerati ca o gaura neagra pentru spital si prin aceasta masura poate se va mai imbunatatii situatia”, a adaugat prof. dr. Adam Maxim.
„Daca am fi o clinica privata, Sanepidul ar incremeni”
In clinica nu mai exista personal pentru sterilizare, apa de ultraviolete iar peretii se cojesc din cauza infiltratiilor. In trecut, copiii erau intampinati intr-o atmosfera vesela, cu povesti care erau ascultate in casti si benzi desenate. Astazi, clinica este luata cu asalt de sute de cazuri sociale, minori care se lovesc de lipsurile medicilor si care nu inteleg de ce nu este respectat dreptul copilului la sanatate. „Daca am fi o clinica privata, cei de la Sanepid ar incremeni, am fi caz de dosar penal. As putea face o biblioteca cu toate dosarele si sesizarile pe care le-am intocmit pentru a se lua masuri. Daca vom fi preluati de UMF, poate se vor mai schimba lucrurile”, a spus prof. dr. Adam Maxim. Peste 30 de copii ajung zilnic la cabinetele medicilor, multi dintre ei adusi din centrele de plasament, cu dizabilitati sau bolnavi. Marti seara, un cetatean infuriat a bagat frica in medici. „A intrat in clinica un barbat foarte furios, cu un cutit in mana si a inceput sa ameninte pe toata lumea. A trebuit sa cerem ajutor pentru ca ne-am speriat. Nu sunt bani sa fie angajat un paznic, este cineva care vine doar dupa sapte seara iar prin clinica intra tot felul de persoane. Au fost cazuri in care s-au furat si lucruri ale studentilor din vestiare”, a povestit dr. Toma Vasilica.
Problemele clinicii sunt cunoscute foarte bine si de conducerea Spitalului Sf. Spiridon, care a incercat de mai multe ori sa faca demersuri pentru gasirea unei solutii. „Am discutat aceasta problema si s-au inceput demersuri pentru preluarea clinicii de catre UMF. Cheltuielile cu utilitatile sunt foarte mari, nu puteam sa merg mereu in pierdere. Activitatea medicala este prost platita de Casa de Asigurari de Sanatate si cunosc exact problemele care sunt in interiorul clinicii”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.