Locul carnagiului de la Antibiotice, semnalizat cu panouri șterse și învechite. Oricând, tragedia de pe calea ferată se poate repeta pentru că semaforul lipsește: „Faci o cruce mare când treci” – FOTO
Carnagiul de la Antibiotice s-ar putea repeta oricând. Accidentul feroviar în care 11 oameni au murit în 2013 nu a schimbat prea multe. Autoritățile au montat un panou prin care atenționează că, în acel loc, 14 persoane au sfârșit în ultimii doi, deși accidentul în care au decedat 11 oameni s-a petrecut acum 10 ani
Una dintre cele mai tranzitate treceri la nivel cu calea ferată din Iași este cea din zona Antibiotice. Pe cât este de frecventată, pe atât este de periculoasă. Doi ani la rând, în 2012 și 2013, acolo au avut loc două accidente rutiere extrem de grave. În urma acestora, 14 persoane au decedat. Autoritățile anunțau măsuri drastice atunci. S-a discutat despre montarea unei bariere, a unui semafor și chiar despre devierea traficului auto.
Ce s-a întâmplat după mai bine de 10 ani? Nimic. Totul este neschimbat. Nu au fost montate nicio barieră și niciun semafor, iar traficul este mult mai intens decât atunci. Ieri, reporterii BZI au mers în zonă. Au găsit indicatoare rutiere care stau să cadă, semne de atenționare șterse și același panou montat în urmă cu ani buni prin care autoritățile transmit că, în ultimii doi ani, 14 persoane au decedat în acel loc.
Carnagiul de la Antibiotice s-ar putea repeta oricând
Reporterii BZI au discutat cu câțiva șoferi.
„De câteva ori pe săptămână trec pe aici. Este mai scurt drumul, dar și periculos. Ar fi bine să fie montat măcar un semafor, dacă nu barieră. Într-adevăr, accidentele de tren se produc din cauza șoferilor neatenți, dar asta nu înseamnă că autoritățile nu ar trebui să se implice”, a spus un șofer.
Alt șofer a ținut să „împărtășească un secret”. Acesta are un ritual de fiecare dată când trece prin zonă.
„Faci o cruce mare și treci. Este periculos, dar cu atenție poți trece în siguranță. Poate că ar trebui semnalizată mai bine totuși”, a spus un alt șofer.
În timp ce unii sunt responsabili, alții trec peste calea ferată de parcă aceasta este dezafectată. În timpul în care reporterii BZI au stat în zonă, mai mulți șoferi au redus viteza și au trecut, deși erau obligați să oprească. Pe 7 septembrie 2013, în jurul orei 14.30, din cauza unui șofer în vârstă de 40 de ani care se afla la volanul unei autoutilitare de șapte locuri s-a produs tragedia. Acesta îngrămădise 10 persoane în autoturism și nu a avut răbdare să acorde prioritate unui tren. A crezut că poate trece calea ferată din localitatea Uricani, dar a fost surprins de trenul care circula pe ruta Iași – Dorohoi și târât 200 de metri.
În urma impactului, toate cele 11 persoane au decedat. Acum, după 10 ani, carnagiul de la Antibiotice s-ar putea repeta.