Locuitorii din Valea Lupului sunt amenințați cu Poliția la ușă, dacă nu se recenzează! Decizie extremă luată de primarul comunei

de: Vlad Rotaru
02:00, 02 iul. 2022

Locuitorii din comuna Valea Lupului sunt amenințați cu Poliția la ușă, dacă refuză, în continuare, să se recenseze la Recensământul Populației și Locuințelor. Din cauza refuzului pertinent al oamenilor, Primăria comunei Valea Lupului riscă să piardă mai multe proiecte cu finanțare europeană de care beneficiază și în funcție de numărul de locuitori

Surpriză pentru locuitorii comunei Valea Lupului. Câteva mii de persoane din localitate au refuzat recenzarea făcută de cei de la Direcția Județeană pentru Statistică (DJS) a județului Iași, decizie care a nemulțumit autoritatea locală. Primarul comunei ieșene, Liviu Dulgheru, a arătat că, dacă oamenii nu vor să se recenzeze, se poate ajunge ca recenzorul să vină însoțit de Poliție la ușile acestora, pentru a putea fi trecuți în documente.

Oamenii din Valea Lupului sunt amenințați cu Poliția din cauza recensământului

Primarul Liviu Dulgheru a arătat că o bună parte din locuitorii comunei au refuzat recenzarea. În aceste condiții, primarul a menționat că va solicita prezența forțelor de ordine care să le explice oamenilor de ce trebuie să se recenzeze.

„Am întâmpinat probleme cu locuitorii din Valea Lupului în ceea ce privește Recensământul Populației și Locuințelor. Se merge foarte greu cu recenzarea celor care nu vor să răspundă la ușă atunci când ajunge recenzorul pe la ei. În aceste condiții, putem ajunge la măsuri extreme”, a spus Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului, din zona metropolitană Iași.

La autorecenzarea populației, statul a dat și o zi liberă.

Amenzi de mii de lei pentru cei ce refuză recenzarea

Cei care nu vor să fie recenzați se pot alege cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei. În comuna Valea Lupului, în acte sunt trecuți 12.800 de locuitori, iar până acum au fost recenzate 8.800 de persoane. În realitate, în comună trăiesc circa 20.000 de locuitori, iar situația este una neclară. Mai mult, primarul arată că din cauza refuzului de recenzare a locuitorilor, comuna poate fi afectată la buget.

„Vin cu o rugăminte către cetățenii din comună. Acest recensământ se întâmplă o dată la 10 ani. În toată această perioadă, noi vom primi fonduri, în funcție de numărul de locuitori. Dacă nu ne implicăm acum în dezvoltarea comunei, atunci poate fi prea târziu”, a mai spus primarul Liviu Dulgheru.

În cazul în care un localnic refuză recenzarea, reprezentantul DJS va anunța primarul localității. Acesta va desemna o persoană din primărie care va merge la adresa indicată de recenzor, alături de un polițist, pentru a îi explica persoanei ce înseamnă recenzarea. În cazul în care persoana va refuza să fie recenzată, se poate ajunge la amendă.

Circa 60 la sută din populația Iașului a fost recenzată

Până în momentul de față, circa 60 la sută din populația stabilă estimată a județului Iași a fost recenzată, conform celor de la Direcția de Statistică, județul fiind însă pe ultimele locuri la nivelul țării. Recenzarea ar urma să se încheie pe 17 iulie 2022.

„Continuăm deplasările în teren în unitățile administrativ-teritoriale pentru a discuta cu autoritățile locale și cu personalul de recensământ, atât coordonatori ai unităților administrativ-teritoriale, cât și recenzori de teren, despre situația la zi a recenzării și a chestionarelor completate în cele 4 săptămâni de la începerea etapei de teren. În cele 30 de localități vizitate au fost analizate problemele existente, dar și soluțiile pentru intensificarea și creșterea ritmului de recenzare”, a spus Doina Pară, coordonatorul Recensământului Populației și Locuințelor în județul Iași.

Și totuși se poate ajunge la situații ca la Valea Lupului, unde oamenii se pot trezi cu Poliția la ușă, dacă refuză participarea la recensământ.