Locuitorii din Păcurari sunt luați de proști de familia Fiterman! Proiectul cu clădirea de 9 niveluri a fost reactivat. Vor interveni avocații – FOTO
Proiectul imobiliar al familiei Fiterman, din zona Păcurari, va fi repus pe ordinea de zi a Consiliului Local, spre nemulțumirea vecinilor. Urma să fie construită o clădire cu 9 niveluri, dar vecinii de la blocul 474 au protestat. Executivul primăriei a propus retragerea proiectului, dar după aproape 3 luni s-au răzgândit
Familia Fiterman, care controlează lanțul medical Arcadia, nu renunță la proiectul imobiliar din zona Păcurari, deși afectează clădirile din vecinătate. Pe data de 27.02.2023, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce viza extinderea centrului de dializă aflat în proprietatea familiei Fiterman a fost supus votului în plenul Consiliului Local. Atunci, mai mulți vecini din blocul 474 au protestat și au explicat că proiectul inițiat afectează calitatea vieții din zonă.
În consecință, consilierii locali au fost de acord să îl retragă de pe ordinea de zi. Solomon Fiterman, Maria Fiterman, Patricia Fiterman SRL, Dan Fiterman și Raluca Fiterman, dar și societatea Fiterman Pharma, apar ca beneficiari ai PUZ-ului ce prevede, pe o suprafață de teren de 2.385 mp, în zona șoseaua Păcurari, nr. 127 – strada Luca Arbore, nr. 48-50, cu acces spre prelungirea zonei Canta, extinderea clădirii deja edificate (centru de dializă) cu un nou imobil ce va avea regimul de înălțime 2S+D+P+5E (9 niveluri). Vecinii au reclamat în special că noul imobil va afecta iluminatul natural pentru blocul 474. În edițiile trecute ale BZI au fost prezentate mai multe conflicte iscate la Spitalul Arcadia.
Locuitorii din Păcurari sunt luați de proști, proiectul va fi reanalizat săptămâna viitoare
Deși proprietarii din blocul 474 au venit cu argumente solide, executivul primăriei a decis ca proiectul familiei Fiterman să fie inclus din nou pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local ce va avea loc pe data de 29.05.2023. Vecinii nemulțumiți au declarat pentru BZI că se vor sfătui cu un avocat și chiar vor repeta protestul din luna februarie.
„Fac tot posibilul să ajung”, a precizat Cristina Corban, proprietar în blocul 474.
Contestatarii au invocat și distanța prea mică între blocul 474 și clădirea propusă. Au invocat Ordinul nr. 119/2014, pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Conform articolului 5, alineatul 1, pentru unitățile de prestări servicii trebuie asigurată o distanță minimă de 15 metri de ferestrele locuințelor. În proiect, familia Fiterman propune 13,5 metri. De menționat că investitorii au interese imobiliare și în zona Galata.
S-a umblat la indicatorii urbanistici
Pe data de 17.07.2022, familia Fiterman a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru extinderea actualului centru de dializă. Pentru zona menționată, municipalitatea a stabilit o limită de 50 la sută – procent de ocupare a terenului (POT) și 1.8 – coeficient de utilizare a terenului.
Însă varianta propusă în Consiliul Local este de 60 la sută – POT și 4 – CUT, ceea ce înseamnă o suprafață mult mai mare a clădirii. Pentru ca proiectul să fie fezabil, familia Fiterman avea nevoie de terenul din apropiere pe care era amplasată o benzinărie. În 2019, suprafața de 701 metri pătrați a fost cumpărată cu 261.900 de euro, adică 373 de euro/metru pătrat. Locuitorii din Păcurari sunt luați de proști de familia Fiterman, dar rămâne de văzut dacă proiectul va trece de votul consilierilor locali.