Locuințele din blocurile ANL, o afacere profitabilă pentru tinerii medici din Iași! Mai mult de 50 la sută din apartamente sunt subînchiriate – GALERIE FOTO
Tinerii medici rezidenți și specialiști din Iași au descoperit o metodă de a face lunar câteva sute de euro fără pic de efort. Aceștia solicită locuințe în blocurile ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, pentru care plătesc o sumă modică, iar apoi subînchiriază apartamentele le prețul pieței, profitul rotunjindu-le veniturile
Cele 11 blocuri ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, se află în administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și numără 165 de apartamente cu una, două și trei camere. Acestea ar trebui să fie locuite de medici rezidenți și specialiști din Iași, însă mai mult de 50 la sută din apartamente sunt subînchiriate, ajungând să fie locuite de persoane care nu au nimic de-a face cu sistemul medical ieșean.
Peste 50 la sută din locuințele din blocurile ANL sunt subînchiriate de medicii ieșeni
Reporterii BZI s-au deplasat din nou la blocurile ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, unde au discutat cu mai mulți locatari. Deși foarte puțini recunosc că medicii subînchiriază apartamentele din aceste blocuri, la o primă discuție, toți locatarii se interesează dacă îți dorești să închiriezi o locuință în unul din aceste blocuri. Dacă subînchirierea nu ar fi atât de răspândită, evident că astfel de întrebări nu ar avea de ce să apară.
„Eu sunt medic rezident, locuiesc aici de ceva timp. Nu mai știu cât e chiria, oricum e sub prețul pieței. Nu cunosc persoane care să subînchirieze, vă doriți să închiriați un apartament aici?”, a precizat un medic rezident.
Reporterii BZI au aflat din surse proprii că peste 50 la sută din apartamentele situate în blocurile ANL sunt subînchiriate. Înainte de pandemie, această practică ar fi fost mult mai răspândită.
„Înainte de pandemie, foarte mulți subînchiriau, dar acum trebuie să completezi un act adițional, trebuie să declari pe proprie răspundere că nu ai locuință. Dacă nu mergi la notariat și nu declari că nu ai unde locui, nu îți face nimeni contract”, a declarat un medic ce locuiește într-un apartament administrat de DSP Iași.
„Eu locuiesc aici cu soția, care este medic rezident. Ea mai are vreo 3 colegi care locuiesc aici, dar sunt și foarte multe persoane care nu sunt nici medici rezidenți, nici medici specialiști”, a declarat un alt locatar.
Chiria pentru un astfel de apartament este mult sub prețul pieței
Cele 11 blocuri ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, au fost date în folosință în anul 2008. Acestea au fost construite pentru a veni în sprijinul medicilor rezidenți și specialiști care nu-și permit să închirieze un apartament la prețul pieței, nici să-și achiziționeze o locuință proprie. Medicii plătesc o chirie modică, rezidenții achitând 3 lei/m2, iar medicii specialiștii – 5 lei/m2. Problema principală este că multe persoane profită de această facilitate, iar mai apoi subînchiriază apartamentele, obținând, astfel, venituri ilegale și luând șansa unei persoane ce chiar are nevoie de o asemenea de locuință.
„Prin contractele de închiriere este stabilită valoarea chiriei care se calculează în funcție de suprafața locativă astfel: pentru medic rezident – 3lei/m2, iar pentru medic specialist – 5 lei/m2. Prin contractul de închiriere este stipulată, în mod expres, interdicția subînchirierii locuinței ANL, nerespectarea acestei obligații ducând la rezilierea contractului.
În final, vă facem precizarea că suntem interesați în rezolvarea tuturor problemelor care privesc locuințele ANL atribuite spre închiriere și vom efectua toate demersurile pentru rezolvarea acestora. În ceea ce privește subînchirierea apartamentelor ANL, vă precizăm că nu avem astfel de informații. Dacă dumneavoastră le dețineți, vă rugăm să ni le puneți la dispoziție pentru a lua măsurile necesare”, a transmis dr. Corina Gîscă, directorul executiv al DSP Iași.
DSP Iași a investit foarte puțin în întreținerea blocurilor
Condițiile din cele 11 blocuri ANL sunt extrem de proaste, trotuarele sunt cvasiinexistente, ușile de la intrarea în scări stau în permanență deschise, oricine putând intra după bunul plac în bloc. Acestea nu sunt singurele probleme, pereții exteriori sunt plini de mucegai, iar locatarii apartamentelor de la parterul blocurilor au făcut diverse improvizații pentru a-și proteja balcoanele de musafirii nepoftiți, urâțind aspectul imobilelor.
„Investițiile realizate la blocurile ANL în ultima perioadă au constat în elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea terenului pe care sunt construite cele 11 blocuri aflate în administrația Direcției Publice de Sănătate Iași. Elaborarea studiului de fezabilitate a avut ca obiectiv sistematizarea pe verticală a terenului existent, cu crearea de drumuri auto, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă pentru copii, bariere auto etc.
Termenul de realizare a investiției va fi stabilit în funcție de fondurile alocate cu această destinație. Mai facem precizarea că la blocurile ANL au fost efectuate lucrări de reparații ale acoperișului, înlocuire a burlanelor, (lucrări de termosistem, unde a fost cazul), înlocuire sau reparații ale ușilor de acces, intervenții la instalațiile de apă și canalizare”, au precizat reprezentanții DSP Iași.