Locatarii unui bloc din Iași s-au trezit cu subsolul plin de materii fecale după ce canalizarea a cedat. Oamenii dau vina pe ApaVital: „Muncitorii și-au pus mâinile în cap când au văzut ce era acolo” – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 13 feb. 2024

Locatarii unui bloc din Iași sunt exasperați din cauza faptului că subsolul imobilului s-a umplut de mizerie. Canalizarea nu a mai făcut față și a refulat. Oamenii au sunat la ApaVital, însă angajații și-au făcut apariția abia după câteva zile

Oamenii din blocul C6, de pe Șoseaua Națională, din cartierul Alexandru cel Bun, au ajuns la capătul răbdării. Aceștia au sesizat problemele de la canalizare de mai multe ori, însă trec prin această situație măcar o dată pe lună. Compania îi acuză pe locatari că nu folosesc canalizarea corespunzător și o înfundă cu tot felul de materiale.

Locatarii blocului din Iași au subsolul plin de mizerie

Oamenii nu sunt la prima situație de acest fel. În dimineața zilei de joi, 8 ianuarie, ieșenii din blocul C6, din Alexandru cel Bun, au simțit un miros urât pe scara imobilului. Imediat, au descoperit și sursa, subsolul era complet inundat cu apă și materii fecale de la canalizare.

„Eu am plecat joi seara de acasă în vacanță, la munte, iar în weekend m-a sunat un vecin și mi-a zis ce se întâmplă aici. Când am ajuns luni dimineață acasă, mi-am pus mâinile în cap. Eu am aici, la subsol, un spațiu, era plin de mizerie și apă, nici nu puteai respira.

Am dat cu apă, am spălat un pic, că nu aveam ce face. Din ce am înțeles, au făcut sesizarea joi vecinii mei, iar echipa de la ApaVital a venit abia duminică. Vă dați seama ce o să fie când sunt peste 30 de grade, o să fie focar de infecție la vară. Oricum la subsol a rămas numai mizerie, fecale, nici nu poți intra, nu mai zic mirosul care vine, se simte și în toată scara blocului. Am stat 4 ore să curăț toată mizeria de aici, că doar nu aveam să las totul așa. Multe lucruri pe care le aveam depozitate la subsol le-am și aruncat, nu mai aveai ce face cu ele”, povestește Cristinel Bîrliba, locatar în blocul C6.

Președintele asociației a sunat imediat la ApaVital pentru a cere ajutor. Deși canalizarea a fost desfundată, locatarii sunt conștienți că problema va recidiva. Acum trebuie să își curețe din nou spațiile de depozitare de la subsol.

„Ne-a ajuns, eu am sunat joi la ei să vină să desfunde și abia au venit. Oricum nu e prima dată când se întâmplă. Eu înțeleg, poate sunt și unii locatari de vină, că aruncă tot felul de lucruri în canalizare, dar parcă prea des se întâmplă. Ar trebui să mai lucreze și ei la canalizările astea, să le modernizeze. Față de acum 50 de ani, când a fost făcută, sunt mai mulți utilizatori, normal că nu mai rezistă. Vin muncitorii, desfundă, iar după câteva săptămâni, aceeași problemă.

Sincer, mi-e și rușine să mai sun la ei, au ajuns să ne cunoască și angajații la câte sesizări am făcut. Situația se cunoaște, dar nimeni nu face nimic. Muncitorii, când vin, își pun mâinile în cap când văd ce e acolo, probabil că s-au săturat și ei să tot intervină aici. Probabil, până nu o să se îmbolnăvească cineva, nu se va face nimic”, a precizat Constantin Matei, președintele asociației P.T.8C Regie.

Compania îi acuză pe locatari

Reprezentanții companiei consideră că oamenii care locuiesc în blocul respectiv nu respectă normele pentru utilizarea canalizării. Astfel, situația va apărea din nou.

„Problemele apărute pe rețeaua de canalizare de la imobilul C6, din Șoseaua Națională nr. 48, au fost determinate de utilizarea necorespunzătoare a acesteia, fiind vorba despre două reclamații diferite la care echipele ApaVital au intervenit. Prima sesizare a fost făcută în data de joi, 8 februarie 2024, canalizarea din zonă fiind desfundată în aceeași zi, la ora 15.00. Duminică, 11 februarie 2024, locatarii din zonă au revenit cu o nouă sesizare privind canalizarea înfundată, o echipă de intervenție deplasându-se în aceeași zi la fața locului pentru a rezolva și această a doua disfuncționalitate.

Imobilul menționat a fost construit în urmă cu mai bine de 60 de ani, iar numărul de utilizatori a rămas constant, context în care nu se poate vorbi despre o subdimensionare a rețelei de canalizare din zonă, care să o facă nefuncțională. Problemele de acest fel vor apărea la fel de frecvent pe cât de des este folosită canalizarea pe post de tomberon de gunoi. ApaVital intervine de fiecare dată, dar dacă utilizatorul nu înțelege să folosească rețeaua de canalizare în scopul pentru care a fost construită aceasta, colmatările vor reapărea”, a precizat Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul ApaVital.

Reprezentanții companiei atrag atenția asupra faptului că astfel de situații sunt frecvente.

„Profităm de prilej pentru a reaminti faptul că utilizarea necorespunzătoare a rețelei de canalizare poate provoca defecțiuni majore ale instalațiilor care asigură buna funcționare a sistemului de canalizare, ce pot duce la blocarea acestuia și la refulări ale rețelei de canalizare, cu tot disconfortul olfactiv și vizual și pericolul de contaminare pe care îl determină o astfel de situație”, a încheiat reprezentantul ApaVital.

Locatarii blocului din Iași au rămas cu subsolul plin de mizerie și cu mirosul îngrozitor.