Locatarii care fac asta pot intra în conflict cu vecinii! Amenda se dă pe loc
Locatarii care fac asta pot intra în conflict cu vecinii! De cele mai multe ori, certurile izbucnesc între vecinii de apartament din cauza spațiilor comune. Există însă cazuri în care cei care stau la bloc se ceartă din cauza apei comune și a modului în care aceasta este folosită. Mulți locatari folosesc apa comună pentru spălarea mașinii personale. În acest caz, amenda se dă pe loc.
Locatarii care fac asta pot intra în conflict cu vecinii!
Apa comună nu poate fi folosită pentru spălarea mașinii. Cu toate acestea, practica este des întâlnită în unele orașe din țară. Proprietarii care încalcă această regulă riscă amenzi usturătoare. Locatarii nu au voie să spele mașina în fața blocului, iar cei care fac asta riscă sancțiuni drastice. Asociațiile de proprietari îi pot trage la răspundere pe cei care folosesc apa comună în acest fel. Pe lângă asociațiile de proprietari, Poliția Locală îi poate trage la răspundere pe acești cetățeni.
În majoritatea orașelor din țară, autoritățile locale au adoptat reglementări privind combaterea acestor probleme. În Capitală, spălarea mașinilor este complet interzisă în zonele publice sau pe spațiile verzi (inclusiv în spatele blocului). Cei care încalcă această prevedere pot primi amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, sancțiunile ajung până la 1.000 de lei.
Sancțiune pentru cei care fac gălăgie în fața blocului
Cei care se adună în fața blocului și vorbesc tare, ascultă muzică, mănâncă și lasă mizerie sau consumă alcool și fac scandal, pot primi amenzi uriașe. Locatarii sunt deranjați constant de grupuri de persoane care se adună la băncile din fața blocurilor. Vecinii pot solicita în acest caz ajutorul polițiștilor. Locatarii care fac scandal și gălăgie în fața blocului vor fi sancționați pentru tulburarea liniștii publice. Astfel de fapte sunt pedepsite cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei, iar repetarea contravenției într-un interval de 72 de ore duce la o nouă amendă, cuprinsă între 6.000 și 12.000 de lei. Printr-un nou proiect de lege se dorește creșterea amenzilor pentru locatarii care deranjează vecinii din bloc.
„Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice.”, se arată în expunerea de motive.
O lege asemănătoare este valabilă și pentru cei care stau la casă.
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, sunt interzise.”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Cert este că locatarii care se adună în grupuri în fața blocului și își deranjează vecinii vorbind tare, ascultând muzică sau consumând alcool vor fi amendați de către oamenii legii. Tulburarea liniștii publice se sancționează cu amenzi de până la 12.000 de lei. Sancțiuni drastice se aplică și celor care folosesc apa comună din bloc pentru a-și spăla mașina personală sau pentru utilizarea abuzivă a spațiilor comune de la bloc.