Lloyd Austin, şeful Pentagonului, apel către Turcia după ameninţarea cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei
Miercuri, 30 noiembrie 2022, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut apel către Turcia și, într-o conversaţie telefonică cu omologul sau turc, Hulusi Akar, a transmis „opoziţia sa puternică” în contextul lansării de către Ankara a unei noi ofensive în Siria. Anterior, președintele Turciei, Recep Erdogan, a amenințat Siria cu o operațiune terestră.
Până la momentul actual, Turcia a efectuat o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra poziţiilor luptătorilor kurzi, membri ai unei grupări pe care Ankara îi considera teroriste. Anterior, preşedintele Turciei, Recep Erdogan a anunţat şi de o posibilă ofensiva terestră, „când va veni momentul”.
Lloyd Austin, şeful Pentagonului, apel către Turcia după ameninţarea cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei
În comunicatul transmis de Pentagon se arată ca secretarul american al Apărării a cerut dezescaladare şi a împărtăşit opoziţia puternică a Departamentului fata de o nouă operaţiune militară turca în Siria.
Totodată, oficialul american a transmis condoleanţe pentru victimele atacului de la Instanbul, din 13 noiembrie, în urma căruia au decedat şase persoane, iar altele 80 au fost rănite.
„El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea acţiunii în nordul Siriei şi Turcia, inclusiv recentele lovituri aeriene, dintre care unele au ameninţat direct siguranţa personalului american care colaborează cu parteneri locali din Siria pentru a învinge gruparea Stat Islamic’, se spune în comunicatul Pentagonului.
Cu o zi înaintea acestei conversaţii telefonice, purtătorul de cuvânt al Pentagonului declarase că o operaţiune terestră a Turciei în Siria ar risca să compromită câştigurile luptei împotriva grupării Stat Islamic din această ţară.
Recep Erdogan, ameninţare cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei
Conflictul kurdo-turc este un conflict armat între Turcia și grupurile de insurgenți kurzi. Deși conflictul s-a răspândit în mai multe regiuni, cea mai mare parte a conflictului a avut loc în sud-estul Turciei. Prezența PKK a determinat forțele turce să efectueze mai multe operațini terestre și aeriene în regiune.
Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a ameninţat cu o operaţiune terestră în nordul Siriei încă din luna mai a acestui an, însă atacul terorist din 13 noiembrie 2022 de la Instanbul, în care au fost învinuiţi luptătorii kurzi din PKK şi YPG, riscă să accelereze operaţiunile Ankarei. Turcia continuă să lanseze atacuri aeriene împotriva kurzilor din nordul Siriei. Ieri, 22 noiembrie 2022, Turcia a lovit o bază din nord-estul Siriei, folosită în comun de forţele kurde şi coaliţia condusă de SUA.
Preşedintele Turciei a menţionat că ar putea avea loc, pe lângă atacurile aeriene, chiar şi o operaţiune terestră.
Bombardamentele de artilerie turcă au continuat asupra oraşului Kobane din nordul Siriei.
„Aceste acțiuni amenință obiectivele noastre comune, inclusiv lupta continuă împotriva ISIS pentru a ne asigura că grupul nu va renaște niciodată și nu va amenința regiunea”, a spus el.
Turcia și-a înăsprit operațiunile după atacul cu bombă de pe strada Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care s-a soldat cu șase morți și peste 80 de răniți. Echipa de anchetă consideră că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
În acest sens, Lloyd Austin, şeful Pentagonului, a făcut un apel către Turcia după ameninţarea cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei.