Liviu Vornicu: Mecanismul alegerilor prezidențiale americane
Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, prezintă o scurtă sinteză a alegerilor prezidențiale din S.U.A.
Când un străin ne vizitează țara aude peste tot că în România toată lumea se pricepe la politică și la fotbal. Am fi tentați să spunem că sunt doar vorbe aruncate în vânt de răuvoitori, dar realitatea cotidiană confirmă cu vârf și îndesat această zicere. Oricât am încerca să evităm aceste subiecte, suntem nevoiți să îndurăm neputincioși interminabilele discuții despre fotbal și politică atunci când ieșim la plimbare, când mergem la muncă, când mergem la cumpărături, când deschidem televizorul, radioul sau dorim să citim un ziar.
Mai nou sunt foarte mulți care s-au specializat în tot ce înseamnă Statele Unite discutând cu o dezinvoltură impresionantă despre viața americanilor, despre modul lor de gândire, dar mai ales despre politica americană. Din păcate sunt puțini cei care știu cu adevărat ce înseamnă America, dar acele persoane nu se dau în stambă, precum cei care cred că au dezlegat misterele vieții de peste ocean cu ocazia unei scurte vacanțe sau a vizionării unui film documentar.
Sunt sigur că mulți români, care datorită pasiunii sau curiozității, s-au documentat în legătură cu politica americană, iar ceea ce voi relata în rândurile ce urmează nu reprezintă o noutate pentru ei. Totuși doresc să expun celor mulți, care poate nu au avut acces la astfel de informații, câteva aspecte legate de alegerea celui mai puternic om din lume – Președintele S.U.A., mai ales că în 2024, pentru prima dată în 20 de ani, românii își vor alege președintele în aceeași perioadă cu cetățenii americani.
Dacă nu te-ai născut cetățean american, dar ai dobândit cetățenia și ai dreptul să votezi, ești tentat să crezi că votezi pentru candidații prezidențiali. Acest lucru este parțial corect, deoarece votul cetățenilor, numit vot popular, desemnează o listă de electori, numit Colegiu Electoral, care ulterior își exprimă voturile, ce decid cine devine președintele Statelor Unite. În majoritatea alegerilor votul electorilor s-a aliniat cu votul popular, dar au fost și situații în istoria alegerilor prezidențiale americane când cel ce a devenit președinte nu a primit cele mai multe voturi din partea cetățenilor.
La momentul creării acestui sistem electoral, fondatorii S.U.A. au crezut că alegerea prin electori va da țării un președinte mai reprezentativ, evitând în acelasi timp alegeri naționale coruptibile, fapt menționat în documentele oficiale ale Convenției Federale din 1787. Pe scurt spus, membrii Convenției au sperat că printr-un astfel de sistem intrigile, combinațiile, și corupția vor fi excluse eficient, iar alegerea președintelui va fi liberă și pură.
Acest sistem a fost îmbunătățit în timp pentru a elimina din defectele inerente. De exemplu, electorii votau inițial pentru candidați fără a preciza dacă votau pentru președinte sau vicepreședinte. La alegerile din 1800, ambii candidați,Thomas Jefferson și Aaron Burr, au primit fiecare câte 73 de voturi electorale. Pentru desemnarea președintelui a fost nevoie de 36 de voturi în Camera Reprezentanților pentru a desemna câștigătorul și astfel Jefferson a devenit al treilea președinte al tinerei națiuni.
Situația prezentată mai sus a făcut ca în 1804 să fie adoptat al 12-lea Amendament la Constituției ce a stabilit clar modul în care electorii să voteze pentru președinte și vicepreședinte, și sistemul de departajare în caz de egalitate pentru cele două funcții. În unele alegeri Colegiul Electoral a votat președinți cu o diferență foarte mică, iar în altele electorii au eșuat în alegerea candidaților pentru care s-au angajat, doar toate acestea nu fac decât să întărească democrația.
Cum sunt desemnați candidații alegerilor prezindențiale? Ce este acest Colegiu Electoral? Care este mecanismul prin care sunt aleși cei mai puternici oameni din lume? Ar trebui scrise nenumărate pagini pentru o descriere amănunțită a întregului process, dar consider că o scurtă informare poate aduce în atenția doritorilor câteva elemente esențiale ale procesului.
În primul rând pentru a candida la cea mai înaltă funcție o persoană trebuie să fie născută în S.U.A., să aibă cel puțin 35 de ani și să fi locuit în țară în ultimii 14 ani de dinaintea depunerii candidaturii. Procesul de alegere al președintelui durează aproape 2 ani, deoarece după ce își anunță candidatura, persoana trebuie să obțină nominalizarea în cadrul partidului din care face parte, proces ce implică dezbateri, alegeri și congres pentru nominalizare. După ce obține nominalizarea partidului trebuie să participe la dezbateri, după care urmează alegerile generale și validarea de către Congres.
Colegiul Electoral este format dintr-un grup de persoane, ce reprezintă fiecare stat din componența S.U.A., care votează președintele și vicepreședintele. Fiecare stat are dreptul la un număr de electori egal cu numărul de membri pe care îi are în Congres la care se adaugă 3 electori pentru Washington D.C., ceea ce face ca în ziua de azi Colegiul Electoral să fie compus din 538 de membri.
Partidele politice au libertatea de a-și selecta electorii din fiecare stat, iar modul de selectare variază de la un stat la altul. Constituția Statelor Unite conține foarte puține prevederi legate de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi elector, dar este prevăzut clar că acea persoană nu poate fi un senator, un deputat, sau o altă persoană care deține o funcție guvernametală.
Selectarea electorilor este un proces în două părți. În prima fază partidele politice din fiecare stat selectează listele cu potențiali electori cu ceva timp înainte de alegerile generale. De regulă, partidele fie întocmesc listele cu potențialii electori în cadrul convențiilor de partid din statul lor, fie îi aleg prin votul comitetului central al partidului. Această procedură are loc în fiecare stat și este valabilă pentru fiecare partid, bineînțeles după regulile interne ale fiecăruia. De multe ori, partidele politice aleg persoane pentru această listă în semn de recunoaștere a serviciilor și a devotamentului lor față de partidul politic respectiv. În această primă parte a procesului fiecare candidat la președinție are propria listă unică de potențiali electori.
A doua parte a procesului are loc în timpul alegerilor generale când cetățenii fiecărui stat votează lista de electori ce îi va reprezenta în Colegiul Electoral. Atunci când alegătorii din fiecare stat votează pentru candidatul prezidențial favorit, ei de fapt votează electorii statului lor. Numele electorilor pot să apară sau nu pe buletinele de vot sub numele candidatului prezidențial în funcție de procedurile electorale și de formatul buletinului de vot din fiecare stat. Lista de potențiali electori a candidatului prezidențial câștigător va reprezenta statul respectiv în Colegiul Electoral, cu excepția statelor Nebraska și Maine, care au o distribuție proporțională a electorilor. În Nebraska și Maine, câștigătorul statului primește doi electori, iar câștigătorul din fiecare circumscripție electorală (care poate fi același cu câștigătorul statului sau un candidat diferit) primește un elector. Acest sistem permite celor două state să acorde electori mai multor candidați.
De-a lungul timpului au fost numeroase dezbateri pe tema electorilor invocându-se faptul că ei ar vota de două ori la alegerile prezidențiale. Nici nu poate fi vorba de așa ceva, deoarece la alegerile generale din noiembrie ei votează ca orice cetățean nefiind electori în acel moment. În decembrie, după ce fiecare stat și-a ales lista de electori, are loc reuniunea Colegiului Electoral când este efectiv votat președintele S.U.A. Chiar dacă nu este nici o prevedere constituțională sau lege federală, care să impună electorilor să voteze în funcție de votul popular, există unele state care obligă electorii să se supună voinței populare. Ținând seama de aceste situații putem spune că avem două categorii de electori, de pe o parte cei cu angajamente față de legislația statului, iar pe de altă parte cei cu angajamente față de partidele politice.
În altă ordine de idei Curtea Supremă a Statelor Unite a susținut că legea fundamentală, Constituția, nu prevede ca electorii să fie complet liberi atunci când votează pentru președinte. Prin urmare, partidele politice pot obține de la electori angajamente scrise de a vota pentru candidații partidelor. În ceea ce privește statele, există unele ale căror legi electorale prevăd ca electorii ce nu votează conform votului popular, să fie amendați sau descalificați pentru că au exprimat un vot invalid și înlocuiți de un supleant.
Cu toate că niciun elector nu a fost vreodată urmărit în justiție pentru că nu a votat conform angajamentelor, mai mulți electori au fost descalificați și înlocuiți, iar alții au fost amendați în 2016 pentru că nu au votat așa cum s-au angajat. De foarte puține ori electorii decid să ignore votul popular, votând pentru un alt candidat decât cel al partidului lor. În general, electorii dețin o funcție de conducere în cadrul partidului lor sau au fost aleși pentru a li se recunoaște anii de servicii loiale aduse partidului. De-a lungul istoriei alegerilor prezidențiale din State Unite, peste 99 la sută dintre electori au votat conform angajamentelor.
De la crearea sa acest sistem electoral a avut și situații speciale. În 1800, 2000, și 2016 candidatul prezidențial care a câștigat votul popular, nu a devenit președinte, deoarece Colegiul Electoral a votat diferit. Atunci când nici unul din candidați nu obține majoritatea de voturi din partea electorilor, Camera Reprezentanților are misiunea de a desemna prin vot candidatul câștigător așa cum a fost în 1800, când membrii Camerei au votat pe Thomas Jefferson și în 1824 când l-au ales președinte pe John Quincy Adams. Acest sistem electoral nu poate fi schimbat decât prin amendament constituțional.