Liviu Vornicu: De la Davos cu dragoste…
Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, expune câteva aspecte dezbătute la ultima reuniune de la Davos.
Fiecare început de an demarează cu o reuniune a elitelor lumii, organizată de Forumul Ecconomic Mondial, la care sunt invitate personalități din diverse domenii de activitate. Așa cum ne-au obișnuit organizatorii, fiecare reuniune are o tematică pe baza căreia se elaborează o agenda detaliată pentru dezbaterile celor prezenți.
Tema de anul acesta a fost intitulată „Reconstruirea încrederii”. Sună foarte interesant ca subiect de dezbatere, dar totodată ridică multiple semne de întrebare asupra motivului pentru care trebuie recâștigată această încredere și de la cine. Mai mult, pe de o parte se dezbate recâștigarea încrederii, iar pe de altă parte se fac tot felul de simulări de prevenire a unui atac cibernetic mondial, simulări similare celor din 2019, care au avut ca scop măsurile de combatere a unei pandemii. Majoritatea specialiștilor se întreabă dacă nu cumva titlul acesta bombastic este folosit pentru a atrage atenția publicului într-o direcție greșită, iar în spatele ușilor închise să se discute despre cu totul altceva, un altceva care nu ar fi neapărat în favoarea celor mulți și oropsiți de vremurile grele din ziua de astăzi.
Majoritatea subiectelor, care au pus și pun în continuare la încercare populația globului, au ieșit în mare parte din laboratoarele Forumului. Una din cele mai recente tematici, ce începe să ne afecteze din ce în ce mai mult viața de zi cu zi, este eliminarea emisiilor de carbon la nivel mondial. Această topică vizează atât populația ca indivizi, cât și companiile din toate mediile de activitate, dar mai ales din zona de producție.
Forumul Economic Mondial ne informează prin intermediul liderilor săi că s-a format o coaliție ce cuprinde 96 de membri, care s-au angajat în scris ca până în 2030 să achiziționeze doar bunuri și servicii cu emisii aproape de zero. Un calcul estimativ ne arată că toate aceste angajamente însumează o cerere anuală de peste 15 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă cea mai mare cerere de tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător ce a existat vreodată în mediul afacerilor private.
Potrivit documentației publicate de Forum, această coaliție a luat ființă în cadrul COP26, ce a avut loc în noiembrie 2021 în Scoția, și a adunat la acel moment 35 de membri. În numai doi ani numărul membrilor a crescut la 96 de membri și au promis că pe lângă angajamentele cu privire la achiziții, vor lua toate măsurile necesare de a efectua semnificative reduceri anuale de emisii de carbon.
Toate aceste chestiuni legate de reducerea emisiilor de carbon contrazic bunul mers al naturii, dar mai ales studiile oamenilor de știință care au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la această isterie climatică generalizată. Studiile lor evidențiază foarte clar pentru orice om întreg la minte că eliminarea dioxidului de carbon nu va face altceva decât va distruge viața pe Pământ, deoarece acest dioxod de carbon este foarte important pentru viață și pentru climă, lucruri învățate, de altfel, și în clasele primare din școlile românești. Am fost educați și instruiți de către dascălii noștri că această substanță chimică este la fel de necesară pentru supraviețuirea omenirii în același fel ca și apa.
Este bine știut de toată lumea, care a trecut măcar din când în când pe la școală, că dioxidul de carbon reprezintă hrana copacilor. Copacii transformă dioxidul de carbon în oxigen prin procesul de fotosinteză. În cazul în care apare exces de dioxid de carbon în aer, oceanele absorb acest exces. Dacă, dimpotrivă, apare un deficit de dioxid de carbon în aer, atunci mările și oceanele lumii eliberează dioxid de carbon. În acest mod apele planetei contribuie la echilibrarea sistemului, fapt cercetat și constatat de savanți de la NASA și nu de politicieni, care au mai mari șanse în a distruge planeta prin soluții aberante decât să o salveze.
Oxigenul este ceea ce oamenii și majoritatea formelor de viață au nevoie pentru a respira, iar dacă studiem cu atenție ceea ce promovează majoritatea membrilor Forumului, putem remarca faptul că sunt măsuri ce contribuie la reducerea producției naturale de oxigen.
Întorcându-ne din nou la politicienii, ce consideră că doar de ei depinde viitorul planetei, putem să fim puțin mai încrezători în viitor, deoarece sunt din ce în ce mai mulți cei care le supraveghează activitățile și încearcă să avertizeze publicul larg cu privire la măsuri aberante, atunci când apar de prin diverse birouri politice. Totuși, avertismentele nu sunt de ajuns, ar trebui ca cei care au posibilități să intervină pentru a preveni un proces de distrugere ireversibil.
Analizele amănunțite ale celor atenți la mișcările Forumului au pus în lumina că țintele angajamentelor mai sus menționate sunt o serie de sectoare economice ce includ transporturile, precum maritim, aerian și rutier, dar și producția, cum ar fi cea de oțel, de ciment, de beton, de aluminiu, și nu în ultimul rând de dioxid de carbon. Chiar dacă angajamentelor nu vor putea fi respectate în integralitatea lor, rolul lor secundar este de a crea panică în mijlocul populației, iar frica și stresul pot afecta în mod serios sănătatea oamenilor.
Nu este nici o surpriză faptul că printre cei ce au intrat în coaliția pentru eliminarea emisiilor se numără Volvo Cars, Coca Cola Company, Velux, Norsk Hydro și multe alte nume grele din industriile participante. Chiar dacă unele nume de companii participante pot provoca uimire pentru cei care le utilizează produsele, trebuie să înțelegem că multe dintre companiile membre nu au de ales decât să urmeze măsurile impuse de către principalii lor acționari, care nu sunt alții decât binecunoscuții BlackRock și Vanguard.
Acești doi megagiganți financiari sunt, totodată, acționari esențiali la sute de mari corporații din aproape fiecare sector economic, dacă nu chiar în toate. Prin intermediul companiilor unde investesc bani, cele două megastructuri financiare controlează fiecare sector esențial pentru viața indivizilor acestei planete, printre care putem aminti alimentația, sistemul bancar, transportul, energia și multe altele. Nu cred că am fi ridicoli dacă am menționa că aceste două instituții financiare dețin în acest mod controlul asupra omenirii.
Întrebarea principală care ar putea să reiasă din lecturarea rândurilor de mai sus poate fi enunțată astfel: ce legătură au recomandările Forumului cu organizațiile menționate? Răspunsul este unul simplu, dar înfricoșător, legătura este BlackRock, care este sponsorul principal al Forumului. Prin urmare, nu este complicat să ne dăm seama cine trage sforile în spatele Forumului Economic Mondial și a altor organisme internaționale. Cu toate acestea, atât timp cât majoritatea populației va continua să stea confortabil în sistemul așternut ușor, dar sigur, de diriguitorii mondiali, libertățile și drepturile se vor împuțina în așa fel încât abia ne vom mai putea mișca. Lumea este la răscruce și sunt puțini cei conștienți de cât de repede se poate schimba societatea în defavoarea celor mulți și deja năpăstuiți, căci laboratoarele de manipulare lucrează neostenite.