Lista ieșenilor care au primit, cu o simplă semnătură, câteva milioane de euro. Anul acesta, suma încasată s-ar putea dubla

de: Raluca Costin
04:00, 21 feb. 2020

Iașul este unul din județele cu cele mai mari plăți pentru terenurile agricole exploatate de fermierii din județ. Suprafața administrată de agricultori a crescut în anul 2019, de aceea și subvențiile acordate au fost mai mari. Suma totală plătită fermierilor depășește 30 de milioane de euro.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași a plătit fermierilor din județ, pentru anul 2019, peste 40 de milioane de euro, bani care provin din bugetul național și cel comunitar. Din această sumă, o mare parte din bani au fost direcționați către marii fermieri care exploatează mii de hectare de teren agricol fiecare în cadrul schemei unice de plată (SAPS). Fermierii care exploatează câteva sute de hectare fiecare sunt cei mai numeroși beneficiari ai subvențiilor în cadrul SAPS. Suprafața totală pentru care s-au plătit subvențiile în Iași este de 270.000 de hectare de teren agricol.

Jumătate din bani revin latifundiarilor

Sumele încasate de marii fermieri cumulează subvenții de aproximativ 19 milioane de euro. Restul banilor au fost distribuiți către ceilalți fermieri din județ. Cea mai mare sumă încasată de un agricultor din Iași pentru anul 2019, în cadrul acestei scheme unice de plată pe suprafață, este de aproximativ 6 milioane de euro. Banii au fost încasați prin firmele fermierului Mihai Haraga, care exploatează în jur de 5.000 de hectare de teren agricol. Printre marile companii din domeniul agricol care au încasat sume importante se află și Agrocomplex Lunca Pașcani, controlată de familia primarului Dumitru Pantazi de la Pașcani, care administrează peste 3.000 de hectare.

Fermierii au încasat fiecare câteva zeci de mii de euro

Ambele societăți au încasat în jur de 6 milioane de euro, subvenții de la APIA. Un alt fermier care a încasat subvenții anul acesta este Ioan Buimac, prin firma Agralmixt. Agromec Movileni și SC Agricola Țigănași ’89 sunt alte mari companii agricole ce au primit câteva milioane de euro de la APIA pentru anul 2019. Fermierii din județ care dețin suprafețe mai mici de teren au primit anul acesta în medie 20-30.000 de euro pentru terenurile agricole exploatate. Schema de plată unică pe suprafață reprezintă una dintre cele mai importante subvenții acordate fermierilor din toată țara.

Cine poate primi banii?

Beneficiari ai plăților directe în cadrul SAPS pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Aceștia trebuie să dețină calitatea de proprietari, arendași, concesionari, asociați administratori în cadrul asociațiilor în participațiune sau locatari. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiază de plăți directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obține plata, cei interesați trebuie să fie înscriși în Registrul unic de identificare, să depună o cerere la APIA și să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin un hectar.