Lista celor mai zgomotoase zone din Iași. Cartierele care au devenit un adevărat infern pentru locuitorii orașului. Ieșenii așteaptă șoseaua care îi poate scăpa de tot traficul din municipiu
Mai multe zone din Iași apar pe lista nedorită a celor mai zgomotoase cartiere. Autoritățile ieșene au întocmit un plan pentru reducerea zgomotului în marile cartiere, însă acesta întârzie să fie pus în aplicare. Între timp, locuitorii Iașului continuă să se confrunte cu situații limită în ceea ce privește poluarea fonică
Traficul rutier din municipiul Iași a ajuns să dea serioase bătăi de cap locuitorilor orașului. Mai multe artere din municipiu au fost trecute pe o listă a celor mai zgomotoase șosele, conform unui document al autorității locale. Traficul rutier în continuă creștere a făcut ca harta zgomotului din Iași să fie din ce în ce mai mare. De altfel, mai multe artere din oraș au fost trecute pe lista celor unde nivelul maxim admis al zgomotului a fost deja depășit. În mai multe rânduri au avut loc și dezbateri legate de stabilirea celor mai zgomotoase zone, dar și a măsurilor ce trebuie impuse pentru limitarea acestui lucru.
Care sunt cele mai zgomotoase zone din Iași
În lista străzilor care depășesc pragul de 70 de decibeli se află, printre altele, strada Aeroportului, strada Albineț, strada Alexandru cel Bun sau strada Anastasie Panu. Lista cuprinde și zone precum Arcu, Atelierului, Aurel Vlaicu, Avionului, dar și arterele Bacinschi, splai Bahlui, C.A. Rosetti, Carol I, strada Cazărmilor, Cerna sau bulevardul Chimiei. În lista celor câteva zeci de străzi mai apare și Cicoarei, Elena Doamna, Galata, zona Gării, strada Berthelot, Hlincea, Holboca sau Șoseaua Iași – Ciurea și Șoseaua Iași – Tomești.
„Conform datelor obținute în urma realizării hărții de zgomot pentru traficul rutier, din cauza îmbrăcăminții drumului, dar și a valorilor de trafic disponibile la acest moment, se observă atingerea pragului de 70 dB în axul străzii de-a lungul întregii rețele semnificative de străzi din municipiu. Depășiri cu mai mult de 5 dB se înregistrează pe unele străzi care se consideră a fi cu impact semnificativ al zgomotului asupra populației”, se arată în documentul respectiv.
Cauze multiple pentru depășirea nivelului de zgomot în Iași
Autoritățile ieșene au arătat și care sunt cauzele care au dus la depășirea nivelului de zgomot pe principalele artere din municipiu.
„Pentru municipiul Iași, cauza principală generatoare de zgomot o reprezintă valorile mari ale traficului de pe arterele menționate anterior și în special a traficului greu care tranzitează orașul. Pentru reducerea acestor valori de trafic este imperios necesară finalizarea lucrărilor la centura de ocolire a municipiului, astfel valorile de trafic de pe arterele municipiului s-ar reduce în bună măsură”, se mai arată în documentul respectiv.
Dezastrul de pe străzile din Iași
În lista șoselelor din Iași în care se înregistează depășiri ale nivelului de zgomot se numără și Manta Roșie, Mihail Sadoveanu, Moara de Foc, strada Stejar sau Toma Cozma.
„Drumurile de viteză și capacitate mai mare generează niveluri mai ridicate de zgomot, care afectează zone mai întinse. La vitezele mai scăzute atinse în cea mai mare parte din zonele urbane și suburbane ale municipiului Iași, principalele surse de zgomot sunt schimbarea vitezelor, oprirea și pornirea pe străzi aglomerate. Aglomerația poate reduce vitezele în timpul zilei, mai ales în zona centrală. Pe de altă parte, vehiculele ating deseori viteze mai mari în timpul nopții. Există o tendință de creștere a traficului chiar și în acest interval orar, în care aglomerația nu era atât de mare”, se mai arată în documentul respectiv.
Sute de imobile, afectate de zgomotul stradal
La depășirile de peste 75 de decibeli, calculele arată că sunt expuse 121 de clădiri și circa 340 de persoane. Problemele cu cele mai zgomotoase zone din Iași sunt destul de vechi, însă situația nu a fost încă remediată.
„Aspecte ale zgomotului produs de traficul rutier sunt legate de traficul aglomerat și zgomotul mediu sau zgomotul de fundal la care oamenii sunt expuși, de multe ori timp îndelungat. De asemenea, se evidențiază și traficul congestionat, marcat de porniri și opriri repetate, unde sunt mai importante accelerarea vehiculelor și zgomotele izolate precum cele produse de vehicule grele la trecerea peste denivelări”, se mai arată în documentul respectiv.