Lipsa de calciu: Transpirație abundentă, semn al unei afecțiuni grave?

de: BZI.ro
10:13, 13 iul. 2021

Calciul este cel mai răspândit mineral din organism şi reprezintă aproximativ 2% din greutatea corporalăm aproape 99% regăsindu-se în oase şi în dinţi, iar restul fiind prezent în celulele nervoase, în sânge, în ţesuturi şi în fluide. Lipsa de calciu poate reprezenta o mare problem, mai ales dacă este însoțită de transpirație abundentă.

Rolul calciului în organism este foarte important, acesta menţinând permeabilitatea membranei celulare, deschizând practic calea tuturor nutrienţilor spre cel mai înalt nivel al organismului. În plus, calciul asigură şi contracţia musculară şi menţine ritmul cardiac, transmite impulsurile nervoase, ajută la absorbţia vitaminei B12 şi la coagularea sângelui.

De cât calciu are nevoie organismul nostru

Nivelul de calciu din organism ar trebui să fie de aproximativ 1.000 mg de calciu zilnic pentru bărbați și femei, cu vârsta sub 50 de ani. Pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, nivelul trebuie să fie de peste 1.200 mg pe zi. În cazul copiilor, cantitatea zilnică ar trebui să fie între 200 și 700 mg, în funcție de vârstă, în timp ce adolescenții au nevoie de aproximativ 1.300 mg pe zi de calciu pentru a susține oasele lor încă în creștere.

În cazul adolescentelor însărcinate sau care alăptează, nivelul zilnic ar trebui să fie zilnic de 1.300 mg, iar femeile adulte însărcinate sau care alaptează – 1.000 mg.

Lipsa de calciu: Transpirație abundentă, semn al unor disfuncționalități

O mare cantitate de calciu se pierde vara prin transpiraţia provocată de temperaturile ridicate. Aceasta este explicația de ce vara ajungem să resimțim dureri de cap, ţiuit în urechi, să avem mâinile reci şi să ne confruntăm cu deficienţe de concentrare.

În plus, scăderea nivelului de calciu poate da şi tulburări comportamentale, de la anxietate şi irascibilitate, până la depresii şi halucinaţii. Cantităţile insuficiente de calciu duc la scăderea poftei de mâncare, dar şi aspectul părului şi al unghiilor este afectat, acestea devenind fragile, casante.

Transpirația excesivă se numește hiperhidroză și este cauzată de secreții abundente și anormale ale glandelor sudoripare. Transpirația din timpul nopții, dacă este mai ales localizată în zona capului, poate semnala lipsa de calciu la sugari sau la copiii mici.

Hipocalcemia este o boală care apare în urma dezechilibrului nivelului de calciu din sânge. Atunci când valorile calciului din sânge scad sub limita normală apare hipocalcemia.

Tratament în cazul transpirației abundente

Tratamentul hipocalcemiei depinde de cauza acesteia, severitate, prezența simptomelor și rapiditatea instalării acesteia. Evaluarea inițială trebuie să includă si istoricul familial, pentru a exclude eventuale boli genetice și istoricul medical al pacientului.

Hipocalcemia severă necesită o abordare mai agresivă, cu administrare de calciu intravenos, controlul aritmiilor și tratament suportiv, precum reechilibrarea hidro-electrolitica și oxigenoterapie. Abia după stabilizarea pacientului se recurge la determinarea cauzei hipocalcemiei.

O metodă rapidă şi eficientă este administrarea suplimentelor cu calciu,. Suplimentele trebuie neapărat însoţite şi de magneziu, vitamina D3 şi zinc, pentru a fi mai bine asimilate de organism.

Pe de altă parte, alimentaţia bogată în calciu ajută la restabilirea nivelului normal şi menţin buna funcţionare a organismului. Se recomandă consumul de iaurturi, brânză, peşte, verdeţuri  şi seminţe de susan, smochine, migdale şi produse bogate în soia.