Lipsa ciclului menstrual fără sarcină. Când este momentul să te îngrijorezi?
Lipsa ciclului menstrual fără sarcină poate indica anumite afecțiuni grave. Dacă observați că aceasta întârzie să apară pentru trei luni este indicat să mergeți pentru un consult la medicul specialist. Majoritatea cauzelor pentru amenoree sunt dezechilibrările hormonale, bolile genetice sau anumite medicamente.
Tratamentul recomandat este în funcție de cauza ce a determinat boala. Acesta poate implica administrarea unor pastile pe bază de progesteron sau estrogen.
Lipsa ciclului menstrual fără sarcină, cauze și riscuri
Lipsa ciclului menstrual poartă denumirea de amenoree. Aceasta presupune o tulburare, dar poate fi și un semn al unei boli mai grave. Dacă până la vârsta de 16 ani nu a existat nici o menstruație, atunci afecțiunea este primară, iar dacă timp de trei luni până la șase luni nu ați avut ciclul, dar a existat înainte, atunci este secundară. În funcție de timpul acesteia, pacienta poate avea simptome precum amețeala, tulburări emoționale, căderea părului, secreții ale sânilor sau micșorarea lor. Lipsa ciclului menstrual fără sarcină poate avea multiple cauze normale, dar poate fi cauzat și ca efect secundar al unor medicamente sau a unei probleme medicale. Printre motivele normale ce nu prezintă risc sunt alăptarea, menopauza sau sarcina. În cazul unor femei, dacă iau contraceptive este posibil să li se oprească menstruația.
Chiar dacă întrerup tratamentul poate dura mai mult timp până la revenirea acesteia. De asemenea, sunt anumite medicamente ce pot produce amenoree cum ar fi cele antidepresive, pentru hipertensiune arterială și cele folosite în tratarea cancerului. O altă cauză frecventă este dezechilibrul hormonal. Din cauza faptului că ovarele nu pot produce o cantitate suficientă de estrogen și progesteron, pot apărea întârzieri ale menstruației. Printre alte motive se numără și deficiențele nutriționale, deficitul de gonadotropine, deficitul de greutate și tumorile encefalice. Totodată, lipsa acesteia poate semnala probleme mai grave precum infertilitatea, boli genetice, tumori canceroase, boli cronice sau psihice.
Când trebuie să te prezinți la medicul ginecolog?
Este recomandat să mergeți la medicul ginecolog de fiecare dată când observați orice modificare. Dacă pâna la vârsta de 16 ani menstruația a întârziat să apară este posibil să suferiți de o tulburare hormonală și trebuie să faceți un consult. De asemenea, dacă nu ați mai avut ciclu timp de trei luni și aveți simptome precum dureri de cap, acnee, dureri abdominale, tulburări de vedere sau păr în exces în anumite zone ale corpului, este indicat să mergeți la medicul ginecolog.
Tratamentul pentru lipsa ciclului menstrual fără sarcină depinde în primul de cauză. În funcție de aceasta se va prescrie anumite medicamente pentru sau se va recomanda schimbarea stilului de viață și a alimentației. De asemenea, se poate oferi și un tratament bazat pe estrogen sau progesteron. În unele cazuri se poate recurge chiar și la o intervenție chirurgicală.
Lipsa ciclului menstrual fără sarcină este denumită amenoree. Cu toate că de cele mai multe ori poate fi din cauze naturale, pentru a înlătura orice suspiciune, este indicat să mergeți la un control de rutină. Totodată, în cazul în care nu știți dacă ați rămas gravidă sau ați ajuns la menopauză, puteți verifica care este diferența dintre cele două și ce schimbări survin în organism.