Limitarea tranzacțiilor cu numerar îi nemulțumește pe fermieri. Ieșenii se tem că va fi blocată vânzarea terenurilor agricole

de: Redacția BZI
02:00, 07 nov. 2023

Limitarea tranzacțiilor cu numerar este o problemă pentru fermieri. Aceștia sunt nemulțumiți de măsura prim-ministrului Marcel Ciolacu și se tem că vor fi blocate vânzările terenurilor agricole

Fermierii din Iași, dar și din alte regiuni ale țării, nu sunt de acord cu limitarea tranzacțiilor cu numerar. Aceștia susțin că problema apare mai ales în cazul celor care au terenuri de vânzare, existând persoane mai în vârstă, adică oameni simpli, care nu știu să se descurce cu cardul.

„În primul rând, tușa Viorica vrea să vândă un teren de două hectare mâine. Mai ales dacă e arendat, vreau să îl cumpăr. Femeia vrea banii mâine. Du-o la bancă să-i facă cont. Dacă nu are telefon performant, nu are nicio aplicație, nu poți să faci tranzacția. Eu, acum 3 ani, am cumpărat teren de la 2 frați. Unul dintre ei are 66 de ani acum. Le-am dat atunci 10.000 de euro și restul 30.000 de lei, cât mai aveam să le dau, le-am zis să își facă un cont să îi pun acolo. Jumătate de oră am stat cu ei să-i lămuresc, să le explic faptul că nu pot să le plătesc cash, ci doar să le transfer banii din cont. După am ajuns la bancă și omul a întrebat: «Cât pierd, dacă îmi fac un cont și băiatul acesta îmi pune banii pe cont?».

Cel de la bancă i-a spus că pierde undeva la 500 de lei. Le-am plătit și comisionul pentru ca omul să rămână cu suma cu care ne-am înțeles. Tu poți să-i dai doar 10.000 de lei și trebuie să-l lămurești că i-a venit lui Ciolacu rău și nu mai vrea să ții banii în buzunar, îi vrea pe card. Că banca trebuie să aibă și ea rulaj. Oamenii pot să se răzgândească, să-mi spună că nu mai vinde terenul din cauză că nu primește banii cash”, susține fermierul Valentin Popa, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

Limitarea tranzacțiilor cu numerar nemulțumește fermierii

Agricultorii susțin că prin această măsură băncile vor face profit pe spinarea lor și nu va fi redusă evaziunea fiscală, așa cum își dorește prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Păi eu sunt obligat să îmi fac un cont, un card, să plătesc niște comisioane. Nu mai spun că nu ai bancomate la țară și unii nici nu știu ce înseamnă cardul. De ce să fiu obligat de stat să fac asta? Ca să umplu buzunarele pensionarilor speciali? E mai rău ca în comunism. Măcar atunci te așteptai să fie pâine pe cartelă. Acum nu știi la ce să te mai aștepți”, susține Mircea Costin, fermier din Iași care exploatează peste 100 de hectare în zona Tansa.

Băncile au anunțat că măresc comisioanele, începând cu ianuarie 2024.

Fermier: „Nu există bancomate, POS la țară”

Fermierii mai spun că nu s-ar fi ajuns în această situație, dacă românii ar fi fost uniți. Mai mult, nu s-au făcut studii care să arate dacă această măsuri funcționează.

„Nu există bancomate, POS la țară. M-am dus la Bacău în vara asta, într-o localitate de acolo și am vrut să plătesc cu cardul. Vânzătoarea nu știa ce înseamnă POS. Mai mult decât atât, un om care vrea să scoată banii nu are de unde pentru că nu are bancomate. Tu vii să impui unui om astfel de modificări? Păi cum să reduci evaziunea fiscală, dacă impui lucrul acesta fără să faci măcar un studiu? Alt exemplu.

O femeie care are 80 de ani și vrea să vândă un teren care costă 10.000 de euro este obligată să își facă un cont bancar. Vinde țăranul doi porci, trebuie să își facă un cont, să-ți dea ție socoteală, Ciolacu, că a vândut porcii. Nici pe timpul lui Ceaușescu nu era așa. Mi-a povestit tata cum era și acum am ajuns mai rău. Tot ce se întâmplă acum e din cauza noastră, pentru că suntem un popor care ne ținem la colțul străzii. Suntem un popor de lași și acceptăm toate golăniile acestui prim-ministru”, mai spune Valentin Popa.

Ce măsuri a impus prim-ministrul Marcel Ciolacu?

Potrivit proiectului, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei de la o persoană juridică, iar plățile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei/persoană, dar nu mai mult de 2.000 de lei pe zi. De asemenea, potrivit noilor măsuri fiscale, se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și una fizică în plafonul de 5.000 de lei către/de la o persoană.

Încasările și plățile între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei. Noile măsuri fiscale prin care se limitează plățile cash nemulțumesc antreprenorii cu afaceri în domeniul cash and carry și comerț, dar și fermierii.