Lime, un fruct cu 8 beneficii pentru organism
Lime, sau lamaia verde, este o ruda indepartata a lamaii. Desi inrudite, cele doua fructe sunt diferite. Avand o coaja verde, o aroma mai puternica si mai proaspata decat lamaia, fructele lime sunt mai mici, mai grele si au pulpa mai densa decat lamaia. Sucul de lime este mai dulce decat cel al lamailor.
Lime sunt originare din India, dar in prezent se cultiva in toate zonele tropicale ale planetei Cele mai aromate sunt fructele care provin din Mexic, iar cele care provin din Asia sunt mai mari si mai acide. In ceea ce priveste proprietatile, lime are mai mult calciu si mai mult fosfor decat lamaile, dar mai putina vitamina C
Lime este consumat in intreaga lume sub forma de sorbet, bauturi racoritoare, murat, sub forma de gemuri sau alte preparate. Uleiul extras din coaja de lime este folosit in numeroase produse cosmetice.
Coaja de lime este foarte buna pentru a aromatiza mancaruri de legume, fripturi si prajituri. Sucul de lime este ideal in salate sau adaugat in apa de baut. Inainte de a folosi sucul este bine sa ajunga la temperatura camerei.
Acest citric poate face pentru sanatatea ta lucruri pe care multe medicamente nu reusesc, avand un rol benefic in tratarea multor afectiuni. Iata cateva beneficii ale fructului lime:
1. Trateaza scorbutul
Scorbutul este o boala cauzata de deficienta de vitamina C si caracterizata prin infectii frecvente cu tuse si senzatia de frig, buze crapate, ulceratii la nivelul cavitatii bucale, gingii umflate, etc. Remediul pentru aceasta boala este aportul de vitamina C. In trecut soldatilor si marinarilor li se dadea cate un lime pentru a preveni aceasta boala care pe vremuri era mortala. Chiar si in zilele noastre acest fruct este recomandat persoanelor care lucreaza in medii poluate, in mine, fabrici de ciment, etc.
2. Imbunatateste digestia
Aroma fructului lime favorizeaza productia de saliva ajutand astfel digestia primara. Apoi acizii din lime fac restul. In timp ce acizii desfac macromoleculele, flavonoizii stimuleaza sistemul digestiv si cresc secretia de suc gastric si de bila. De asemenea, acizii stimuleaza miscarile peristaltice.
3. Previne constipatia
Acizii din lime ajuta sistemul excretor la curatarea tractului digestiv. Acest fruct previne constipatia. In cazul aparitiei constipatiei, un pahar de suc de lime cu sare este un excelent purgativ.
4. Ajuta la vindecarea ulcerului peptic
Pe langa vitamina C, lime contine si flavonoizi care au proprietati antioxidante, anticarcinogenice, antibiotice si detoxifiante care ajuta la tratarea ulcerului peptic.
5. Decongestionant
Uleiul extras din lime contine flavonoizi si are proprietati decongestionante. Doar inhaland ulei esential emanat de coaja de lime proaspat rasa se poate usura congestia, sau se poate indeparta senzatia de greata.
6. Ajutor in curele de slabire
Un pahar de apa calda cu sucul de la un lime intreg reprezinta eficient daca doriti sa scapati de kilogramele in plus. Acidul citric prezent in lime are rolul de a arde grasimile. Daca beti doua pahare pe zi veti vedea rezultate remarcabile in doar o saptamana.
7. Ajuta la tratarea infectiilor tractului urinar
Continutul ridicat de potasiu este benefic pentru eliminarea substantelor toxice si care au precipitat sub forma de depozite in rinichi, vezica urinara. Lime are si proprietati dezinfectante care ajuta la tratarea infectiilor tractului urinar. De asemenea, are rol si in prevenirea cresterii prostatei si previne blocajul urinar cauzat de depozitele de calciu de pe tractul urinar.
8. Ingrijeste ochii si pielea
Vitamina C, prin proprietatile sale antioxidante protejeaza ochii de efectele imbatranirii si de degenerarea maculara. Flavonoizii previn aparitia infectiilor.
Sucul de lime si uleiul esential de lime sunt benefice pentru piele atat consumate pe cale orala, cat si aplicate extern. Intinereste pielea, ii reda stralucirea si o protejeaza de infectii. Aceste proprietati se datoreaza cantitatii mari de vitamina C si flavonoizilor, componente cu proprietati antioxidante, antibiotice si dezinfectante.
Cand este aplicat direct pe piele, acizii din uleiul de lime indeparteaza celulele moarte, trateaza matreata, eruptiile cutanate, vanataile si poate fi revigorant daca sucul sau uleiul esential de lime este adaugat in apa de baie.
Alte beneficii: Creste pofta de mancare. Este eficient in tratamentul reumatismului, cancerului de colon, arteroscleroza, oboseala, febra si chiar afectiuni cardiace.