Limbajul emoticoanelor: Ce spun emoji-urile despre tine

de: BZI.ro
11:00, 28 ian. 2022

Limbajul emoticoanelor este din ce în ce mai întâlnit și la noi în țară. Potrivit unor statistici, cel puțin 20% dintre mesajele pe care le trimitem conțin măcar un emoji.

Cu tehnologia care ia din ce în ce mai multă amploare, devenim cu toții consumatori de social media. Suntem înconjurați de tehnologie, iar telefonul nu ne lipsește din buzunar indiferent de ocazie. Astfel, pe platforma Facebook și WhatsApp se trimit aproximativ cinci miliarde de emoticoane pe zi.

Folosim emoji-urile în fiecare zi pentru a ne exprima anumite stări sau gânduri. Acestea au devenit un altfel de limbaj care face parte din viața noastră de zi cu zi.

Mulți psihologi studiază acest subiect pentru a observa dacă și cum ne afectează.

Folosim emoji-urile în fiecare zi pentru a ne exprima anumite stări sau gânduri

Limbajul emoticoanelor: Cine îl folosește mai des?

De-a lungul timpului, psihologii au făcut anumite legături între cine folosește emoji-uri și din ce cauză sau cu ce scop. Desigur, există anumite descoperiri care atestă legătura emoticoanelor cu tipurile de personalitate ale persoanelor în cauză. Există un subiect controversat, unde lumea este împărțită în două și susțin păreri diferite. Cine folosește mai des emoji-uri? Introvertiții sau extrovertiții?

Unii sunt de părere că persoanele extrovertite sunt cele care-și exprimă cel mai des și cel mai deschis stările de spirit și părerile. În viața reală, persoanele extrovertite sunt spontane, emană emoții puternice și nu și le ascund. Acestora nu le este frică să-și „dea arama pe față” și sunt exact ca niște cărți deschise (expresia folosită frecvent de englezi ”like an open book”).

Există anumite descoperiri care atestă legătura emoticoanelor cu tipurile de personalitate ale persoanelor în cauză

Astfel, unii oameni sunt tentați să creadă că extrovertiții trimit cele mai multe emoji-uri, însă nu este în totalitate adevărat.

Pe când persoanele extrovertite se simt cel mai bine în viața reală, introvertiții se simt cel mai confortabil în mediul online. Platformele de socializare le oferă ocazia introvertiților să fie ei însuși, fără niciun fel de presiune. Este mult mai ușor să-ti exprimi sentimentele în scris, din spatele unui ecran. Acest lucru le oferă siguranță. Astfel, aceștia se folosesc de emoticoane în mediul online pentru a compensa lipsa expresivității de zi cu zi în situații sociale, înafara ecranului.

Nu este ceva general valabil; desigur că există și excepții, însă așa cum știm cu toții, excepția întărește regula.

Platformele de socializare le oferă ocazia introvertiților să fie ei însuși, fără niciun fel de presiune

Limbaj emoticoane: Aduce o viață sexuală mai activă?

În străinătate (USA) a fost făcut un studiu în care participanții au completat un chestionar. În acel chestionar aceștia au răspuns la întrebări precum „Folosiți emoji-uri? Dacă da, de ce?”. Pe lângă acestea, au avut întrebări legate și de viața lor amoroasă.

Doar 2,5% foloseau cel puțin un emoji în fiecare mesaj trimis. În jur de 38% au spus că nu folosesc niciodată emoticoane, 29% le folosesc extrem de rar, iar 28% le folosesc în mod regulat.

Al doilea studiu de caz arată chiar contrariul. Doar 3% dintre subiecți nu foloseau deloc emoticoane în conversațiile cu persoanele cu care flirtau.

În ambele studii, a reieșit faptul că cei care foloseau mai frecvent emoji-urile, aveau parte de o viață mult mai activă din punct de vedere sexual.

Limbajul emoticoanelor și-a pus amprenta pe majoritatea populației noastre. Până și acest lucru poate spune ceva despre fiecare dintre noi din punct de vedere psihologic.

Cei care foloseau mai frecvent emoji-urile, aveau parte de o viață mult mai activă din punct de vedere sexual